Soul Calibur IV

Soulcalibur IV
31/07/2008
Beat 'em up
ja
PlayStation 3, Xbox 360

Het is opvallend om te zien hoeveel vierde delen van grote series er op deze generatie console's verschijnen; in een niet al te lang tijdbestek hebben Grand Theft Auto IV, Devil May Cry 4 en onlangs Metal Gear Solid 4 ons met een bezoekje vereerd. Eind deze maand wordt het vierde deel uit de Soul Calibur-serie verwacht en wij zetten alle feiten die tot nu toe bekend zijn even voor je op een rijtje.

Net als Metal Gear Solid 4 zou dit deel het verhaal moeten afronden, al is het natuurlijk de vraag of dit daadwerkelijk de laatste game in de serie is. Zoals waarschijnlijk wel bekend is draait het verhaal om twee zwaarden: Soul Edge, het slechte zwaard, en Soul Calibur, het zwaard dat gemaakt is om Soul Edge te vernietigen. In iedere game zijn er talloze personages om hun eigen redenen op zoek naar één van de twee zwaarden, zo ook in dit deel. Het zit vol met clichés als krijgers die op zoek zijn naar het sterkste wapen ter wereld, vrouwen die op zoek zijn naar hun geliefde en het argument wraak komt ook meerdere keren naar voren. Toch mag dit de pret niet drukken, want in een vechtgame als Soul Calibur gaat het meer om het vechten dan om het verhaal.

De gevechten zijn in de serie tot nu toe dan ook van hoge kwaliteit geweest en die lijn wordt waarschijnlijk ook in dit deel voortgezet. Dit komt mede door de vele uitgebalanceerde krijgers; elke vechter heeft zo zijn of haar sterke en zwakke punten, waar je optimaal gebruik van kunt maken. Zo heb je de traditionele combo’s van weinig kracht en veel snelheid tegenover veel kracht en weinig snelheid. Maar behalve dat heb je ook eigenschappen als het krachtiger zijn in afstandwapens en betere combo’s kunnen gebruiken dan anderen. Gezegd moet worden dat de balans in de serie tot nu toe altijd uitzonderlijk goed uitgebalanceerd zijn en gezien de ervaring die het team nu heeft, moet dat met dit deel ook wel goed komen.

Toch zouden veel mensen de game de grond in boren als er niet genoeg vernieuwing in zou zitten, wat overigens meestal terecht is. Daarom heeft Project Soul, de ontwikkelaar, enkele veranderingen doorgevoerd. Eén daarvan is het afbrokkelen van iemands harnas. Mocht een speler constant in een verdedigende houding staan, dan zal zijn of haar bescherming steeds meer afbreken naarmate jij blijft aanvallen. Wanneer jouw tegenstander dan zo goed als naakt voor je staat, kun je een zogenaamde Critical Finish uitvoeren. Dit doe je door de vier knoppen op je controller tegelijk in te drukken en het gevolg is dat je vijand direct verslagen is. Het is er puur ingezet omdat er vroeger altijd spelers waren die constant liepen te verdedigen, en zeg nou zelf, wat is er nou irritanter dan zo’n tegenstander?

Maar in de huidige generatie zijn vernieuwingen in een serie niet het enige dat belangrijk is, het online gamen speelt tevens een grote rol. Ook hier heeft de ontwikkelaar goed naar gekeken en Soul Calibur 4 is dan ook online te spelen. Dit kun je doen in twee verschillende modi: de Standard VS, waarbij je met de krijgers speelt die ook in de game zitten, en de Special VS, waarbij je met jouw eigen gecreëerde vechtersbazen de arena betreed. Bij het creëren van je personage moet je ditmaal met meer dingen rekening houden dan in het vorige deel, want deze keer bepaal je niet alleen het uiterlijk, snelheid, kracht en dergelijke, maar bepaalt jouw outfit ook hoe snel je zonder bescherming komt te zitten.

Als slot wil ik het nog even hebben over de ‘Special Guests’ die in de game zullen komen. De Xbox 360 krijgt Yoda, de Playstation 3 Darth Vader en beide consoles zullen de ‘Secret Apprentice’ uit Star Wars: The Force Unleashed ontvangen. Zij zullen behalve hun light saber over nog een kracht bezitten: the Force. Hiervoor hebben ze een speciaal balkje onder hun normale levensbalk hebben zitten, die leeg loopt naarmate je de Force gebruikt. Wanneer dat balkje leeg is, zul je nog wel van je kracht gebruik kunnen maken, maar dan gaat het van je levensbalk af.

Verwachting

Soul Calibur 4 lijkt net als de voorgaande delen weer een goede vechtgame te gaan worden met goed uitgebalanceerde krijgers en enkele vernieuwingen ten opzichte van de vorige delen. Zo zullen defensieve spelers afgestraft worden en zal het zelf creëren van een personage ietwat dieper gaan dan in het voorgaande deel. Ook gaat de serie voor het eerst online, wat natuurlijk alleen maar als een extra pluspunt kan worden beschouwd. Of je de Star Wars-personages onder de plus- of minpunten moet rekenen, ligt er maar net aan wat voor persoon je bent; de één vindt het niks, terwijl de ander het geweldig vindt. Feit is wel dat er door de Force een extra laagje diepgang in de game komt.

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner