MotorStorm: Apocalypse

Motorstorm Apocalypse
16/03/2011
Action, Racing
ja
PlayStation 3

MotorStorm kent sinds zijn release bij de launch al heel wat succes. Toch wordt vaak het verwijt gemaakt dat wanneer er meerdere games in een franchise verschijnen, er geldklopperij mee gemoeid is. Weet Evolution Studios MotorStorm genoeg te vernieuwen, of wordt het gedenigreerd tot een geldezeltje?

Na twee edities in de tropische jungle te hebben vertoefd, is het nu tijd geworden voor het ruwe asfalt van de stad. MotorStorm: Apocalypse creëert heel wat nieuwe mogelijkheden met de verhuis naar een grote metropolis. Zeker wanneer blijkt dat deze wordt geteisterd door talloze aardbevingen. Het zal dus geen verassing zijn wanneer tijdens het racen gebouwen in elkaar storten en het wegdek ruïneren. Of wanneer je een grote sprong van een brug of gebouw maakt, dat de geplande landingszone als sneeuw voor de zon voor je ogen verdwijnt. Al deze gebeurtenissen zorgen ervoor dat elke ronde die je aflegt compleet anders kan verlopen.

Evolution Studios heeft sinds de eerste MotorStorm een mooie reputatie uitgebouwd als het aankomt het uitbalanceren van een game. Ook in dit derde deel blijkt dat het geval te zijn. Zo zijn er weer heel wat nieuwe voertuigen bijgekomen met telkens verschillende rijeigenschappen. Nieuwkomers zijn onder andere: supercars en superbikes. Dit zijn de exotische types die enorm snel, maar tegelijkertijd ook zeer fragiel zijn. Daarnaast hebben we de normale auto’s die zeer wendbaar zijn en veel grip hebben. Ook wordt het Amerikaanse publiek niet vergeten, want zij krijgen de muscle cars. Deze zijn een stuk robuuster dan de andere auto’s, waardoor ze minder snel als een wrak aan de kant staan.

Wanneer we verder kijken naar de juiste balans in het spel, moeten we even halt houden bij de races zelf. Op elk tijdstip wordt je positie in het oog gehouden door de dynamische A.I. en worden er aardbevingen, aanvallen van concurrenten of schietgevechten geactiveerd. Deze gevechten worden veroorzaakt door twee groepen: de Crazies en de militaire huurlingen. Deze zullen je van alle kanten bestoken met allerhande vuurwapens of proberen je naar de kant te escorteren. Echter worden niet alle kogels naar jouw hoofd geslingerd, ook worden er enkele opzij gehouden voor burgers die winkels proberen leeg te roven. Hier moet je dan zo veilig mogelijk proberen door te komen.

Ook de sfeer wordt een tikkeltje grauwer. Zo zal je naast ruïnes en andere obstakels ook burgers moeten ontwijken die rennen voor hun leven. Tevens maakt de nacht zijn herintrede in MotorStorm: Apocalypse. Dit keer zijn er wel werkende koplampen op de voertuigen te vinden in tegenstelling tot de eerste game. Dankzij de koplampen krijg je weer heel wat nieuwe mogelijkheden. Doordat het circuit constant van gedaante wisselt, kan je ook op andere donkere ondergrondse plaatsen terechtkomen zoals ondergrondse parkeergarages, ondergrondse steegjes, riolen, en dergelijke.

Wat het verhaal betreft, kunnen we redelijk kort zijn. Je komt te weten vanuit drie verschillende standpunten wat hun redenen en motivaties zijn om in ‘The City’ te vertoeven. Net zoals het asfalt heel de stad doorweeft, komen de verschillende groepen ook met elkaar in contact. MotorStorm heeft nooit geteerd op een sterk verhaal en dat zal ook niet erg verschillen bij deze versie.

Met de release die gepland staat voor 2011 stellen we vast dat de game er nu reeds bijzonder goed uitziet. De stad ziet er erg levendig uit, de gebouwen storten zeer natuurlijk neer, de helikopters die tijdens de race overvliegen maken het geheel nog indrukwekkender. Ook lijkt de game geen last de hebben van framedrops, maar daar kunnen we nog geen concrete conclusies over trekken, aangezien de game nog in een alpha-fase vertoeft.

Naast de campagne van de singleplayer, is er ook hard gewerkt aan het multiplayerluik. Het vernieuwende aan deze multiplayer is dat je kan gaan wedden. Je start met een bepaald aantal chips die je kan inzetten bij een weddenschap. Zo moet je proberen een speler van een bepaald niveau te verslaan. Wanneer je dat gelukt is, krijg je de verdiende chips om je voertuig te verbeteren. Echter kan je ook deze chips opsparen en bij een volgende weddenschap worden je hoeveelheid chips onderworpen aan een multiplier. Dit betekent dat hoe meer weddenschappen je wint, hoe hoger je bedrag kan worden om uiteindelijk te investeren in je auto. Je kan met zestien spelers tegelijk online spelen, waarvan er mogelijk vier spelers in splitscreen online spelen.

Verwachting

Hoewel het verhaal niets bijzonder lijkt, belooft MotorStorm: Apocalypse een rasechte topper te worden. De game weet na twee edities nog altijd te vernieuwen. Met de stad als nieuwe speeltuin kan je spectaculaire taferelen verwachten waarin Moeder Natuur de hoofdrol speelt. Ook de multiplayer pakt verrassend uit met het nieuwe chipsysteem. Voor de volledige game is het nog wachten tot 2011. Je bent nu reeds gewaarschuwd!

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner