Viking: Battle for Asgard

Viking: Battle for Asgard
28/03/2008
Action adventure
nee
PlayStation 3, Xbox 360

Fans van het RTS-genre zullen niet onbekend zijn met de Total War-reeks van The Creative Assembly. Met Empire: Total War, exclusief voor de PC, op komst komen liefhebbers dan ook weer zeker aan hun trekken. Een stel andere programmeurs werkzaam bij het bedrijf zijn echter ook met een ander project bezig, deze zal op de Xbox 360 en PlayStation 3 het daglicht zien. In tegenstelling tot Total War, gooien ze het met deze game over een hele andere boeg en storten ze zich volledig op een ander soort thema.

In ‘Viking: Battle for Asgard’ krijg je namelijk te maken met het vrij onbekende Viking-thema. Een thema waar Noorse mythologieën, en dus verschillende soorten goden, beesten en ontzettend veel manschappen, centraal staan. Een beetje te vergelijken met Spartan: Total Warrior, een vorig project van de ontwikkelaar. Een groot verschil is dat we niet alleen mensen hersenloos in elkaar hoeven te hakken, maar dat we ook vooral tactisch te werk moeten gaan.

De game kun je dan ook het best beschouwen als een Third Person Free-Roaming Hack & Slash-game, of iets in die trant. Je zult namelijk heel veel moeten hakken in vrij uitgebreide werelden. Dit doe je grotendeels met Skarin, een jonge Noorse soldaat die sterk van aard is en totaal niet in goden gelooft. Hij valt dan ook een beetje te vergelijken met Achilles, die een grote rol speelde bij de verovering van Troje. Skarin bestuur je in Viking in principe op twee manieren: in zijn eentje of tijdens de grootschalige gevechten tegen de slechte godin Hel, waarbij hij aan het roer staat. Hel is een ambitieuze, kwaadaardige vrouw die als doel heeft de wereld over te nemen. Nogal cliché als je het mij vraagt, maar goed.

Het verhaal is dus meer een simpel ingrediënt voor de heftige actie. En niet alleen zullen de manschappen voor deze vette actie zorgen, ook mythische wezens maken hun entree. Hieronder vallen bijvoorbeeld draken, grote vogels en de meest gruwelijke onbestaande beesten. Het mooie aan dit alles is dat ze allemaal, dus ook de legers, verschillende animaties tonen. Elk gevecht zal hierdoor anders gaan sieren en dat zal werkelijk genieten geblazen worden. Tevens vragen dit soort gevechten ook veel van je denkvermorgen, want Viking kent een aantal tactische elementen. Zo zul je met Skarin meermaals je legers commando’s moeten geven, tenzij je graag wilt dat je leger binnen enkele minuten omringd wordt door je tegenstander.

Om dit te voorkomen heeft Creative Assembly een aantal bijmissies ontworpen die vervolgens nuttige beloningen vereffenen. Dat kan echt van alles zijn, van het uitroeien van een vijandelijk kamp tot het vinden van nieuwe wapens, uitrusting of zelfs troepen die zich overgegeven hebben. Tegelijkertijd moet je ervoor zorgen dat jouw leger tijdens het vervullen van deze bijmissies niet aangevallen wordt, want het gevecht gaat ondanks jóuw avontuur gewoon door. Er zullen enkele tientallen van dit soort missies in het spel aanwezig zijn, die je grotendeels met alleen het hoofdpersonage kan voltooien.

Viking zal tot slot audiovisueel werkelijk een pareltje worden. De ontwikkelaar is hard bezig om het thema zowel qua beeld als geluid geloofwaardig over te laten komen. Dit doen ze door bombastische en kerkelijke muziek in de game te stoppen en door een Noors stijltje te kweken. Ook zal de game behoorlijk grof worden, want de combo’s die Skarin op het beeld tovert zijn extreem bloederig, bijna overdreven zelfs. Het is maar goed dat het bij het thema past, anders zouden we Viking direct kunnen afschrijven.

Verwachting

Viking: Battle for Asgard wordt meer dan een hersenloze hack & slash-titel. Er zijn namelijk een hoop andere elementen die de game diepgaander en zelfs tactischer maken. Zo bestaat Viking niet alleen uit bloederig wapengekletter, maar ook uit het opbouwen van je personage en het commanderen van legers. Het zorgt voor de nodige afwisseling zodat de verveling niet te snel toeslaat. Of al deze elementen samen goed zullen uitpakken zullen we eind volgende maand achterkomen, wanneer het spel in ons land in de winkelrekken komt te liggen.

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties

Games Headliner