GoldenEye 007

GoldenEye 007
02/11/2010
First-person shooter
ja
Nintendo DS, Wii

Dertien jaar geleden kwam er een game uit die de gamewereld van dat moment op zijn kop zette. GoldenEye verscheen voor het eerst op de Nintendo 64 en wordt gezien als een klassieker die het shootergenre voor een groot deel op de kaart heeft gezet. Na de aankondiging van een GoldenEye 007 remake voor de Wii op de E3 in juni, kwam er een stroom van kritiek op gang. Deze kritiek komt van mensen die zeggen dat je klassiekers met rust moet laten en ze niet moet ‘verpesten’ met een remake. De remake zou het niveau van de klassieker nooit kunnen evenaren, waardoor de klassieker verloren gaat. Het is aan Nintendo en Activision om het tegendeel te bewijzen en een waardige remake neer te zetten die GoldenEye eer aan doet.

GoldenEye 007 voor de Wii zal voor een groot deel bestaan uit levels die we in de vorige eeuw ook al zagen. In de trailer zijn bekende scÚnes uit de versie op de Nintendo 64 te zien. Toch zal er één ding compleet anders zijn. Pierce Brosnan is namelijk vervangen voor Daniel Craig. In GoldenEye moet Craig die tegenwoordig de rol speelt van James Bond, de legerbasis van een Russische generaal vernietigen. De legerbasis wordt uiteindelijk vernietigd, maar Bond verliest hierbij wel zijn collega die door generaal Ourumov wordt vermoord. Negen jaar later krijgt Bond opnieuw te maken met Ourumov en een aantal andere slechteriken, die bekende wereldsteden willen vernietigen met nucleaire technologieën. Bond moet de wereld vervolgens redden en kan tegelijkertijd wraak nemen op Ourumov.

In de oude GoldenEye kwam de combinatie tussen schieten, actie en stealth goed tot zijn recht. GoldenEye 007 geeft je continu de keuze om te kiezen tussen sluipen en geruisloos doden aan de ene kant en een actievolle shoot-out aan de andere kant. De nadruk lijkt toch meer te liggen op het sluipen en het ombrengen van je vijanden door een mĂȘleeaanval of met een demper op je pistool. De levelstructuur is mede daarom ook aangepast. Dit was sowieso al nodig, aangezien het gaat om een game die meer dan tien jaar geleden uitkwam. De tijden zijn veranderd, waardoor wegen nu bijvoorbeeld anders lopen en gebouwen een andere indeling hebben. Verder zitten er qua gameplay wel een aantal vernieuwende elementen in, maar verandert Activision natuurlijk niet de hele fundering van het spel. GoldenEye was niet voor niets zo`n goede game. Dit was mede te danken aan de multiplayer.

De multiplayer zit er na jaren van evolutie natuurlijk weer in. Hiermee wil ontwikkelaar Activision wel groots uit gaan pakken. Offline kan er in splitscreen met vier man tegelijk worden gespeeld. In de online multiplayer wordt dit aantal verdubbeld naar acht personen. Er kan gekozen worden tussen een aantal lugubere personages zoals Jaws, Oddjob en Scaramanga. Verder belooft Activision dat er maarliefst zestien online modi in de game zijn verwerkt. Het gaat onder andere om klassieke modi zoals Paintball en Melee Only, maar ook een modi die ‘You Only Live Twice’ heet. In ieder geval is er genoeg stof om je in de multiplayer mee te vermaken. GoldenEye was een revolutie op dit gebied en het is niet ondenkbaar dat dit de multiplayer shooter wordt waar de Wii al heel lang op wacht.

In de trailer viel op dat de game er nog niet heel mooi uitzag. Dit is voor een game als GoldenEye ook geen vereiste. Alles draait natuurlijk om de gameplay, maar gelukkig schijnt het geheel er wel mooier uit te zien dan we in de trailer zagen. Hier hoeven we ons dan ook weinig zorgen over te maken. In een remake draait het voor een groot deel om het terughalen van de oude sfeer en nostalgie. De ontwikkelaar lijkt hiermee op de goede weg te zijn. De cutscenes bruisen namelijk van de oude sfeer en lopen mooi over met de gameplay. Op die manier blijf je in het spel zitten.

Verwachting

Het maken van een remake is altijd een beetje link. Dit is al helemaal het geval als het om een game als GoldenEye gaat. Toch lijkt Activision al een heel eind te komen door nostalgie op te wekken bij grote groepen gamers. Aan de gameplay wordt, op de moderniseringen en een aantal elementen na, waarschijnlijk weinig gesleuteld. De nadruk wordt wel meer op stealth gelegd. Hiervoor wordt de levelstructuur ook op de schop genomen. De multiplayer is toch wel het paradepaardje van de game. Zowel online als offline kan er worden geknald. Dit gaat gebeuren in zestien modi, waarbij er gekozen kan worden tussen acht klassieke personages. De hoofdrol in dit alles wordt vertolkt door Daniel Craig als James Bond. Eind dit jaar wordt GoldenEye 007 exclusief uitgebracht voor de Nintendo Wii.

Discord

EnquĂȘte
Meer nieuws
0%
Meer recensies
14%
Meer video-content
29%
Meer previews
0%
Meer prijsvragen
29%
Meer van alles
29%
Totaal aantal stemmen: 14 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner