FIFA 09

Reviewers score:

91

Audiovisueel
85%
Presentatie
92%
Gameplay
85%
Duurzaamheid
90%
  • Leuke, realistische gameplay, mede dankzij de natuurgetrouwe animaties
  • Audiovisueel grensverleggend op alle vlakken, alleen ..
  • Een schijtlading aan (nieuwe) gamemodi, licenties, competities, spelers en statistieken
  • Sfeer!
  • Nog steeds een paar kleine ¬ĎFIFA-foutjes¬í
  • .. vallen sommige gezichten her en der tegen

Het nieuwe voetbalseizoen (2008-2009) is inmiddels weer van start gegaan en dat vraagt om virtueel voetbal op de spelcomputer en PC. Vorig jaar was het FIFA 08 die zich de beste voetbalgame van het jaar mocht noemen, in tegenstelling tot Pro Evolution Soccer die de voorgaande jaren de Ronaldo was der voetbalgames. Dit jaar lijkt de strijd echt los te barsten, aangezien zowel Electronic Arts als Konami met de meest toffe verbeteringen zijn gekomen. GameQuarter trapt alvast af met de PS3-versie van FIFA 09.

Na een lange speelsessie was voor mij de kogel door de kerk: FIFA 09 is de beste FIFA-game tot nu toe en behoort tevens tot de betere voetbalspellen ooit verschenen. Electronic Arts heeft naar mijn weten goed zijn huiswerk gedaan en keurig geluisterd naar de verschenen feedback naar aanleiding van FIFA 08 en UEFA Euro 2008. Met als gevolg dat er binnen het veld meer dan 250 verbeteringen hebben plaatsgevonden en dat de schijtlading aan gamemodi, licenties, competities, spelers en statistieken nóg groter is geworden.

En dat alles heeft te maken met het feit dat FIFA 09 een stuk volwassener is geworden. De nieuwe manier van spelen is iets wat we nog nooit gezien hebben. De gameplay gaat namelijk ongelooflijk diep door de toevoeging van de custom tactics: een optie om vrijwel alles aan je speelstijl te veranderen. Het feit dat elke speler een eigen speelstijl heeft versterkt dit tactische gebeuren. Tevens voelt het uitvoeren van passes, tackles, schoten en kopballen zéér natuurlijk aan en mede dankzij de vertoonde animaties lijkt het alsof je naar een echte wedstrijd zit te kijken. De kunstmatige intellgentie draagt hier een steentje aan bij. Zo geven medespelers dit keer duidelijk aan waar ze de bal willen hebben en signaleren verdedigers wanneer een tegenstander buitenspel loopt. Dat de ontwikkelaar uitstekend gebruik heeft gemaakt van motion capture, staat bij FIFA 09 zo vast als het zwaard van Arthur.

De verbeterde doelman, de aanwezigheid van een arbitrage, het zelf juichen na een doelpunt en de vernieuwde voordeelregel zijn één van de 250 verbeteringen die FIFA 09 geweldig leuk maken. Weg met de trage reacties van je spelers en weg met die typische FIFA-fouten: dit is voetbalsimulatie ten top. Dit gegeven wordt met name versterkt door het audiovisuele aspect. Net zoals in de voorgaande FIFA-games is deze weer fenomenaal. Het veld ziet er bij vlagen geweldig uit en de spelers zien er eindelijk niet meer uit als plastic poppen. Ook het geluid komt ontzettend geloofwaardig over: van de stadionspeakers tot het scanderen van Ronaldinho’s naam, alles klopt. Daarnaast steekt het commentaar prima in elkaar. De Engels variant dan welteverstaan. Martin Tyler en Andy Gray leveren serieus perfect werk en zijn de ideale plaatsvervangers van Evert ten Apel en Youri Mulder, die zich zoals vanouds echt verschrikkelijk presenteren.

