Uchikano: Living With My Sister

Reviewers score:

64

Audiovisueel
85%
Presentatie
55%
Gameplay
70%
Duurzaamheid
50%
  • Gooit prachtig
  • Klinkt prima
  • Teleurstellende lengte
  • Geen opbouw voor complex onderwerp
  • Focus veel te veel op seks

Wat was ik blij toen eerder dit jaar werd aangekondigd dat Uchikano: Living With My Sister vertaald zou worden naar het Engels. Uchikano: Living With My Girlfriend stond in mijn top drie van games uit 2021 en wist ondanks enkele kritiekpunten een hele hoop snaren bij yours truly aan te slaan. Hoe zou zich dit vertalen naar een taboeonderwerp als een incestueuze relatie? Dat kon ik dankzij MangaGamer, de enige plek waar je het spel kunt kopen, uitzoeken.

De opzet van de tweede UchiKano, of eigelijk Uchi no Imouto, verschilt niet zo heel veel van diens voorganger. Je speelt wederom als Keisuke, die nog niet zo lang geleden uit het ouderlijk huis is vertrokken. Maar waar je voorheen jouw jeugdvriendin opving terwijl haar ouders in Europa waren, is het ditmaal jouw zusje Riho dat komt crashen als jullie beide ouders ziek worden vlak voor de belangrijkste examens van haar leven.

Vol gas

Wie Uchi no Kanojo heeft gespeeld, zal niet verrast zijn dat Riho deze situatie wil uitbuiten om intiemer te worden met haar oudere broer. In die game draaide het vooral om de opbloeiende relatie tussen Keisuke en Ayame, maar Riho’s jaloezie en verdriet werden ook kort benoemd om alvast subtiel deze game op te zetten. Subtiliteit waar je overigens nu niets meer van merkt.

De reden waarom ik UchiKano zo hoog aanprees, was dat het voldoende tijd nam om de gevoelens van de karakters uit te bouwen. Het draaide niet enkel om seks, maar ook om de spreekwoordelijke paringsdans van twee mensen die niet zeker weten hoe de ander hen ziet, de veranderingen die een ander soort relatie met zich meebrengt en het opnieuw leren kennen van elkaar na van jongs af aan vrienden te zijn geweest. Opbouw die Living With My Sister vrijwel volledig uit het raam smijt. Al binnen een half uur staat Riho halfnaakt in beeld en tegen de tijd dat je in UchiKano bij seks was aanbeland (na een uur of vier) zijn de credits van dit tweede deel al minimaal een half uur geleden over je scherm gerold.

Stappen overgeslagen

Toen die credits kwamen, was ik dan ook met stomheid geslagen en kon ik mijzelf enkel afvragen waar het was misgegaan. Living With My Girlfriend was een aandoenlijk, maar vrij standaard verhaal van twee vrienden die verliefd worden op elkaar. Het sterke schrijfwerk maakte het desondanks memorabel en maakte me oprecht benieuwd wat het team zou kunnen doen met het veel complexere onderwerp van een relatie tussen broer en zus. Maar de game settelt dat probleem binnen enkele minuten met een ‘’we zien wel waar het schip strandt’’. Dit blijkt te zijn in het pierenbad, want veel meer diepgang was er nu eenmaal niet. Dat de game desondanks een voldoende scoort, is te wijten aan de andere pluspunten die de voorganger ook al had: sterke voice-acting en art en een redelijk zachte prijs. Al zou ik voor ongeveer drie uur speeltijd toch echt op een sale wachten.
 

Conclusie

Moonstone, het bedrijf dat deels verantwoordelijk is voor de uitgave van Uchi no Imouto in Japan, staat bekend om diens vele werken waarin je er een relatie op na kunt houden met je jongere zusje. Of dit ertoe geleid heeft ze zo licht omspringen met het onderwerp in Living With My Sister weet ik niet, maar het feit is dat dit wel gedaan wordt en dat het daarmee de meeste sterke punten van zijn voorganger ondermijnt. Subtiliteit, opbouw en herkenbaarheid moeten plaats maken voor een afgeraffeld verhaal wat neerkomt op ‘’we horny’’. Maar wel met mooie art en sterke voice acting.

Discord

Hot
Enquête
Veel
26%
Best veel
48%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 46 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner