Singularity

Singularity
25/06/2010
First-person shooter
ja
PC, PlayStation 3, Xbox 360

Spelen met de tijd blijft een gameplay-element dat ontwikkelaars graag blijven gebruiken in hun games. Series zoals TimeSplitters worden nog dagelijks besproken en een paar jaar geleden kon je in TimeShift ook gaan spelen met de tijd. In Singularity kunnen we dit wederom gaan doen, maar dan in een totaal andere setting en met een zeer originele opzet. Raven Software is op dit moment druk bezig met de ontwikkeling van een spel dat wel eens hoge ogen zou kunnen gaan gooien.

Singularity is een first-person-shooter waarin je als Nate Renko door het leven gaat. Nate is een Amerikaanse legerpiloot die een eiland in Rusland moet gaan onderzoeken. Het eiland, Katorga-12 genaamd, zendt namelijk radioactieve stralen uit. Het onderzoek begint gelijk goed, omdat Nate met zijn straaljager neerstort op het lugubere eiland. Hij belandt vervolgens in een wereld die zich qua tijd tussen het jaar 1950 en 2010 in beweegt. Russische soldaten en andere vijanden vallen hem hierop aan. Nate heeft geen idee wat er aan de hand is.

Uiteindelijk blijkt dat er op het eiland experimenten zijn uitgevoerd met de radioactieve stof E99. EĂ©n van de experimenten is mislukt, waardoor de radioactieve stof vrij is gekomen en het eiland drastisch veranderd is. In het begin van het spel komt Nate gelukkig al in aanraking met de Time Manipulation Device, oftewel TMD. Dit apparaat gebruik je om te spelen met de tijd. Door de vele vijanden zal de TMD je beste vriend gaan worden in de zoektocht naar je co-piloot en je vlucht van het eiland. Tegelijkertijd moet je er achter zien te komen wat er nou precies op dat vreemde Russische eiland is gebeurd.

De TMD heeft een aantal functies die je wel een beetje kunt vergelijken met de plasmids in BioShock. Met Revert kun je om te beginnen een object of een vijand laten terugspoelen in de tijd. Zo kun je het gebruiken om kapotte muren te herbouwen of gebroken munitiekisten te reparen zodat je er wapens uit kunt halen. Vijanden veranderen hierdoor in lichamen met een vlezige structuur, waardoor ze kwetsbaarder worden en je ze makkelijker af kan slachten. Het tegenovergestelde van Revert is de tweede functie, Age. Hiermee kun je beschermende kleding en cover van je vijanden verzwakken en ze zelfs tot as laten verteren door ze te verouderen.

De derde functie doet je terugdenken aan de Gravity Gun in Half Life 2. Met Stasis kun je namelijk objecten naar je toetrekken en ze vervolgens afschieten naar vijanden. De laatst bekende functie heet Impulse. Hiermee zend je krachtige schokken energie uit waarmee je vijanden kunt verwonden. Naast je TMD heb je natuurlijk ook nog normale wapens tot je beschikking. Deze kun je uit de vele munitiekisten halen waarover ik net al heb verteld.

De setting van Singularity bruist voor zover we gezien hebben van de sfeer. Dit is vooral een lugubere en naargeestige sfeer. Oorspronkelijk was het eiland, Katorga-12, onderdeel van een strafarbeidsysteem uit de 20ste eeuw. Hierna werd het omgezet tot onderdeel van de Goelag-archipel, de gruwelijke strafkampen uit de tijd van de Sovjet Unie. Verder werd het tot 2010 gebruikt voor allerlei experimenten. Ook dit zien we in de setting op bepaalde momenten terug, aangezien je je de ene keer in de tijd van de Koude Oorlog bevindt en op het andere moment weer rond de jaren '90.

Verwachting

We hebben al vaker met de tijd gespeeld, maar Singularity laat ons dit op een andere manier en in een originele setting doen die voortdurend verandert. Alleen het verhaal en de sfeer weten ons al te boeien. De gameplay moet het verder af gaan maken en ervoor zorgen dat Singularity een echte topper wordt. De vier functies van de Time Manipulation Device die we tot nu toe gezien hebben zetten onze creatieve breinen in ieder geval al in werking. Aangezien er met de tijd niet te klooien valt, zullen we tot begin juli moeten wachten voordat Singularity op de PC, Xbox 360 en PlayStation 3 zal worden gespeeld.

Discord

Hot
EnquĂȘte
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties

Games Headliner