Qua manier van spelen is FIFA dus nog nooit zo leuk geweest. Maar hoe zit het dan met het kwantitatieve aandeel, rest de vraag? Daar kan ik vrij duidelijk over zijn: FIFA 09 is de meest uitgebreide voetbalgame tot nu toe. 23 landen, 28 competities, 50 stadions en 41 nationale elftallen maken in FIFA 09 hun opwachting. Ook zijn de uitgebreide carrière, de interactieve wedstrijden en de tientallen toernooien weer aanwezig. Nieuw in deze telg zijn de komst van een nieuwe Be A Pro-modus, Adidas Live Season en de mogelijkheid om online tien tegen tien te spelen. Maar eerst wat meer uitleg over de Be A Pro-modus, die we al kennen uit het vorige deel. Echter bleef het in dat deel beperkt tot één wedstrijd, terwijl je in FIFA 09 maar liefst vier seizoenen kunt spelen met je favoriete speler. Ook is het mogelijk om een eigen speler aan te maken en deze tot op de puntjes uit te werken.

Nieuw is zoals gezegd het Adidas Live Season. Met behulp van deze nieuwe modus kun je de wekelijkse prestaties van een elftal overzetten naar FIFA 09. Oftewel: speelt Internationale de sterren van de hemel, dan zal dat zichtbaar zijn op het veld. Zo kan Ibrahimovic bijvoorbeeld nóg makkelijker scoren en kan Ashley Cole fysiek minder sterk worden, dit alles hangt af van de prestaties van de voorgaande week. Een erg leuke toevoeging, al zeg ik het zelf. Het is alleen jammer dat EA hier zoals gewoonlijk geld voor vraagt. Maar geen paniek, bij aanschaf van het spel krijg je een code mee die je toegang geeft tot het registreren van één competitie. Hiermee stimuleert Electronic Arts de piraten om het spel gewoon in de winkel te gaan kopen, wat natuurlijk een goede zaak is.

Tot slot rest nog de 10 vs. 10-modus, wat oorspronkelijk pas de komende jaargang ge√Įmplementeerd zou worden. Verrassend genoeg werkt deze modus naar behoren. Om deze modus extra leuk te maken biedt de ontwikkelaar je de mogelijkheid om een clan op te richten met een eigen geheime lobby. Hierdoor kun je samen met je vrienden een stel Amerikanen vernederen en ze de grond inboren, wat natuurlijk voor de nodige voldoening en hilariteit zal zorgen.

Rest de vraag of er dan helemaal niets fout is aan FIFA 09? Uiteraard kent ieder spel z’n minpunten en ontbreekt dit deel hier niet aan. Echter is het de kunst juist om de pluspunten zo overweldigend te maken, dat de minpunten in principe weinig uitmaken. Kijk bijvoorbeeld maar naar BioShock, die game kende zwakke textures, maar in geen enkele recensie wordt de game daarop afgerekend. Eigenlijk is dit ook een beetje het geval met FIFA 09, maar gelukkig zijn wij geen softies en kaarten wij ze maar al te graag voor je aan. Zo reageren je spelers soms niet en hanteren de scheidsrechters soms onjuist de voordeelregel. Ook is het Nederlands commentaar belabberd, is het zonde dat je moet betalen voor Adidas Live Season, is het jammer dat Nederland geen echte namen kent en lijken de kwalitatief mindere spelers totaal niet op hun eigen ik. Op dat punt blijft Pro Evolution Soccer stukken beter, alhoewel ik benieuwd ben of ze dit jaar zijn opgewassen tegen de geweldige gameplay, graphics, geluid, sfeer en beschikbare modi van FIFA 09.

Conclusie

Ik ben het met de al verschenen recensies eens: dit is de beste FIFA-game, zoniet de beste voetbalgame ooit. Liefhebbers krijgen namelijk een complete voetbalgame voorgeschoteld met alle offici√ęle licenties, een schijtlading aan competities en superleuke modi op zowel online als offline gebied. Ten slotte is het ook nog een lekkere, realistische voetbalgame die bestempeld mag worden als de meest sfeervolle game tot nu toe. Daar doen zelfs Evert & Youri, een paar gameplay-foutjes en de matige gezichten van mindere spelers geen afbreuk aan.

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner