Unreal Tournament 3

Unreal Tournament 3
22/11/2007
22/02/2008
04/07/2008
First-person shooter
ja
PC, PlayStation 3, Xbox 360

Epic Games bewees verleden jaar met Gears of War dat de derde versie van de befaamde Unreal Engine hoge ogen gooit op shooter-gebied. Ook de onlangs verschenen PC-versie lust er wel pap van, aangezien hij in verscheidene media net zo goed scoort als de Xbox 360-versie. Met die gedachte heeft de ontwikkelaar jarenlang gewerkt aan Unreal Tournament 2007, inmiddels hernoemd naar Unreal Tournament III. Deze maand verschijnt de PC-versie die vervolgens achterna wordt gezeten door de PS3-versie, mensen die de spelcomputer van Microsoft in huis hebben staan moeten wachten tot begin volgend jaar.

Sinds de release van Unreal Tournament in 1999 hebbben Mark Rein en zijn team flink wat fans gekregen met deze franchise. Het eerste deel genaamd Unreal gooide al hoge ogen, maar met UT'99 was er sprake van een serieuze doorbraak op multiplayer gebied. Daarna kwam Unreal Tournament 2004, een échte eSports-titel waarin onder andere Nederlanders tot de top van de wereld behoorden. Nu drie jaar later verschijnt dus de 2007-editie, met als uitgangspunt alle kleine foutjes te verbeteren en de grafische lat van de PC en spelcomputers omhoog te brengen.

Gelukkig kent de game ook wat vernieuwing, en lijkt het daardoor redelijk te verschillen van zijn voorganger. Dat blijkt wel als we kijken naar de verhaalmodus, die voor het eerst in de franchise aanwezig blijkt te zijn. Een juiste keuze om eens eindelijk een waardige singleplayer in elkaar te tweaken, Epic zag namelijk dat minder dan de helft van de UT-fans online speelde, dus besloot zij om de singleplayer uit te diepen met een uitgebreide verhaallijn en karakters en met missies in plaats van standaard matches.

Het verhaal speelt zich af op de planeet Taryd en zal gaan over het buitenaarde ras Necris, die aan een grootse invasie zijn begonnen. Zij ondergingen het zogenaamde Necris Process, wat hen minder menselijk maakte, maar veel meer krachten gaf. Nu moet jij, als de laatste soldaat van de Axon, de Necris uitschakelen omdat zij mede verantwoordelijk zijn geweest voor de moorden op bijna alle leden uit de Axon. Een leuke toevoeging is dat de verhaallijn een coöperatieve functie kent, waardoor je samen met een (online) vriend of vriendin de Necris op openbare wijze kunt vernederen.

Logischerwijs is dat niet de enige online functie die de game kent, want de Unreal Tournament-reeks staat bekend om haar vele mogelijkheden op multiplayer gebied. In totaal zal de game bijvoorbeeld dertig tot veertig maps bevatten, die je dan ook nog eens zelf kunt aanpassen naar eigen smaak. Helaas geldt dit niet voor de Xbox 360-versie, omdat Microsoft het volgens een onbekende reden daar niet mee eens was, vandaar dan ook het uitstel. In de levels krijgt men een uitgebreide keuze aan voertuigen voorgeschoteld, waaronder futuristische vliegtuigen en enorme robots. Er zijn een paar nieuwe bijgekomen, maar de meeste staan in ons geheugen geschrift en zijn in dit deel in een geheel nieuw jasje gestoken, wat de nostalgie toch wel ten goede komt. In totaal zijn er maar liefst negentien soorten voertuigen beschikbaar.

Verder zeggen we in de multiplayermodus vaarwel tegen diverse gamemodi als ‘Bombing Run’, ‘Double Domination’, ‘Assault’, ‘Onslaught’,‘Mutant’, ‘Invasion’ en ‘Last Man Standing’. Daar krijgen we onder andere ‘InstantGib CTF’ en ‘Unreal Warfare’ voor terug. Verder nemen we ook afscheid van enkele wapens als de Lightning Gun en de Ion Painter en horen de flitsende Wall en Dodge Jumps uit UT 2004 definitief tot het verleden. Hoeveel gamemodi Unreal Tournament III nu precies gaat bevatten is nog niet bekend, maar het is alvast zeker dat we met een vrij afgeslankte versie te maken krijgen.

Desondanks blijft Mark Rein vrij positief over de beschikbare modi, vooral vanwege de introductie van de eerder genoemde Unreal Warfare. Je kunt deze modus het best vergelijken met een MMO-shooter als bijvoorbeeld Huxley. In dit speltype zullen de maps dan ook tot driemaal zo groot zijn als in andere modi. Het is de bedoeling dat je bepaalde strategische punten bezet houdt, doe je dit goed dan krijg je er enorme oorlogsmonsters of ander geschut voor terug. Om alle modi, waaronder deze dus, lekker fris te houden heeft de ontwikkelaar een vervoersmiddel ontworpen die spelers altijd bij de hand zullen hebben: de Hoverboard. Dit is een zwevende surfplank die behalve leukje trucjes tevoorschijn tovert, ook nog eens vrij snel is.

Zoals in de inleiding al werd aangegeven maakt de game, net als BioShock, Medal of Honor: Airborne en Stranglehold, gebruik van de Unreal Engine III. Naar alle waarschijnlijkheid zal de PC-versie er het strakst uit gaan zien, maar ook de PS3-en Xbox 360-versie zullen zeker de kroon spannen. Niet alleen vanwege het prachtige detail aan wapens en personages, maar ook de diversiteit van de levels is indrukwekkend te noemen. Hoewel de omgevingen zeer verschillend zijn, is er wel sprake van twee verschillende stijlen. De Necris, met een meer biomechanische look, met tentakels die het leven uit de wereld hebben weggezogen. En de Axon, die meer een grauwe, futuristische look uitstralen. Voor ieder wat wils, moet Mark Rein en zijn team gedacht hebben.

Verwachting

Drie jaar ontwikkeling heeft als resultaat dat Unreal Tournament III een vet mooie shooter gaat worden. De verhaallijn klinkt oppervlakkig, maar wordt natuurlijk een stuk leuker vanwege de coöperatieve modus die erin zit. Bovendien moet de game het nog meer hebben van online play, maar daar maak ik geen woorden meer aan vuil omdat iedereen weet dat de reeks al jarenlang als een huis staat op dat gebied. Een verbeterde versie van de 2004-editie zullen we maar zeggen, met alleen meer voertuigen, wapens, levels, grafische verbluffingen en modificaties, waarmee de lol pas écht gaat beginnen.

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner