Fallout: New Vegas

Fallout: New Vegas
22/10/2010
Action RPG
nee
PC, PlayStation 3, Xbox 360

Oorlog. Oorlog verandert nooit. Zelfs in het postapocalyptische Amerika is men onverbitterd hard en wordt er gedood zonder enige waarschuwing. Fallout toont ons niet alleen de meest destructieve kant van de mensheid, maar laat ook zien dat wij mensen verdomd innovatief kunnen zijn als het om overleven gaat. De vele Vaults die we kennen uit de gamereeks zijn hier een perfect voorbeeld van. De destructieve kant komt echter ook snel genoeg naar boven: wie heeft in Fallout 3 niet de Combat Shotgun gebruikt om een Super Mutant te ontdoen van zijn misvormde hoofd? Dat oorlog niet veranderd, ondervinden we ook in Fallout: New Vegas. De overlevingsstrijd wordt in deze game gevoerd in de Nevada Wasteland, een woestijngebied met een vernietigd Las Vegas als strijdtoneel.

Deze keer is het niet Bethesda maar Obsidian Entertainment die de productie van de game op zich neemt. Deze studio is ook verantwoordelijk voor de eerste twee Fallout-games. New Vegas zal zich afspelen in het jaar 2280, drie jaar na Fallout 3. Het is ruim twee eeuwen na de nucleaire oorlog maar het leven in New Vegas (voorheen ook wel gekend als Las Vegas) is nog altijd zwaar. Toch is de stad minder zwaar beschadigd door de oorlog dan Washington, dus we mogen enkele relatief intacte gebieden verwachten. De Nevada Wasteland wordt geregeerd door een drietal facties, welke een grote rol zullen spelen in de hoofdquest. Er zijn twee groepen die constant met elkaar in oorlog zijn over land, te weten de New Californian Republic en de Caesar’s Legion. Daarnaast zijn er de Locals die er alles aan doen om hun land te behouden. Interessant is dat jij als speler bij elke partij een wit voetje kan halen, maar hiermee wel de tegenpartij tegen je opzet. Je moet dus te allen tijde een goede balans kiezen, of helemaal gaan voor één partij. Bovendien hebben je keuzes grote invloed op de omgeving en de verloop van het verhaal. Deze wisselwerking zal zeer zeker een portie interessante RPG-gameplay opleveren.

Over gameplay gesproken, deze zal in essentie gelijk zijn aan Fallout 3, welke duidelijk als basis gebruik is om New Vegas te ontwikkelen. Het V.A.T.S.-systeem waarin je het spel pauzeert en kan richten op de ledematen van je tegenstander is er nog altijd en ook de Pipboy (het handige zakhorloge dat alles voor je bijhoud) is terug, zij het in een vernieuwde vorm. Er is echter ook goed geluisterd naar kritiekgeluiden van de community, zo was een gekende klacht dat Fallout 3 te makkelijk zou zijn. Hierom is er een Hardcore-mode toegevoegd, welke de speler de keuze geeft om op een hoge moeilijkheidsgraad te overleven in het grotendeels verwoeste Las Vegas. In deze mode zullen vijanden een stuk hardnekkiger blijken en heeft nu ook je ammo gewicht, waardoor je fors minder wapens en andere items mee kunt nemen. Ook water wordt van levensbelang in Hardcore-mode, want je droogt langzaam op in de verzengende hitte van de woestijn. Overigens zijn ook de companions een stuk verbeterd, een ander groot kritiekpunt. Niet alleen zijn ze een stuk slimmer geworden, ook tactische keuzes kun je nu bepalen. Je kunt simpele commando’s geven (aanvallen, verdedigen, etc) en ook zorgt een nieuw menu er voor dat je een overzicht hebt over al je companions.

Uiteraard zijn er tal van andere toevoegingen en tweaks aan de spelformule gemaakt. Van nieuwe wapens als de Grenade Machine Gun (verassend effectief!) en een verbeterd dialoogvenster (waarbij ook niet beschikbare dialoogopties getoond worden, waarvoor bijvoorbeeld bepaalde skills nodig zijn), zullen de game duidelijk verbeteren. Fallout: New Vegas zou echter op twee punten eventueel tekort kunnen komen. Obisidian Entertainment staat immers bekend als ontwikkelaar van games met een behoorlijk aantal bugs, iets waar een open spelwereld als in Fallout snel last van kan krijgen. Verder kan de game op grafisch gebied nog een duidelijke oppoetsbeurt gebruiken, aangezien de tot nu toe uitgegeven screenshots verdacht veel lijken op Fallout 3. Nu maakt New Vegas wel gebruik van dezelfde engine als Fallout 3, maar een verbetering op grafisch gebied kan zeker geen kwaad.

Verwachting

Fallout: New Vegas is een game die ongetwijfeld in zal slaan als een atoombom. Het lijkt de negatieve kanten van het sublieme Fallout 3 weg te poetsen om zo de reeks naar nieuwe hoogten te stuwen. Een gloednieuwe omgeving en verhaal, het kiezen van facties waardoor verschillende verhaallijnen vertakken, een sterker RPG-gevoel dankzij de Hardcore-mode en companions, de lijst lijkt haast eindeloos. Twee aspecten waar we echter voor op onze hoede moeten blijven zijn die verdraaide bugs en in mindere mate de grafische kant van de game. Maar dit zal de genialiteit van de game niet belemmeren om een topgame te worden. Zeker in de gaten houden, want Fallout: New Vegas verschijnt al deze herfst voor PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties

Games Headliner