Overcooked

Reviewers score:

78

Audiovisueel
70%
Presentatie
80%
Gameplay
75%
Duurzaamheid
80%
  • Nieuw concept
  • Couchgaming weer op de kaart
  • Te snel repetitief
  • Soundtrack valt eveneens in herhaling

Couchgaming is een begrip in gamersland dat vandaag de dag nog wel erg geliefd is, maar niet zozeer vaak meer voorkomt. Dit heeft alles te maken met de online mogelijkheden, maar ook zeker het huidige aanbod aan games. Waar iedereen met een spelcomputer van Nintendo maar al te goed weet dat het afspreken bij een vriend meer plezier kan opleveren dan het kletsen door een headset vanuit huis, daar zijn de gamers met een PlayStation of Xbox zich daar wellicht minder bewust van. Gelukkig zijn er nog ontwikkelaars die de hoop niet hebben opgegeven, zo het alom bekende Team17, dat met Overcooked de hartjes van couchgamers harder doet laten kloppen.

En het is niet voor het eerst dat Team17 hierin slaagt. Eerder ontwikkelde het al Worms, wat in vele huiskamers terug te vinden is. Inmiddels ook op vele platformen. Het doorgeven van de controller om te zien wat je vrienden je nu weer aandoen, zorgt elke keer weer voor de nodige hilariteit. In deze sfeer blijft Team17 ook met Overcooked, waarin je samen met je vrienden in de meest chaotische situaties gerechten moet bereiden en serveren.

Overcooked laat je samen met maximaal drie vrienden gerechten bereiden en serveren. Dit varieert van simpele bordjes met soep in het begin, tot het frituren en bouwen van gerechten verderop in het spel. Het maken van deze gerechten is in eerste instantie niet zo lastig. Immers is het snijden van groenten en het in de pan gooien hiervan geen lastige bezigheid. Het koken zelf is ook niet het moeilijkste wat Overcooked herbergt. Het is de variatie in de levels die het steeds onmogelijker maakt om aan alle gerechten te voldoen. Denk hierbij aan scheuren in de aardkorst, het heen en weer rennen op ijsschotsen en het koken in het donker.

Liever samen dan alleen

Dit alles is lang niet zo leuk in je eentje. Het spel, en daarmee de levels, zijn vooral ontworpen om samen te voltooien. Niet voor niets moet je de singleplayer doorlopen door twee koks te besturen. Dit kan uiteindelijk wel werken, maar geeft weinig voldoening. Door het spel met twee en uiteindelijk vier spelers te spelen, is er veel meer lol en kan het verwijten beginnen. ‘’Jij zou toch die champignons snijden?!’’, ‘’Haal die pan van het vuur, de keuken vliegt in de hens!’’. Het zijn hilarische taferelen die elkaar in een hoog tempo opvolgen. Het is hier waar Team17 eens te meer laat zien dat couchgaming nog niet verloren is.

Repetitief in meerdere opzichten

Toch zijn er de nodige minpunten te vinden in Overcooked. Het is niet zozeer de gameplay of het grafische aspect van de game dat je aan het denken zet, maar hoe lang blijft het spel boeiend? Met een vast groepje vrienden is het zeker een uitdaging om het spel te voltooien op drie van de drie sterren en de versus mode biedt ook nog wat vermakelijke uurtjes, maar op een gegeven moment kent het spel ook geen diepgang meer. Daarnaast is de soundtrack uitermate repetitief en dat kan soms flink irriteren. Jammer, aangezien de soundtrack wel het juiste toontje zet.

Conclusie

Overcooked voor de PlayStation 4 is in eerste instantie een schot in de roos. Het spel zorgt voor hilarische taferelen en brengt een nieuw concept succesvol naar de huiskamers. De repetitiviteit kan er echter al snel inslaan, zeker dankzij de soundtrack die snel in herhaling valt. Alleen is het spel sterk af te raden, maar met meerdere vrienden zijn hilarische momenten verzekerd. Overcooked is een topper voor zolang het duurt. Wanneer de verveling toeslaat, is er geen weg meer terug.

Discord

Enquête
Meer nieuws
0%
Meer recensies
14%
Meer video-content
29%
Meer previews
0%
Meer prijsvragen
29%
Meer van alles
29%
Totaal aantal stemmen: 14 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner