Metal Gear Solid 3: Subsistence

Metal Gear Solid 3: Subsistence
06/10/2006
Action, Stealth
ja
PlayStation 2

Vorig jaar werden we door meneer Hideo Kojima getrakteerd op het derde deel in de Metal Gear Solid franchise, genaamd Snake Eater. De game werd zeer goed ontvangen en behoort tot de meest memorabele Playstation 2 games. Dit jaar wordt de game nog eens uitgegeven in een nieuw jasje, genaamd Subsistence. Velen vonden dat de heruitgave van MGS2 (Substance) niet de moeite waard was aan te schaffen. Biedt de heruitgave van MGS3 wel genoeg extras en vernieuwingen? In Japan en Amerika is het antwoord op die vraag al bekend. Europa zal moeten wachten tot een nader te bepalen datum in 2006. Tijd voor een preview.

Snake Eater werd geroemd voor het briljante script en het verhaal, dat wordt ingeleid met een cutscene. Na de Tweede Wereldoorlog is de wereld in twee├źn gedeeld: oost en west. Conflicten ontstaan tussen Cuba, de Sovjetunie en de VS. De VS ontdekt dat er in Cuba Russische raketbases ge├»nstalleerd zijn. De VS eist dat deze worden opgeheven. De VS krijgt zijn zin op een voorwaarde: de uitlevering van de wetenschapper Nikolai Stepanovich Solokov. Zo gezegd, zo gedaan. Het is echter een vreemde zaak, dat Rusland haar bases zal afbreken voor slechts ├ę├ęn persoon. Tijd om dit verder uit te zoeken. Special Operations FOX wordt op de zaak gezet. Men komt erachter dat Sokolov in het geheim gewerkt heeft aan een nucleair vernietingswapen dat alleen hij kan voltooien. Sokolov moet weg uit Rusland voor hij gedwongen wordt het wapen af te maken. FOX gaat over tot actie en stuurt er een van hun soldaten op af die de codenaam ''Naked Snake'' krijgt. Het is zijn taak Sokolov daar weg te halen en er achter komen wat er werkelijk gaande is. Een nucleaire dreiging moet worden voorkomen.

De kern van de game is natuurlijk de Story Mode. Daar is niets aan veranderd op ├ę├ęn belangrijk detail na: het traditionele camerasysteem heeft plaatsgemaakt voor de moderne view die we kennen uit onder andere de Splinter Cell games. Dit brengt op het gebied van gameplay toch een hoop veranderingen met zich mee. Zo zul je de game op een andere manier gaan spelen. Het voelt natuurlijker aan en je hoeft niet constant een knop ingedrukt te houden om goed te kunnen zien wat er voor je ogen allemaal afspeelt. Ook de baasgevechten zullen dankzij de vernieuwde camera een stuk intenser zijn. Daarnaast zullen de omgevingen op een dusdanige manier in beeld worden gebracht, waardoor alles nog mooier oogt dan in Snake Eater, die toch al tot de mooiste PS2 games behoorde.

De echte vernieuwing die de game met zich meebrengt is de online mode. Nog nooit was het mogelijk een Metal Gear (Solid) game online te spelen, maar Hideo Kojima en zijn team hebben de sprong gewaagd en met succes, zo lijkt het. Er zijn vijf modes waaruit de speler kan kiezen, te weten sneaking mission, capture mission, rescue mission, team deathmatch, en deathmatch. Ongeacht welke mode je kiest blijft de gameplay uit de singleplayer mode gehandhaafd. Je loopt dus rond in 3rd person view, maar je kunt schieten vanuit 1st person view. Het klinkt misschien ouderwets (vooral omdat het niet mogelijk is om vanuit 1st person view te rennen en schieten tegelijk), maar op deze manier zit de online mode tactisch in elkaar en biedt het meer realisme. Natuurlijk is het gebruik maken van stealth ook een essentieel onderdeel. Je kunt je achter muren verschuilen, in dozen verstoppen en ook camoufleren behoort tot de mogelijkheden als je niet gesnapt wilt worden. De online mode in MGS3 Subsistence lijkt een schot in de roos te zijn.

Een ander extraatje dat de game bevat is de toevoeging van de twee originele Metal Gear games, die oorspronkelijk werden uitgegeven op de MSX systemen. Metal Gear en Metal Gear 2: Solid Snake brengen de game tot een fatsoenlijk geheel, aangezien ze helpen het verhaal aan elkaar te knopen. Waarschijnlijk zullen velen de twee games even voor de leukigheid uitproberen, maar al snel afhaken vanwege de erg gedateerde gameplay en graphics. Voor de fans is het echter een erg mooi geschenk, evenals de MGS Saga. Dit is een disc waarop het hele verhaal nog eens haarfijn wordt uitgelegd. Of de disc alleen via een pre-order te krijgen is, of dat de disc er standaard bijgeleverd wordt is nog niet bekend.

Verwachting

Net als Snake Eater lijkt Subsistence een topper te zijn. Het script blijft briljant, de gameplay is verbeterd, de beelden zijn wederom oogverblindend en naast de kleine extras is de online mode zeker een goed excuus om de game nog eens aan te schaffen. Een exacte datum van uitgave is nog niet bekend. Men verwacht de game rond de zomer.

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner