Gran Turismo 5 Prologue

Gran Turismo 5 Prologue
28/03/2008
Racing
ja
PlayStation 3

Gran Turismo is de best verkochte racegame op de markt. De reeks loopt inmiddels al meer dan tien jaar mee in de gaming-industrie en autofanaten kijken keer op keer uit naar de komst van een nieuw deel. In Japan kunnen ze al geruime tijd aan de slag met Prologue. Helaas moesten wij nog lang wachten. De in oktober verschenen demo heeft hier nooit het daglicht gezien. De enige 'next-gen' Gran Turismo die wij kunnen spelen is het redelijk verouderde Gran Turismo HD.

Gelukkig wordt het wachten beloond. We hebben nog één maand te gaan en dan kunnen we eindelijk aan de slag met een mooiere en betere versie van Gran Turismo HD; Gran Turismo 5: Prologue. Waarschijnlijk hebben de mensen bij Polyphony Digital er een hekel aan om fans te laten wachten bij een nieuwe console. Toen Gran Turismo 3 voor de PlayStation 2 aangekondigd was, kwam er een Concept 2001 Tokyo versie van de game om de ongeduldige fans rustig te houden. Vergelijkbaar met de Concept versie zal ook Prologue niet echt een “volwaardige game” worden. Hoewel deze versie veel meer functies heeft dan Gran Turismo HD, is het slechts een voorproefje op wat we gaan krijgen bij Gran Turismo 5.

In dit “voorproefje” kunnen we alvast gaan genieten van 37 verschillende auto’s, vijf verschillende tracks met tien verschillende lay-outs, online functies en maar liefst zestien wagens tegelijk op de baan. Beschikbare automerken zijn: Audi, Acura, Alfa Romeo, Chevrolet, Suzuki, Subaru, Daihatsu, Dodge, TVR, Nissan, BMW, Ferrari, Ford, Volkswagen, Honda, Mazda, Mitsubishi, Mercedes, Lancia, Renault, Lexus en Lotus. Beschikbare tracks zijn: Daytona, Suzuka, Fuji Speedway, Eiger Nordwand en London City Course.

Prologue bevat op het moment drie speltypes. Arcade, event en online. De arcade mode is erg simpel. Kies één van de zestien beschikbare tracks, normal of mirror, één van de 50 beschikbare auto’s en je bent klaar om te racen. De event mode kennen we ook al van voorgaande Gran Turismo delen. Hierbij begin je met een aantal credits, meestal net genoeg om een gemiddelde auto uit de C-klasse races te kunnen kopen. Hierna kan je direct aan de slag met allerlei races en uitdagingen, om je zo weg naar de top te racen. Niet alleen het aantal auto’s is opgeschroefd van vier naar zestien auto’s. Er zijn ook nieuwe uitdagingen toegevoegd. Deze uitdagingen zorgen voor de nodige afwisseling tussen de standaard races in Gran Turismo. Zo heb je uitdagingen waarbij je vijftien auto’s op de baan binnen één rondje moet passeren. Of krijg je tien minuten om een bepaalde tijd te verslaan, dit samen met andere coureurs die ook hun best doen om de snelste tijd te rijden.

Als laatste is er de toevoeging van de langverwachte online mode. Deze werd beloofd voor Gran Turismo 4, maar helaas lukte het Yamauchi niet om de online functies goed te laten werken. Hoewel er veel getest was, wilde hij de online mogelijkheden niet toepassen totdat deze goed werkten. Gran Turismo HD had al een klein voorproefje met het online rankingsysteem, maar echte races bleven uit. Sinds Kerst vorig jaar was het voor Japan zover. Prologue ging eindelijk online. Wij Europeanen hoeven hier gelukkig niet meer op te wachten en kunnen zodra de game hier is online tegen elkaar racen.

De online mode bracht verschillende functies met zich mee. Video’s, variërend van documentaires tot de geschiedenis van auto’s en circuits, zijn (gratis) te downloaden. Ook zijn de echte huidige omstandigheden op verschillende circuits te bekijken. Denk dan aan bewolking, zon of regen. De temperatuur van de lucht en de baan etc. Voor een gemiddelde gamer natuurlijk niet interessant, maar voor een race fanaat is dit geweldig. Als laatste zijn er de races. Je hebt time trials en events. Beide type races hebben een verloop datum. Wellicht dat Polyphony van plan is om toernooien met prijzen te gaan organiseren? Er zullen dus races verdwijnen en ondertussen komen er ook nieuwe bij.

Helaas zijn de standaard punten van kritiek wederom aanwezig in deze Prologue. Het is en blijft Gran Turismo dus ontbreken de schademodellen en zal de AI vooral de ideale lijn aanhouden. In voorgaande delen resulteerde een foutje in drie plaatsen terugvallen om vervolgens deze plekken opnieuw terug te pakken. Deze keer kan dit oplopen tot vijftien plaatsen. Het opnieuw inhalen van deze vijftien (niet van de lijn afwijkende coureurs), kan een vervelende aangelegenheid worden.

Verwachting

Persoonlijk ben ik een groot race fan. Ik geniet dus van het keer op keer blijven oefenen op één parcours tot ik die ideale lijn te pakken heb. Ook het bijstellen van een auto om die 0.1 seconde in de eerste sector te winnen vind ik een leuke aangelegenheid. Voor de mindere autogekken is Gran Turismo ook toegankelijk genoeg. Hoewel het een diepgaande realistische racesim is, kun je gewoon een vooraf ingestelde auto selecteren om meteen te racen. Prologue heeft dankzij de online mode en verschillende circuits en auto's meer dan genoeg inhoud. Voor de budgetprijs die deze game gaat krijgen zul je dus zeker geen miskoop doen.

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner