Football Manager Live

Football Manager Live
04/11/2008
Simulation, Sport
ja
PC

De Football Manager-serie bewijst sinds jaar en dag dat tekstgames niet bij definitie slecht hoeven te zijn. In tegendeel, FM wordt al jaren achter elkaar geroemd om de hoge verslavingsgraad. Er is echter Ă©Ă©n aspect wat er nog aan ontbreekt: een uitgebreide onlinemodus. Laat dat nou juist het recept zijn, waarmee ontwikkelaar Sports Interactive aan de slag geslagen gegaan met Football Manager Live. Het is tijd voor een vooruitblik op misschien wel de toekomst van de voetbalmanagersim.

Football Manager Live dus. Een Massive Multiplayer Online Football Management Game (MMOFMG) die alleen om zijn genre al uniek is. De geboden informatie die we tot nu toe ontvangen hebben, heeft in korte tijd ervoor gezorgd dat mijn verwachting van het spel omhoog geschoten is. In FM Live zal het namelijk mogelijk zijn om met maximaal duizend managers op Ă©Ă©n server uit te maken wie nou eigenlijk het beste is. Dit gebeurt met de match-engine van Football Manager.

In FM Live kun je echter niet zomaar je competitiewedstrijden spelen. Je tegenstander moet natuurlijk wel online zijn, want de wedstrijden vinden real-life plaats. In een competitie heb je voor elke wedstrijd een deadline. Dit houdt in dat je de wedstrijd speelt voor de afgesproken datum. Wanneer en hoe laat is geen probleem, aangezien je 24 uur per dag en zeven dagen in de week een potje kan spelen. Zolang je tegenstander online is, kun je jouw wedstrijd spelen. Het kan echter gebeuren dat jij en je tegenstander elkaar niet online ontmoeten en de wedstrijd niet gespeeld kan worden. Wat er bij zo’n scenario gebeurt is nog onbekend.

Competities worden niet georganiseerd door de makers, maar door jou. Een competitie is simpel. Je krijgt de mogelijkheid uit een bepaald aantal keuzes en afhankelijk van jouw keuzes wordt de competitie gemaakt. Je kunt zaken als “Punten bij winst”, “Bekertoernooi of Competitie” en “Minimale rang om mee te doen” regelen, waardoor je een ideale competitie op kunt zetten. Het deelnemen aan een competitie is compleet vrijwillig en biedt buiten het spelen van wedstrijden (en de eer natuurlijk) weinig meerwaarde.

Gelukkig zit er in het spel wel een algemeen klassement, waardoor je toch het gevoel krijgt dat je het nog ergens voordoet. Alles wat je in het spel doet, wordt doorberekend in een stand. Waar je in het echt drie punten bij een overwinning pakt, daar krijg je in klassement punten voor allemaal andere aspecten. Daarnaast heeft Sports Interactive ervoor gezorgd dat teams die veel wedstrijden spelen, niet altijd hoger komen te staan dan spelers die weinig spelen.

De punten pak je dus in voetbalwedstrijden. Ook door het spelen van competitiewedstrijden kun je die punten halen, tevens vallen er invriendschappelijke wedstrijden punten te verdienen. Een “Friendly” kun je spelen tegen elk willekeurig team uit de server. Zolang je tegenstander maar online is.

Naast de online multiplayer is ook het aanmaken van een team nieuw, tenminste anders dan we in de FM-serie gewend zijn. Niet langer kun je een echte club als Barcelona of Manchester United kiezen, maar zul je een eigen team moet opbouwen. Hiervoor krijg je in het begin een klein budget, waarmee je spelers uit de FML-database kunt contracteren. Dit laatste doe je als volgt. Een vrije speler kun je bij opbod kopen. Degene die het hoogste biedt, krijgt de speler. Bij het kopen van spelers die al een club hebben, gaat het ongeveer hetzelfde. De verkoper stelt een minimumprijs in en de kopers kunnen de speler bij opbod kopen. Op het gebied van transfers mag je niet meer geld uitgeven dan je als club hebt. Ook oplichting zal niet getolereerd worden.

Verder is Football Manager Live met name een spel dat door blijft evolutioneren. Dit zal niet betekenen dat de spelersdatabases aangevuld worden met nieuwe spelers, maar meer dat de game zelf langzaam naar een hoger niveau wordt getild. Het spel zal eerst ook enkel in het Engels beschikbaar zijn. In de toekomst zullen ook andere talen geĂŻmplementeerd worden. De reden dat dit niet direct gebeurt is vooral gebaseerd op lokale ondersteuning. De ontwikkelaar wil de speler meer bieden dan enkel en alleen een spel in een bepaalde taal.

Een nadeel van het spel is echter de maandelijkse kosten. Elke maand zul je, net als in de meeste andere MMO’s , enkele euro’s moeten betalen om te kunnen spelen. Deze betaling zal via de creditcard of via prepaid-kaarten gebeuren. Volgens Sports Interactive liggen de maandelijkse kosten van het spel niet hoger dan de prijs van enkele biertjes. Hopelijk worden de biertjes dan niet al te duur.

Verwachting

Football Manager Live heeft veel te bieden. De basis van het spel is in ieder geval ijzersterk. De Football Manager-serie wordt geroemd om de verslavingsfactor en bij FM Live zal dit waarschijnlijk ook zo zijn. Zolang de servers bevolkt blijven, zal het een leuk spel zijn. Misschien wordt het een echte topper, maar zonder speelsessie durf ik daarvoor mijn hand niet in het vuur te steken.

Discord

Hot
EnquĂŞte
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner