hotness 0
News

Activision laat indie-game ORION offline halen

Gepost door

Paniek bij Trek Industries. Orion, een van de games die het bedrijf op Steam aanbiedt, is offline gehaald vanwege een copyrightclaim van niemand anders dan gigant Activision.

In een post die de ontwikkelaars online hebben gezet, laten ze weten een zogenaamde DMCA takedown te hebben ontvangen ''namens Activision, die beweert dat ORION wapens en art content gebruikt van Call of Duty: Black Ops 3 en Call of Duty: Advanced Warfare. De wapens in kwestie zijn onder andere de M8A7 rifle, het Haymaker rifle en de Bal-27 rifle.''

In diezelfde post laat de woordvoerder van Trek Industries weten dat ze niet weten welke geweren ze gekopieerd zouden moeten hebben, maar dat ze vermoeden dat het om onderstaande wapens zou gaan uit de COD-franchise.

Toegegeven, er zijn wat overeenkomsten, maar van een (semi-)directe kopie lijkt geen sprake te zijn. Echter, zoals een hoop gamers op Steam ook opmerken, zijn de overeenkomsten een heel stuk duidelijker wanneer je daadwerkelijk de game speelt. Enkele van deze gamers hebben zelfs concrete voorbeelden aangeleverd, waarvan je er hieronder een kunt zien.


Techraptor heeft met deze afbeeldingen contact gezocht met Trek Industries, die claimen dat het om toevalligheden gaat. ''Het vizier is de enige overeenkomst die we zien,'' aldus de reactie van Trek Industries. ''Maar zelfs als het een op een was overgenomen, dan nog is dat niet genoeg voor een ontwerp inbreuk, zelfs vanuit een legal-standpunt is dit verre van genoeg. Het vizier is simpelweg een futuristische M1 Garand, dus we kopiëren beiden een iemands werkelijke eigendom, het enige wat steek zou houden en tevens de enige partij die niet meedoet aan dit gevecht.''

Of ORION nu definitief weg is, valt nog te bezien. Een DMCA-bericht is namelijk weinig meer dan een aankondiging en als Activision niet binnen tien dagen concrete actie onderneemt is hun kans verkeken. We wagen echter te betwijfelen of dit gaat gebeuren, gezien het feit dat de persoon die de DMCA-melding ondertekend heeft werkt voor een bedrijf dat het internet afspeurt voor copyright-inbreuk. Activision betaalt dus waarschijnlijk grof geld voor deze dienst.

Ongeacht hoe dit gaat aflopen, ORION zal tijdens de Steam Summer Sale offline blijven, iets wat Trek Industries hard treft. ''Het is heel serieus dat een DMCA-verzoek onze volledige game verwijderd heeft van de sale, tijdens de grootste uitverkoop van het jaar. Blijkbaar heeft niemand controles uitgevoerd bij onze partner (Steam), waar we al vijf jaar mee samenwerken en waarvan ik beter van heb gezien en verwacht. Ik zou minimaal verwachten dat ze ons contacteren betreffende de assets / onze verdediging, voordat ze actie ondernemen.''

Ook tegenover Techraptor laat Trek Industries weten uit het veld geslagen te zijn door dit gebeuren, wat naar eigen zeggen door de gebrekkige communicatie komt: ''Ik heb het DMCA-verzoek ontvangen nadat het (Orion) van Steam verwijderd was, zonder waarschuwing of contact vanuit Valve / Steam of enige ontwikkelaar geassocieerd met Call of Duty of iemand van Activision. Ik heb nooit specifieke voorbeelden van assets ontvangen, of screenshots van wat ze tegen het hoofd gestoten heeft, noch heb ik de kans gekregen iets aan te passen of aanstootgevende content te verwijderen voordat de game uit de verkoop werd gehaald. We hebben aannames gedaan op basis van wat ze claimen dat van hun is, evenals via zaken die via de community aangeleverd zijn. We hebben tevens Steam gevraagd of we de content mogen verwijderen, in ieder geval tot de deadline (die niet is aangegeven), zodat de game zo snel mogelijk weer online kan, aangezien dit het grootste evenement van het jaar is en we hard werken aan het regelmatig updaten van onze games, iets wat iedereen zal beamen, en ze gaven aan dat dit niet mogelijk was.''

Mocht Trek Industries inderdaad geen plagiaat hebben gepleegd, dan is de gehele situatie erg zuur en is het logisch dat ze boos zijn op Steam. Het bedrijf is echter verplicht om bij elke melding de game in kwestie direct offline te halen tot er een uitsluitsel is, daar ze anders volgens de Digital Millennium Copyright Act medeplichtig zijn. Wat overigens niet helpt, is dat Trek Industries een niet al te beste naam heeft.

Het bedrijf is al meerdere malen in verband gebracht met plagiaat van onder andere afbeeldingen, en in-game assets. Het tweede hebben ze overigens toen toegegeven, maar daarbij plaatste ze de kanttekening dat dit slechts placeholders waren tijdens de pre-alpha fase. Dit lieten ze echter wel op onder andere Gamescom, waardoor ze door de mand vielen. Ook is de ontwikkelaar er berucht om hun games offline te halen en weer online te zetten met een nieuwe naam, om zo slechte recensies uit de zoekresultaten te halen. We zijn dus bang dat Trek Industries....aan het kortste eind trekt.

 

0 reacties op "Activision laat indie-game ORION offline halen"