FIFA 08

FIFA 08
28/09/2007
Sport
ja
PC, PSP, PlayStation 3, Xbox 360, Nintendo DS, PlayStation 2

Vernieuwing tot je er bij neervalt. Dat is iets wat vele gamers al jaren willen zien bij FIFA. Jaarlijks ontkomen recensies niet aan de kreten 'geringe vernieuwing' of zelfs het 'gebrek aan vernieuwing'. Vernieuwing is dus een belangrijk punt bij het spel en ook bij het aankomende deel is dit weer een essentieel punt. De vraag die nu alweer opspringt is natuurlijk: is FIFA 08 dan het vernieuwende spel waar iedereen op wacht? Of het dit keer wel gaat lukken kunnen we nog niet zeggen, wel kunnen we alvast vooruitkijken naar het spel dat eind deze maand in de winkels moet liggen.

Het recept achter dit deel is wederom eenvoudig. Pak enkele succesvolle ingrediënten uit de voorgangers en voeg daar nog enkele nieuwe features aan toe om de smaak in orde te maken. Dit klinkt als uitmelkerij, maar toch heeft het spel meer in z’n mars dan je van tevoren zou denken. Allereerst is er een groot verschil tussen de verschillende versies van de games. Kort door de bocht zou je het spel in vier verschillende categorieën kunnen verdelen. De handhelds-versie, de next-gen-versie, de Nintendo Wii-versie en ten slotte de current-gen-versie. Elk van deze versies heeft z’n eigen voordelen. We zullen ons in deze preview beperken tot de current-gen-versie.

Deze versie is grafisch ondergeschikt aan z’n grote next-gen-broer en de vraag is dan ook wanneer EA meer aandacht hieraan gaat besteden. Als je beseft dat de systeemeisen van de PC-versie zo extreem laag liggen, dat je het spel nog kunt spelen op een computer uit de vorige eeuw, dan besef je dat er meer inzit. Toch ziet het spel op het hoogste kwaliteitsniveau er wel gelikt uit. Spelers zijn mooi vormgegeven (ook al hebben veel spelers een slecht vormgegeven gezicht), het gras is mooi groen en het publiek laat zich ook duidelijk zien. Al is die laatste groep geen pareltje, want de 2D-poppetjes verschillen weinig van het publiek uit oude versies van de serie.

De grootste verandering van het spel ligt waarschijnlijk bij de Be-a-pro-modus. Deze modus draait niet om een team, maar slechts om Ă©Ă©n speler. Jij bent die speler en je zult veel uit de kast moeten halen om te slagen als prof. Het moge duidelijk zijn dat EA bij deze modus geluisterd heeft naar haar achterban. Die schreeuwen namelijk al jaren om een mogelijkheid om echt elf-tegen-elf te spelen. Dat is helaas niet mogelijk, maar met vijf-tegen-vijf komt EA al een heel eind en hierdoor zorgt men er ook voor dat er in de toekomst nog het Ă©Ă©n en ander verandert kan worden.

Een andere leuke verandering is de besturing van je keeper. Met Ă©Ă©n druk op de knop heb je namelijk de mogelijkheid om met je keeper alle kanten op te lopen. Hierdoor kun je niet langer klagen op je keeper, als die weer eens een domme fout maakt, aangezien de reddingen nu ook in jouw handen liggen.

Op het gebied van de coachmodus (de modus waarin je vijftien jaar lang als trainer/coach aan het werk gaat) is ook het nodige veranderd. Zo is het nu eindelijk mogelijk om vriendschappelijke wedstrijden voor het seizoen te spelen, waardoor je je spelers op scherp kunt krijgen. Daarnaast heb je ook nog meer trainingsmogelijkheden om je spelers te verbeteren. Ook zijn de verwachtingen van het bestuur nog meer afhankelijk van je (niet) behaalde successen.

Over meer mogelijkheden gesproken. Ook in de aanpassing van formaties heb je als speler nu veel meer te zeggen. Naar eigen zeggen is het nu mogelijk om je spelers zeer specifiek te positioneren. Wil je nu 4-3-3 spelen, maar wel met een aanvallende middenvelder? Dan ligt het nu allemaal binnen handbereik.

Tot zover de grootste veranderingen uit het spel. Het is tijd voor nog enkele cijfers. Zo heb je in FIFA 08 de mogelijkheid om in dertig competities te spelen. Het aantal echte stadions ligt eveneens op deze dertig. Verwacht daarnaast nog eens 14.000 spelers en dat weet je wel dat FIFA op dit gebied toch een stukje verder is dan Konami’s Pro Evolution Soccer. Oh ja, het Nederlands Elftal is ditmaal wel aanwezig. Al zijn de namen wel veranderd, maar je kunt natuurlijk de spelers zelf ook nog selecteren en dan is Oranje ook eindelijk weer eens helemaal aanwezig.

Conclusie

FIFA 08 zal wederom een mooi voetbalpakket voor gamers worden. Veel van het oude zal weer aanwezig zijn, maar daarnaast zijn er toch ook weer echt dingen veranderd. De vraag is alleen of er wel genoeg veranderd is. Voor de echte FIFA-fan zal het weinig uitmaken, aangezien hij op z'n wenken bediend wordt. Of het voor anderen ook aantrekkelijk is, is de vraag nog. Het antwoord op die vraag komt 28 september, want dan ligt FIFA 08 officieel in de Europese winkels.

Discord

Hot
EnquĂŞte
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner