Metro 2033

Metro 2033
19/03/2010
First-person shooter
nee
PC, Xbox 360

Atoombommen zijn machtige wapens. Ze kunnen enorme schade aanrichten wanneer ze gebruikt worden. Er zullen vele doden vallen en gebieden zullen onbewoonbaar worden. We mogen dan ook van geluk spreken dat deze bommen in real life nauwelijks ingezet worden. In films, videogames en boeken kom je om de haverklap atoombommen tegen. Zo ook in het boek Metro 2033, geschreven door de Russische schrijver Dmitry Glukhovsky. Van deze bestseller komt op 19 maart de gelijknamige game uit voor de PC en Xbox 360. Wij blikken alvast vooruit op deze titel.

Metro 2033 speelt zich af in het jaar 2033. In dit jaar heeft er pas een atoomoorlog plaatsgevonden, waardoor de stad Moskou onbewoonbaar is geworden. Een atoomaanval heeft er voor gezorgd dat vrijwel iedereen gestorven is, behalve de mensen die op dat moment in de metrostelsels van de stad waren. Zij zijn de enige overlevenden en bevinden zich nog steeds onder de grond. Dit is op dat moment de grootste atoombunker die er te vinden is.

Als speler kruip je in de huid van Artyom, één van de overlevenden van de nucleaire ramp. Omdat het belangrijkste doel overleven is, vormt vrijwel ieder ondergronds station een stad en wordt er iets wat lijkt op een economisch stelsel opgericht. De slechteriken in het verhaal, de zogeheten Dark Ones, wensen echter niet mee te werken aan een vredige samenleving en treden op met grof geweld. Dit ten koste van de mensheid. Artyom moet naar het hart van het metrostelsel om iedereen te waarschuwen voor The Dark Ones, maar dat zal uiteraard geen gemakkelijke taak worden.

Metro 2033 is een first-person shooter, maar de wapens en kogels in het spel liggen niet zo voor de hand als in de meeste andere games uit dit genre. Het is roeien met de riemen die je hebt. Het is daarom ook handig dat je zelf je eigen wapens in elkaar kunt knutselen. Zoals ik al eerder vertelde, is het economisch stelsel ook erg belangrijk. Met het geld dat je hebt kun je munitie en andere zaken kopen en hierbij moet je goed nadenken wat je nodig hebt. Gedurende het spel zul je overigens niet continu aan het knallen zijn, want op sommige momenten kun je er het best voor kiezen om kogels te sparen en een vuurgevecht uit de weg te gaan.

Zoals je uit het verhaal waarschijnlijk wel kunt opmaken, is Metro 2033 een zeer duistere first-person shooter. In het spel zul je in nauwe donkere gangenstelsels af moeten rekenen met allerlei vijandelijk gespuis. De mutanten zullen je opjagen, wat meteen ook een creepy sfeer met zich meebrengt. Omdat de game zich in de stelsels van de Russiche stad Moskou afspeelt, heeft de ontwikkelaar het Russische accent volop toegepast op de personages. Of hier iedereen op zit te wachten is echter de vraag. De beelden die we tot nu toe gezien hebben zetten de sfeer van een kille, door een nucleaire ramp getroffen, stad goed neer.

Verwachting

Het is moeilijk om een inschatting te geven over de kwaliteit van Metro 2033. Met het verhaal lijkt het wel snor te zitten en qua sfeer mogen we na het zien van de tot nu toe getoonde beelden niet klagen. De vraag is echter of de gameplay goed uitgewerkt is, want dan zou er op 19 maart 2010 wel eens een zeer vermakelijke game kunnen verschijnen.

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties

Games Headliner