Fallout 3

Fallout 3
28/10/2008
RPG
nee
PC, PlayStation 3, Xbox 360

We willen allemaal lange spelletjes die waar voor je geld zijn. Na de gigantische game ‘The Elder Scrolls IV: Oblivion’ staat Bethesda alweer klaar met de Fallout-franchise. Speel nog snel even Oblivion uit voor de release als je dat nog niet gedaan hebt. Fallout 3 zal binnenkort een aanslag plegen op je sociale leven.

Bethesda belooft ons meer dan 100 uur gameplay en 500 verschillende eindes. Je hebt invloed op het verloop van het verhaal door bepaalde keuzes te maken. De games van Bethesda staan erom bekend oneindig veel keuzes te bevatten, een feit dat ook weer voor Fallout 3 geldt. Al vanaf het begin van de game moet jij je eigen personage aanmaken, waarbij je beslist of je een man of vrouw bent, jong of oud, welk haarstijl je hebt, huidskleur etc. Verwacht een zeer uitgebreide editor waarin alles tot in de puntjes te beslissen is.

Eenmaal je zelfgecreëerde gedrocht afgewerkt te hebben, kom je terecht in de open wereld van Washington D.C. die getroffen is door nucleaire activiteiten. Deze atoom- en kernbommen hebben flink huis gehouden, want de omgeving lijkt totaal vernietigd. Sloppenwijken, afgebroken gebouwen en verdorde bomen vormen het kale landschap. Gemuteerde monsters hebben zichtbaar de straling ondervonden (het waren ooit mensen). Tijdens deze gebeurtenissen werd de Amerikaanse bevolking geëvacueerd naar zogenaamde vaults. Dit zijn ondergrondse bunkers waar mensen veilig zijn voor de straling. Nadat jij je jeugd doorgebracht hebt in deze ongezellige vesting, moet je opzoek gaan naar je vermiste vader. Als overlevende in de verre toekomst ontdek je de buitenwereld waar je een zeer grote hoeveelheid missies kan voltooien. Deze hebben een invloed op het verhaal.

De wereld van Fallout 3 wordt bewoond door allerlei personages die elk hun eigen ding doen. Vaak zal je, net als in Oblivion, opdrachten krijgen waarvoor je beloond wordt. Zo krijg je van een machtig persoon de opdracht om het plaatsje ‘Megaton’ van de kaart te vegen. Je zal dan wel een oude kernbom moeten activeren voordat hij explosief gereed is. Je ontvangt je beloning nadat je van een afstand toekijkt hoe de bom het stadje vernietigd. Er zit wel een nadeel aan vast, want iedere bewoner zal sterven. Opdrachten aannemen en uitvoeren is dus niet meer mogelijk in Megaton. Zulke keuzes maken jou personage beroemd of berucht bij bepaalde groepen personen. Jij neemt de beslissingen.

De game lijkt oneindige mogelijkheden te krijgen op gebied van keuzes. Dankzij de Pip-Boy (een soort van elektronisch armbandje) heb je een handig overzicht van je eigenschappen en verkregen voorwerpen. Wanneer je personage in level stijgt, kan je kiezen uit verschillende eigenschappen die zullen verbeteren. Zo kan je personage ergens gespecialiseerd in raken. Het maakt niet uit wat voor een speelstijl je hanteert. In Fallout 3 heb je de totale vrijheid en kan je doen waar je zelf zin in hebt.

Door de aanwezigheid van schietijzers lijkt Fallout 3 soms net op een shooter, maar dat is hier totaal niet het geval. De actie loopt ook niet zo soepel als in een FPS. Shooterfans zijn hier dus aan het verkeerde adres. Verwacht echter veel statistieken voor de acties. Er is bijvoorbeeld een mogelijkheid om een vijand af te maken door middel van een automatisch schietsysteem waar je het lichaamsdeel moet markeren. Logischerwijs hebben je skills te maken met de kans van slagen. Bij bijna elke activiteit is er wel een metertje die aangeeft hoe goed je erin bent. Na het stijgen van een level heb je de keuze (nog meer keuzes!) uit de eigenschappen die je het liefst ziet verbeteren. In tegenstelling tot Oblivion, waar je overal goed in kan zijn, moet je nu een bepaalde kant op leunen.

Verwachting
Het is afwachten of Fallout 3 Oblivion weet te overtreffen qua gameplay. Maar het is al een zekerheid dat Bethesda een gigantisch digitaal product op de markt gaat brengen. De vele mogelijkheden maken de game zo speciaal. Enkel fans van het RPG-genre die veel tijd in een titel willen steken, zijn bij Fallout 3 op de juiste plaats. Wij kunnen in elk geval niet wachten tot Fallout 3 in de winkels ligt voor de PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

 

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner