Preview: FIFA 15 moet zich nog bewijzen

FIFA 15
25/09/2014
Sport
ja
PC, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 3, Xbox 360

Vorige week was het dan zover: de demo van FIFA 15 verscheen voor alle mogelijke platformen. Het was tijd om te kijken in hoeverre de beloftes die EA Sports had gedaan ingelost waren en of we, bij de PS4- en Xbox One versie, daadwerkelijk te maken kregen met een voetbalgame die de nieuwe generatie consoles waardig is. Geen excuses meer over gelimiteerde hardware die hun idee√ęn aan banden legden. Nee, kwaliteit afleveren, dat is wat nu van belang is. Na mij te hebben verdiept in de demo van FIFA 15 ben ik nog niet overtuigd van deze kwaliteit.

FIFA 15 kent talloos veel nieuwigheidjes die de doorgewinterde fan al snel zal opmerken. De vraag is echter in hoeverre de nieuwigheidjes daadwerkelijk van toegevoegde waarde zijn voor de algehele ervaring. Zijn er verbeteringen op het gebied van gameplay waar te nemen? Of ziet het er allemaal net wat gelikter uit omdat het op een nieuwe generatie consoles verschijnt? De balans daarin lijkt niet optimaal te zijn, want EA Sports lijkt in het eerste opzicht vooral te hebben ge√Įnvesteerd in de presentatie, en niet in de gameplay zelf.

Het begint allemaal al heel bombastisch met een titelstrijd. De FIFA 15 demo laat je een wedstrijd tussen Liverpool en Manchester City voltooien om een greep te doen naar het kampioenschap. Een uiterst slimme keuze van EA Sports, want het roept al maanden dat de stadionsfeer meer dan ooit tot uiting komt in FIFA 15. Met You’ll Never Walk Alone op Anfield zit je dan wel gebakken natuurlijk. Het iconische lied galmt door je boxen en je gaat zowaar denken dat de belofte moeiteloos is ingelost. Speel je vervolgens echter een potje in een stampvol Stamford Bridge van Chelsea, dan is die sfeer een stuk minder aanwezig. Sterker nog, de interactie met de supporters bereikt bijna een dieptepunt, daar het verschil met een optreden op Anfield zo verbijsterend groot is. Wat nu als je straks met Feyenoord speelt? Hoe komt de sfeer daar over?

EA Sports lijkt met FIFA 15 geprobeerd te hebben het spel zo ‚Äėrealistisch mogelijk‚Äô te maken. Hiermee lijkt de ontwikkelaar te doelen op het realisme dat de hedendaagse televisieshows bewerkstelligen. Meer dan ooit zijn er namelijk tussenfilmpjes te vinden van reacties van spelers en de scheidsrechter. Ook het nemen van een vrije trap of een corner gaat een stuk langzamer vanwege de animatie die EA Sports ons wil tonen. De vraag is natuurlijk in hoeverre de speler hier op zit te wachten. Het ziet er allemaal fantastisch uit, dat moet gezegd worden, maar is het niet zo dat alle tussenfilmpjes altijd hersenloos worden doorgedrukt? Het lijkt dus meer voor irritatie te gaan zorgen dan dat het daadwerkelijk een verrijking is. Een focus op presentatie dus, niet op gameplay.

Wat betreft gameplay heeft EA Sports vooral ingezet op de keepers. Meer dan 50 nieuwe animaties zorgen ervoor dat keepers realistischer zijn dan ooit. Het moet gezegd worden, de keepers hebben verbazingwekkend mooie acties in huis, maar de onvoorspelbaarheid die FIFA 14 ook vaak parten speelde lijkt in FIFA 15 ook aanwezig te zijn. De keepers maken soms nog onvoorstelbare acties die simpelweg dom zijn te noemen. Natuurlijk maakt zelfs een topkeeper wel eens een blunder, maar er is een verschil tussen een blunder en een onrealistische fout, en juist deze foutjes waren nog te vaak aanwezig in de demo van FIFA 15.

Gelukkig heeft EA Sports ook wel ge√Įnvesteerd in standaardsituaties. Zo kun je bij inworpen en corners nu ook naar de ontvanger overschakelen, waardoor je minder vaak het probleem zult hebben dat je de bal niet kwijt kunt. Daarnaast zijn er meer opties bij de corners en vrije trappen. Het afronden lijkt daarbij, mede dankzij de keepers, ook moeilijker en dus realistischer te zijn geworden. Keepers in FIFA zijn dus wel in de lift, maar kennen nog wat schoonheidsfoutjes.

Waar ik mij vooral zorgen om maak, is FIFA 15 spelen met clubs in de lagere regionen. Hoe staan de Belgische en Nederlandse teams er voor? Het is algemeen bekend dat EA Sports totaal niet ge√Įnteresseerd is in deze teams en spelers lijken dan ook vaak totaal niet op hun evenbeeld. Het publiek zal dus waarschijnlijk ook geen belangrijke rol spelen in de Eredivisie.

Verwachting

Al met al kun je dus zeggen dat de verbeteringen die in FIFA 15 (afgaande op de demo) zijn doorgevoerd over het algemeen positief zijn, maar de vraag is in hoeverre de sub-top en minder kwalitatieve teams daar de vruchten van zullen plukken. Tevens is het nog even afwachten of de presentatie van wedstrijden die EA Sports heeft gekozen zijn vruchten gaat afwerpen, want het bekijken van alle tussenfilmpjes maakt een wedstrijd gemakkelijk twee keer zo lang. Woensdag verschijnt de demo van PES 2015, dan kan de eerste balans worden opgemaakt.

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner