Midnight Club: Los Angeles

Midnight Club: Los Angeles
24/10/2008
Racing
ja
PSP, PlayStation 3, Xbox 360

In het jaar 2002 zag de eerste racegame met een behoorlijk open omgeving voor het eerst het daglicht: Midnight Club voor de PlayStation 2. De game, die gemaakt werd door Rockstar Games, tilde het genre naar een hoger niveau en inspireerde een hoop ontwikkelaars door de vrije wereld. Nu zes jaar later, zijn we aanbeland bij het vierde deel dat exclusief in ontwikkeling is genomen voor de volgende generatie spelcomputers. De naam luidt Midnight Club: Los Angeles, dat zich logischerwijs afspeelt in de Stad van de Engelen.

Nu is het niet zo dat de stad compleet is nagebootst, anders zou het wel eens behoorlijk saai kunnen worden. De ontwikkelaar geloofde namelijk niet dat men zin had om zich door vele saaie, grauwe woonwijken te manoeuvreren. Nee, ze denken juist dat gamers meer plezier krijgen door bekende plekken te bezoeken als Hollywood, Beverly Hills, Century City en Santa Monica. Deze zijn dan ook volledig nagemaakt en extreem gedetailleerd, waardoor je deze plekken snel zult herkennen en het nog leuker wordt om over de Sunset te raggen met je volledig opgeleukte raceauto.

Net als in de vorige drie delen staat immers het ‘pimpen´ weer centraal. Van spoilers, bodykits, velgen en hoods tot stickers, lak, ramen, uitlaten en zijspiegels, het is allemaal mogelijk in Midnight Club: Los Angeles. Ook leuk is dat de grote bedrijven uit de auto-industrie hun naam hebben verleend om de game meer ‘officieel’ te laten voelen. Daarnaast zullen ook tweewielers hun opwachting maken, zo zagen we op een aantal losgelekte beelden een knalblauwe Kawasaki langs scheuren. Het is nog niet bekend of, net als in Project Gotham Racing 4, het mogelijk zal zijn om tegelijkertijd met auto’s en motoren te racen.

Naast het feit dat je door een ontzettende levendige stad scheurt, doe je dat ook nog eens op verschillende tijden. Zo zul je voor het eerst in de serie kennismaken met het daglicht, aangezien de vorige Midnight Club-delen alleen in de nacht afspeelden. Ook zul je tijdens het spelen vaak te maken krijgen met weersveranderingen, zo kan het bijvoorbeeld spontaan gaan regenen waardoor je veel sneller zult driften. Kortom, er is een uitgebreid en realistisch cyclus van 24 uur aanwezig waarin je zult merken dat de zon niet alleen opkomt en weer ondergaat, maar ook het verkeer zal aandikken en uitdunnen. Zo zal op het ene moment doodstil zijn op de Boulevard, terwijl op het andere moment het schreeuwt van het vele verkeer en het aantal voetgangers. Het is overigens niet mogelijk om deze vervolgens dood te rijden, want voetgangers zullen namelijk altijd opzij springen, iets wat ons doet denken aan de eerste Driver-games.

De nadruk blijft ondanks deze realistische elementen liggen op de illegale straatraces waarbij je dankzij de nitro een smak geld en een hoop respect kunt verdienen. Nieuw in dit deel is dat je ook je reputatie kunt opbouwen, dit in de vorm van ‘reputation points’. Door deze punten te verzamelen kun je jezelf opwerken door de lijsten van de Midnight Club. Hierdoor krijg je steeds meer toegang tot exclusievere races en bouw je je reputatie nog meer op. Iets wat we al duidelijk zagen in andere games, maar dat het ook hierin zit is alleen maar mooi meegenomen. Interessanter is dan ook de gloednieuwe multiplayer-modus, die dankzij een paar frisse elementen ontzettend veel potentie heeft.

Om te beginnen is het systeem wat de ontwikkelaar heeft ontwikkeld vergelijkbaar met die van Burnout Paradise: rij rond in de stad en daag vervolgens zonder problemen iemand uit je vriendenlijst en het feest kan beginnen. Je moet het zien als een soort MMO-racegame. Je rijdt gewoon met je wagen door Los Angeles, maar al je potentiële tegenstanders ook. Het is nog niet bekend met hoeveel mensen dit kan, maar dat dit ontzettend leuk kan worden staat zo vast als het zwaard van Arthur. Al deze taferelen werken zowel offline als online zeer soepel en zonder laadtijden, volgens de ontwikkelaar.

Verwachting

Al met al lijkt Midnight Club: Los Angeles een waardig nieuw deel in de reeks te gaan worden. De setting is in ieder geval al fantastisch, echter is het nu aan de ontwikkelaar om dit goed uit te werken. Solide is namelijk in zo een soort game ontzettend belangrijk, vooral vanwege de nieuwe online-modus wat Rockstar in de game heeft verwerkt. Evenals het tunen hebben alle elementen behoorlijk wat potentie. Als alles vóór de release goed is samen gewikkeld hebben we hier absoluut te maken met een nieuwe topper in het racegenre!

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner