Grand Theft Auto IV

Grand Theft Auto IV
18/11/2008
29/04/2008
29/04/2008
Action
ja
PC, PlayStation 3, Xbox 360

Tijdens de vorige generatie wist Grand Theft Auto III de industrie op z'n grondvesten te doen schudden. Een dergelijke game had men nog nooit mogen aanschouwen en het werd al snel een groot succes. In de jaren erna heeft ontwikkelaar Rockstar North twee eveneens succesvolle delen weten te ontwikkelen, te weten Grand Theft Auto: Vice City en Grand Theft Auto: San Andreas. Inmiddels is het tijd om de franchise naar de nieuwe generatie te brengen. Het is tijd dat Rockstar North wederom een revolutie teweeg brengt. Het is tijd voor Grand Theft Auto IV.

We gaan terug naar waar het allemaal begon, terug naar Liberty City. We stappen in de schoenen van Niko Bellic, een man uit Oost-Europa die na een aantal problemen in zijn thuisland besluit naar Liberty City te vertrekken. Niko heeft al heel wat narigheid in de wereld gezien. Zijn neef Roman vertelt dat het leven in Liberty City erg rooskleurig is en dat hij succesvol is met z'n eigen taxibedrijf. Wanneer Niko echter in de stad arriveert komt hij er al snel achter dat het er helemaal niet zo rooskleurig is als men laat blijken. Het gaat niet al te best met het bedrijf van Roman en dat geeft Niko niet de gelegenheid een goede start in Liberty City te maken. Een immigrant uit Oost-Europa zonder poen heeft namelijk weinig te bieden. Noodgedwongen komt Niko terecht in het criminele circuit.

De gehele game speelt zich af in Liberty City, ditmaal sterk gebaseerd op New York City. De omvang van de stad is niet zo groot als de omvang van San Andreas, maar er valt daarentegen erg veel te beleven en het ziet er allemaal behoorlijk gedetailleerd uit. Liberty City bestaat uit vijf wijken, te weten Broker, Algonquin, Dukes, Bohan en Alderney. Elke wijk is van de andere wijken te onderscheiden door middel van de gebouwen die in iedere wijk een eigen stijl hebben. Een aantal bekende bouwwerken zullen in ieder geval zeker van de partij zijn, waaronder het Vrijheidsbeeld en het Empire State Building. De stad bevat tevens ontzettend veel details. Zo ligt er vuilnis op straat, er is veel leven op straat te bespeuren en de verschillende burgers gedragen zich erg uiteenlopend.

Hiermee wordt tevens duidelijk dat Grand Theft Auto IV een stuk realistischer zal zijn in vergelijking met voorgaande delen uit de serie. Het gedrag van de personen die over straat lopen is hier een goed voorbeeld van. Iemand zal een sigaret roken, een verliefd stel loopt hand in hand over straat, een dronken zwerver is whiskey aan het drinken en weer een ander voert een gesprek aan de telefoon. Een ander duidelijk voorbeeld is het feit dat sommige mensen je gezicht zullen onthouden. Wanneer iemand je herkent van een eerder gepleegde misdaad zal de betreffende persoon daarop reageren door bijvoorbeeld de benen te nemen. Een dergelijk hoog gehalte aan realisme zijn we tot op heden nog niet tegenkomen in een game uit de Grand Theft Auto franchise.

Over de gameplay valt helaas niet veel te vertellen, aangezien Rockstar North altijd weinig informatie vrijgeeft wat Grand Theft Auto betreft. Wel wist de ontwikkelaar te melden dat een aantal zaken, waaronder het schietsysteem, op de schop zijn gegaan en erg goed werken. Laten we hopen dat dat ook werkelijk het geval zal zijn. De tot nu toe verschenen beelden beloven in ieder geval veel goeds en grafisch gezien lijkt het een waar spektakel te gaan worden. Met name de lichteffecten zien er schitterend uit. Je ziet het zonlicht door de ramen schijnen en wanneer Niko in het zonlicht staat zal zijn schaduw perefect worden weergegeven. Niko zelf ziet er eveneens goed uit en zijn bewegingen worden bijzonder realistisch in beeld gebracht.

De structuur van de missies zal in Grand Theft Auto IV anders zijn dan we gewend zijn. Hoogstwaarschijnlijk zal het gevolgen hebben wanneer je er niet in slaagt een missie succesvol te voltooien. Hoe dit allemaal in z'n werk zal gaan is nog niet bekend. Tijdens de missies zal Niko regelmatig vervoer moeten regelen. Het is echter niet meer zo dat je gewoon een auto van de straat kunt plukken. Meestal zul je een ruit aan diggelen moeten slaan om vervolgens in de auto te klimmen. Er zal weer een flink aantal voertuigen aanwezig zijn, uiteenlopend van fietsen tot helikopters. Vliegtuigen zul je niet vinden in de game, aangezien de stad er te klein voor is. Tevens wist men te melden dat er een grote diversiteit aan zijmissies in de game te vinden zullen zijn.

Een van de belangrijkste elementen in Grand Theft Auto IV is het opbouwen van relaties met verschillende personages, zowel mannelijk als vrouwelijk. Men probeert op deze wijze de emotionele ervaring te versterken. De speler zal met verschillende personen in de game een band opbouwen. Afhankelijk van de speler zal deze band zich verder ontwikkelen. Hierdoor krijg je niet alleen een band met Niko maar ook met andere personages in de game. Overigens hoef je je geen zorgen te maken als dit alles je iets te serieus in de oren klinkt. Je kunt namelijk genoeg lol trappen in de game wanneer je daar behoefte aan hebt. De speler moet z'n eigen ervaring zien te creëren en het gaat er daarbij om dat men plezier heeft tijdens het spelen.

Verwachting

Er valt nog genoeg te vertellen en te speculeren omtrent Grand Theft Auto IV. Hoe je het ook went of keert, vrijwel iedereen zit met hoge verwachtingen op deze game te wachten. Rockstar North probeert werkelijk alles uit de kast te halen om te zorgen dat de game een succes wordt en dat lijkt het dan ook te gaan worden. Er zijn veel vernieuwingen te bespeuren, het realisme is overduidelijk aanwezig en grafisch gezien ziet het er allemaal schitterend uit. Of de game hetzelfde teweeg kan brengen als Grand Theft Auto III destijds is niet te zeggen. Toch lijkt het er sterk op dat Grand Theft Auto IV een mijlpaal zal gaan worden in de geschiedenis van videogames.

Discord

Hot
EnquĂȘte
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner