Uncharted: The Lost Legacy

Uncharted: The Lost Legacy
23/08/2017
Action adventure
nee
PlayStation 4

GameQuarter was afgelopen week te gast bij Sony in Amsterdam om Uncharted: The Lost Legacy te spelen, een uitbreiding op Uncharted 4: A Thief’s End die naar eigen zeggen “uit de hand is gelopen”. Hoewel het uur dat we te spelen kregen minder verhaal bevatte dan een gemiddelde speelsessie van de serie, kunnen we nu al stellen dat Uncharted-fans dit jaar op hun wenken bediend gaan worden.

Naughty Dog verzekert ons dat avonturier Nathan Drake nergens te bekennen zal zijn in The Lost Legacy. Het plot speelt zich na het waanzinnige vierde deel van vorig jaar af en zet Chloe Frazer en Nadine Ross in de schijnwerpers. Chloe kennen we als “the best driver in the business” uit Uncharted 2 en 3, terwijl Nadine ons nog op de hielen zat in Uncharted 4.

Andere dynamiek

Het feit dat de twee zo verschillend zijn, zorgt meteen voor een interessante dynamiek tussen de dames. Chloe is een rasechte dief en maakt haar handen liever niet vuil, en Nadine schiet er als ex-lid van huurleger Shoreline liever op los, voordat ze de situatie inschat. Beiden zijn niet blij met de toestand waarin ze deze keer terecht zijn gekomen, wat een hoop spanning veroorzaakt in de conversaties tussen de twee. Al snel merken we dat Chloe en Nadine tegen het einde van het avontuur hoogstwaarschijnlijk geen vrienden zullen worden, maar hun ‘discussies’ zijn op z’n minst hilarisch om te volgen.

Vooral Chloe lijkt te worden uitgediept in The Lost Legacy, die terugkeert naar het land van haar Indiase vader om de gouden Slagtand van Ganesh te vinden. De archeoloog heeft namelijk aanwijzingen gevonden over waar deze schat zich bevindt, en om een nog onbekende reden komt Nadine in hetzelfde schuitje terecht. Het typische Uncharted-verhaal wordt compleet gemaakt door de koelbloedige Assad, die Chloe en Nadine steeds een stap voor is. Hoewel we nog niet veel hebben gezien van deze generaal, die gelooft in de barbaarse werkwijzen van de oude Indiase koningen, weet zijn onheilspellende kalmte direct indruk te maken.

Geen wereldreis

Het verhaal lijkt dus van ouderwets hoge kwaliteit te zijn, en dat kan ook gezegd worden van de gameplay. Wie de controller oppakt, zal gelijk merken dat The Lost Legacy ontzettend aanvoelt als Uncharted 4, op een goede manier. Het knallen, klimmen en puzzelen is zoals je het kent uit het vorige deel, wat betekent dat het voelt als thuiskomen voor de echte fans. Zelfs de grijphaak is weer terug, en voor we het weten slingert Chloe aan een toren in de prachtige flora en fauna van India.

De ontwikkelaar benadrukt dat de game zich geheel in India afspeelt, in plaats van de gebruikelijke wereldreis van Nathan Drake en zijn vrienden, maar dat dat niet betekent dat we slechts een setting zullen ervaren. The Lost Legacy neemt spelers mee naar zowel de ruïnes en tempels in de wildernis van het land, als de stedelijke gebieden zoals we die zagen tijdens PlayStation Experience in december.

Het feit dat de geografie en cultuur van enkel India centraal staat, betekent niet dat de game klein aanvoelt. Sterker nog, het level dat we te zien kregen is het grootste level dat de ontwikkelaar ooit heeft gemaakt. De Whest-Ghats is een bergketen met verschillende tempels in de ruïnes. Het grote level doet erg denken aan het iconische Madagaskar uit Uncharted 4, maar dan veel ruimer, groener en beter bewaakt door het leger van Assad.

Meer vrijheid

Zelfs de 4x4 staat klaar om mee rond gecrost te worden, wat uiteraard leidt tot een discussie tussen de dames over de route naar de centrale toren. Het is wellicht even wennen om meer vrijheid te krijgen in een lineaire game als Uncharted, maar het is uiteindelijk een hele frisse benadering voor zo’n verhalende game. Zeker omdat spelers zelf kunnen kiezen welke van de drie tempels ze als eerste bezoeken om drie artefacten van Ganesh te verzamelen. Het is daarnaast zelfs mogelijk om optionele tempels te bezoeken, om zo een extra zakcentje te verdienen.

Volgens Naughty Dog is het level een voorbeeld van de focus die op puzzels gelegd wordt, zowel in de omgeving als in de tempels. Verwacht geen Zelda-achtige dungeons, maar wel prima platform- en draaipuzzels die zeker niet onderdoen voor de vorige games. In onze speelsessie moest Chloe bijvoorbeeld via de juiste weg over pilaren naar de overkant springen voor de volgende aanwijzing.

Om de tempels überhaupt in te komen, moeten eerst een hoop huursoldaten worden uitgeschakeld, al dan niet op de geruisloze manier. Het is wederom mogelijk om vijanden van een afstand te markeren, maar toch blijft stealth niet het sterkste punt van Uncharted. Het nieuwe lockpick-systeem is echter een leuke toevoeging om dit iets makkelijker te maken. Deze kleine minigame wordt toegepast op wapenkratten in de omgeving, die zeldzame wapens aanbieden. Het is een kleine toevoeging aan de vertrouwde gameplay, maar wel een leuke motivatie om goed rond te kijken.

Verwachting

Al met al lijkt Uncharted: The Lost Legacy veel meer te gaan worden dan een DLC van Uncharted 4. De dynamiek tussen Chloe en Nadine is anders dan we gewend zijn en het verhaal met het mooie India als achtergrond lijkt wederom meeslepend te zijn. De gameplay mag dan typisch Uncharted zijn, maar de grote Whest Ghats bewijzen dat Naughty Dog nog steeds iets fris kan toevoegen aan de fantastische serie.

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties

Games Headliner