Final Fantasy IV

Final Fantasy IV
04/09/2008
02/06/2006
RPG
nee
Nintendo DS, GameBoy Advance

Square Enix heeft het dit jaar flink op haar heupen. Liefhebbers van de role-playing games van deze spellenreus hebben dit jaar al van vele alleraardigste games mogen genieten op de Nintendo DS. De fantastische RPG ‘The World Ends With You’ was voor mij persoonlijk het hoogtepunt tot nu toe, maar ook enkele spellen uit de bekende Final Fantasy-serie waren goed te genieten. Na de strategische titels Final Fantasy XII: Revenant Wings en Final Fantasy Tactics A2 breekt het tij nu aan voor een nieuwe, veelbelovende RPG uit deze serie: Final Fantasy IV.

Helemaal nieuw is Final Fantasy IV eigenlijk niet te noemen. Het spel is namelijk een remake van de GBA-titel Final Fantasy IV Advance, die overigens al een remake was van het inmiddels zeventien jaar oude Japanse SNES-spel Final Fantasy IV (dat later in Amerika verscheen als Final Fantasy II). Zie je door de bomen het bos nog? Samenvattend is deze versie van Final Fantasy IV voor de DS een remake, maar wel in een totaal nieuw jasje.

Final Fantasy IV is namelijk een stijlvol driedimensionaal jasje aangemeten door Square Enix. Alle voorheen tweedimensionale omgevingen zijn volledig opnieuw vormgegeven, waardoor de game er fantastisch uitziet. Buiten de gevechten, tijdens de gevechten, het is alom genieten. Kenmerkend voor de Final Fantasy-serie zijn verbluffend mooie tussenfilmpjes, die uiteraard ook de revue zullen passeren. In deze schitterende filmpjes (met voice-acting!) zal het verhaal uit de doeken gedaan worden.

Zeventien jaar geleden bevatte Final Fantasy IV al een sterk verhaal, dus daaraan is amper gesleuteld. Verspreid over de wereld liggen vier kristallen, die de houder ongekende kracht bieden. Cecil, ridder van beroep en beschermeling van de koning, krijgt de opdracht om de kristallen zo nodig met geweld te bemachtigen. Hij krijgt het steeds moeilijker om zijn door de koning opgedragen missie te rechtvaardigen. Wanneer hij de koning om uitleg vraagt, wordt hij uit zijn functie ontheven en op pad gestuurd om een gevaarlijk monster te verslaan. Op de reis die volgt ontmoet Cecil vele bijzondere personages, waarmee hij uiteindelijk het kwaad gaat bestrijden.

Om het kwaad uit te roeien, zul je vele turn-based gevechten moeten doorlopen. Final Fantasy IV belooft een ouderwets hoge moeilijkheidsgraad te kennen, dus het zal zeker nodig zijn om een behoorlijk aantal trainingsuren te maken. Speciaal voor deze DS-versie is er een nieuw vaardighedensysteem toegevoegd: ‘augments’. Dit zijn bonusvaardigheden die je aan karakters naar keuze kunt toewijzen. Dankzij een augment kun je bijvoorbeeld een witte magiër het hele team met verdedigingsspreuken laten steunen, zonder dat dit magiepunten kost. De toevoeging van het augment-syseem zal de pittige (eindbaas)gevechten vermoedelijk iets draaglijker maken, waardoor de moeilijkheidsgraad hoog, maar niet te hoog komt te liggen.

Verwachting

Na enkele remakes is het wel duidelijk wat we kunnen verwachten van Final Fantasy IV. Ik zal het even opsommen: verwacht een pittige, meeslepende RPG met een sterk verhaal. Tel daarbij op dat deze remake voor de Nintendo DS er fabuleus mooi uitziet. Besluit dan of de toevoeging van het augment-systeem in combinatie met de opgepoetste graphics en enkele kleine extra verhaallijnen voldoende zijn om de stevige uitdaging van Final Fantasy IV aan te gaan. Mijn besluit is genomen, 5 september staat in mijn agenda met een cirkel omlijnd. Op die dag zal Final Fantasy IV in Europa verschijnen voor de Nintendo DS.

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner