Pro Evolution Soccer 2018

Pro Evolution Soccer 2018
12/09/2017
Sport
ja
PC, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 3, Xbox 360

Het is elk jaar weer hetzelfde liedje, net zoals de inleiding van dit soort artikelen ook elk jaar weer op elkaar lijkt. De voetballiefhebber heeft twee opties in het najaar: FIFA of PES. Elk jaar is in verkopen de footie van Electronic Arts de duidelijke winnaar, maar de journalisten zijn het niet altijd eens met de verkoopcijfers. Vorig jaar werden de vernieuwingen van Pro Evolution Soccer door menig journalist erkend en werd de game ook vaak als de betere equivalent van FIFA gezien. Met de herfst weer voor de deur komen de nieuwe games weer steeds dichterbij. Om te zorgen dat de bestaande en potentiële nieuwe community weet wat PES online te bieden heeft dit jaar, werd er een open beta gelanceerd door Konami.

Deze open beta was er voornamelijk voor bedoeld om te kijken hoe stabiel de servers van Konami waren. In het verleden heeft de ontwikkelaar annex uitgever daar namelijk nog de nodige moeite mee gehad. Sommige gamers verlieten daarom het Japanse voetbalspel voor de Amerikaanse concurrent. Met 1vs1 quick matches en co-op matches in een open beta probeerde Konami de problemen nu voor te zijn.

Ja, dit is Pro Evolution Soccer

Wanneer het spel opgestart is en je via een quick match de bal al snel ziet rollen, weet je precies weer wat je nu aan het spelen bent. Al snel voel je aan dat de gameplay weer is gefinetuned. Velen waren bang dat de snelheid van het spel hiervoor moest inboeten, maar hier is weinig van te merken. Het spel vraagt nog altijd zorgvuldige preciesie voor je schoten en passing, wat er voor zorgt dat spelers zo realistisch mogelijke ballen moeten afleveren. In de gameplay merk je dat dit essentieel is. Te zachte passjes worden zonder pardon onderschept, wat je een vervelende counter kan opleveren. Te harde passjes zie je niet snel. Het zorgt er eerder voor dat het spel denkt dat je een speler wilt overslaan en de man erachter wilt aanspelen. Als deze hopeloos gedekt staat, lever je de bal dus simpelweg zonder pardon in.

Dat PES het vooral van de gameplay moet hebben, weten we al jaren. Na vele uren FIFA 17 te hebben gespeeld, voelde dit dan ook eigenlijk wel weer als een frisse wind aan. Diepteballen door de lucht en over de grond voelen in FIFA 17 zo verschrikkelijk geregisseerd aan als je het vergelijkt met de onverwachte factoren in PES 2018. Geen enkele aanval is hetzelfde en 1-op-1 met de keeper kom je lang niet zo gemakkelijk als in FIFA. Het afronden vraagt daarnaast ook weer wat meer geduld en precisie. Vaak kom je in FIFA 17 goed weg door schuin van de keeper met R1 de bal in de hoek te krullen. Daar hoef je bij PES 2018 niet mee aan te komen zetten.

Online wedstijden met realistische regisseurs

In eerste instantie hebben we uitvoerig de quick match uitgetest, waarin je 1vs1 kon spelen. Je kon vervolgens kiezen uit het nationale team van Brazilië of Frankrijk. Het spel deed hierbij geen moeite om te zorgen dat je sowieso tegenover een ander elftal kwam te staan. Bij de matchmaking kreeg je de mogelijkheid om de kwaliteit van je internetverbinding aan te geven. Wij hebben continu om de beste verbinding gevraagd, en deze werd ook aan ons gelinkt. Of het spel een hoge rating van jou weigert, wanneer het een idee heeft dat je verbinding eigenlijk helemaal niet zo goed is, weten we niet. Onze verbinding heeft er in ieder geval toe geleid dat we vloeiende online wedstrijden hebben afgewerkt zonder een hapering.

In de wedstrijden viel ons al snel op dat de grote namen, de regisseurs van de wedstrijd, ook echt herkenbare trekjes vertonen. Zo dribbelt de lichtvoetige Griezmann met kleine passjes door de verdediging, terwijl Pogba maar al te graag passjes met de buitenkant van de voet geeft. Het geeft het idee dat je spelers nog meer om hun specifieke kwaliteiten wilt opstellen en gebruiken.

Samenwerking als sleutel tot succes

Niet de quick match, maar de co-op modus zorgde voor veel vrolijke gezichten bij de testers, alhoewel de modus soms niet toegankelijk was wegens de grote vraag. In totaal kon je met drie spelers tegen drie spelers een online wedstrijd afwerken. Hierbij kon je lokaal de hulp van maximaal twee vrienden inroepen. Het opvallende van dit spelconcept was het feit dat al je statistieken in de wedstrijd werden bijgehouden. In de rust kon je vervolgens tot in detail zien hoe eenieder had gepresteerd. Zo kon je zien of je de man met de meest succesvolle passing was, hoeveel sleutelpassjes je had verstuurd en hoeveel verdedigend werk je had opgeknapt. Het is heel vermakelijk om te zien waar je kwaliteiten liggen en waar je wellicht nog wat kunt verbeteren. Daarnaast is het natuurlijk ook een uitstekend sadistisch instrument om je vrienden te vertellen dat ze er eigenlijk geen ene reet van kunnen.

Verwachting

Als Konami de beta heeft gelanceerd om te kijken of er problemen waren met de online verbinding, dan is het hierin ongetwijfeld positief verrast. De co-op modus was ongekend populair, waardoor deze soms niet beschikbaar was. Konami zal op dat vlak dus de servers nog moeten uitbreiden. Qua gameplay staat de weer als een huis en valt er weinig op aan te merken. FIFA zal van goede huizen moeten komen om dit jaar weer de beste footie op te markt te worden, want PES heeft hoog ingezet.

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner