FIFA 09

FIFA 09
02/10/2008
Sport
ja
PC, PSP, PlayStation 3, Xbox 360, Nintendo DS, PlayStation 2

FIFA versus PES. Mijn collega Sander van Genderen haalde het eind vorige maand in zijn preview op PES 2009 al aan: de strijd gaat losbarsten. Vorig jaar was FIFA de sterkste en ook dit jaar maakt het showpaard uit EA’s stal een goede kans. Al denkt Sander dat PES dit jaar de grootste zal zijn. Het antwoord kan pas vanaf 17 oktober gegeven worden, dan is PES namelijk ook uit en pas dan kan er een echte vergelijking getrokken worden. Voorlopig is het nog vooruitblikken en vandaag is het de beurt aan FIFA. Het spel ligt sinds deze week in de winkels en de review verschijnt binnen enkele dagen, maar eerst is het tijd om alle vernieuwingen op een rijtje te zetten.

Kwantitatief gezien is FIFA 09 enorm vernieuwd sinds zijn voorganger vorig jaar de wereld veroverde. EA kondigde namelijk al aan dat het spel 250 vernieuwingen kent: vari√ęrend van grote aanpassingen tot minieme veranderingen die je nauwelijks waarnemen kunt. Al deze veranderingen hebben samen √©√©n doel: ze moeten van FIFA 09 de beste en meest realistische footie ooit maken.

De eerste indruk die het spel maakte verraste mij: de wedstrijden kwamen waarheidsgetrouw over en het spelen zelf ging ook heel soepel. Ditmaal betekent het niet dat het spel gemakkelijk is, maar de animaties zijn heel goed waargegeven. Spelers reageren veel realistischer en zelfs de keeper is nu echt een keeper en niet langer een grabbelaar. Een sliding, een schouderduw, het koppen van de bal of een dieptepass: alles komt ditmaal over alsof het echt is.

Wat EA gelukkig ook realistischer heeft gemaakt zijn de schoten, of beter gezegd de afstandsschoten. In de begindagen van de serie betekende een afstandsschot een doelpunt, terwijl het in de afgelopen paar delen juist balverlies opleverde. Ditmaal vliegt de bal er gelukkig wel weer in. Wel moet gezegd worden dat niet elk schot een doelpunt oplevert. Enkel een goede pass, in combinatie met het goed raken van de bal levert een schitterend doelpunt op. Gelukkig blijven er naast de afstandschoten nog genoeg andere doelpunten over. Scoren vanuit een corner of door middel van een combinatie lukt evengoed, maar ook het tegenhouden kan goed lukken.

Qua variatie lijkt FIFA 09 het sowieso weer goed voor elkaar te hebben. Zo bevat de footie ditmaal meer dan vijfhonderd teams en bovendien ongeveer dertig competities. Afgezien van de duizenden spelers die je ook nog eens tot je beschikking hebt, zorgt de editor ook weer voor nog meer voetbalplezier. Al dit materiaal kun je gebruiken in losse wedstrijden, de carrièremodus, de Be a Pro-modus of bij toernooien.

Een ander vernieuwing die in dit deel goed uitgewerkt is, zijn de ‚Äúcustom tactics‚ÄĚ. Daarmee ben je niet langer een coach met beperkte bevoegdheden, maar heb je vrijwel complete controle over je team. In de voorgangers kon je ook aanvallen via de flanken, counteren of drukzetten op de tegenstanders, maar het beoogde resultaat bleef altijd achterwege. Ditmaal reageren je spelers veel, maar dan ook veel beter op je aanwijzingen. Echter blijft het spel dicht bij de werkelijkheid en dus kan jouw tactiek je ook funest worden. Ook een computergestuurde speler kan menselijke fouten maken.

Het avontuur eindigt ook ditmaal niet bij de modi die je in je eentje kunt spelen. EA heeft namelijk weer gezorgd voor een gevarieerd aanbod van (online) multiplayermodi. Met name de online modus waarbij je met tien tegen tien kunt spelen wekte bij de introductie mijn interesse. Dat zou namelijk nog wel een standaard kunnen worden voor de toekomstige footie. Hopelijk heeft deze modus niet al te veel hinder van lag:een potje voetbal met twintig man kan namelijk best veel problematiek opleveren.

Verwachting

Voorlopig heeft alles wat ik heb gezien ervoor gezorgd dat ik verwacht dat FIFA 09 zijn voorganger enorm zal verbeteren. Alles is beter uitgewerkt, waardoor de realiteit steeds meer wordt benaderd. FIFA 09 lijkt dan ook de meest complete en best uitgewerkte voetbalgame ooit te worden. Zolang de tien-tegen-tien-modus niet te veel last heeft van lag en de game buiten de vernieuwingen om ook voldoende presteert, dan is dit een titel die de standaard voor de komende jaren heeft neergezet.

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner