Red Dead Redemption

Red Dead Redemption
21/05/2010
Action adventure
ja
PlayStation 3, Xbox 360

Rockstar is een bedrijf dat als geen ander weet hoe ze hun games overtuigend in de markt moeten zetten. Begin 2009 werd de eerste officiële video van Red Dead Redemption vrijgegeven, die gelijk een heerlijke sfeer opwekte. Red Dead Redemption is het vervolg op het in 2004 verschenen Red Dead Revolver. Het spel is het beste te vergelijken met een GTA, maar dan in het Wilde Westen van vroeger. Tot nu toe lijkt het erop dat deze mix goed uit gaat pakken.

Over het verhaal in de game is nog maar weinig bekend. Je speelt in ieder geval met John Marston in het jaar 1908. Dit is de tijd dat de Industriële Revolutie aan de gang is en modernere technieken en besturen hun intrede doen. John Marston heeft een zware klus. Hij moet zijn voormalige partner opsporen en hem gevangen nemen of hem om het leven brengen. Hiervoor zul je de wereld in de game moeten gaan verkennen.

Red Dead Redemption is een free roamer. De wereld in het spel is erg groot en bevat drie regio`s. Voor een deel ligt het gebied in Mexico en voor een deel in de Verenigde Staten. De ontwikkelaars hebben als doel de wereld zo levendig mogelijk te maken. Dit doen ze door zogeheten ‘dynamic events’ in het spel te stoppen. Hierbij moet je denken aan executies, vechtpartijen, berovingen en het worden aangevallen door een wild dier. Door deze gebeurtenissen moeten de omgevingen zo realistisch mogelijk aanvoelen.

De wereld is dus groot, maar de variatie in de omgevingen ook. De designers van Rockstar hebben tot nu toe vele typische Western omgevingen laten zien. Belangrijk is dat er in deze omgevingen genoeg te doen is. Ook hier wordt aan gedacht, want ontdekken speelt een grote rol. Overal in de wereld zijn schatkisten en kaarten te vinden, kun je gaan jagen op talloze wilde beesten, kun je geld gaan verdienen met het gevangen nemen van criminelen en zijn er activiteiten te doen die zijn te vergelijken met het uitgaan in GTA IV.

Twee systemen worden in Red Dead Redemption gestopt om het spel nog aantrekkelijker en realistischer te maken. Ten eerste het economisch systeem. Dit houdt simpelweg in dat je wapens kunt kopen en kunt handelen in andere waren. Ten tweede het eersysteem. Dit systeem is de laatste jaren steeds populairder geworden in games. Ook in Red Dead Redemption zul je weer keuzes moeten gaan maken die je aanzien in de wereld bepalen. Het gevangen nemen van een crimineel zal je status verhogen. Het helpen van een crimineel door het overvallen van een bank zal dit zeker niet. Toch kan het zijn dat dit aantrekkelijker is dan het spelen van de brave jongen. De keuze is wederom aan jou.

Red Dead Redemption maakt gebruik van dezelfde engine als GTA IV, die wel verbeterd is. Dit is vooral te zien aan de realistische physics, wanneer je bijvoorbeeld iemand neerschiet. Ook worden de ‘dynamic events’ op een brute manier weergegeven en is de wereld nog levendiger dan Liberty City in GTA IV. De game speelt zich af in de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog. Amerika heeft in eerste instantie niet meegevochten in deze oorlog, maar toch kwam ook in de Verenigde Staten de wapenindustrie op gang. Revolvers en shotguns zijn er natuurlijk in overvloed, maar wat dacht je van een staaf dynamiet of een kanon? Ook de eerste machinegun is in het spel aanwezig, evenals snipers, molotov cocktails en een messenset waarmee je subtiel te werk kunt gaan.

Tot slot staan Rockstar games bekend om hun ijzersterke voice-acting en sfeer. Ik vind de sfeer in games altijd erg belangrijk en een typische Western sfeer is natuurlijk heerlijk. In Red Dead Redemption wordt deze sfeer als in geen andere game neergezet. Call of Juarez: Bound in Blood zette vorig jaar een goede prestatie neer, maar je kunt toch zien dat de voice-acting, de personages, de omgevingen en de muziek in Red Dead Redemption van een nog hoger niveau zijn.

Verwachting

Het is lang geleden dat we voor het laatst een free roaming titel in het Wilde Westen hebben gezien. Red Dead Redemption is dan ook een game om naar uit te kijken, maar niet alleen om deze reden. Zo hebben we misschien wel te maken met de meest realistische open wereld ooit in een game, die diversiteit en vele activiteiten en missies biedt. Het economisch- en eersysteem dragen hieraan bij. Word je iemand die de burgers helpt, of rampeneer je liever met de criminelen? Verder is het wapenarsenaal erg breed en druipt het spel van de sfeer. Op 27 april moet Red Dead Redemption worden gereleased. ‘Yee ha!’

Reacties

Dennis van der Maden op Vrijdag 12 februari 2010 om 17:48

Ik kan niet wachten! Dit gaat een geweldige game worden. Het klinkt allemaal uiterst bruut. Eindelijk weer een free-roaming western game. Dit wordt een must-have voor mij. Ik zat al zolang te wachten op een goede western game. Call of Juarez vond ik niet echt geweldig maar dit klinkt echt spectaculair.

Gravix op Zaterdag 13 maart 2010 om 21:39

ga daar volledig mee akkoord. 
GTA beu gespeeld, dus deze western zou wel leuk zijn!

Discord

Enquête
Veel
26%
Best veel
48%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 46 | 0 reacties

Games Headliner