De Belgische Kansspelcommissie neemt stappen tegen Electronic Arts

In april van dit jaar kwam de Kansspelcommissie, een uitvoerende tak van het ministerie van justitie die de autoriteit draagt over gokgerelateerde zaken in België, met een statement dat weinig goeds betekende voor uitgevers van videogames. De organisatie had namelijk na uitvoerig onderzoek vastgesteld dat loot boxes in strijd zijn met de Belgische wetgeving.

De drie uitgevers die bij het onderzoek specifiek bij naam werden genoemd, waren Blizzard, Valve en Electronic Arts, welke werden opgeroepen om hun games te wijzigen, zodat ze voldeden aan de regelgeving. Onder andere Blizzard, Valve en ook 2K hebben hier gehoor aan gegeven door loot boxes te verwijderen of lokaal te blokkeren, dan wel de mogelijkheid om ze met echt geld te kopen uit te zetten. EA heeft echter vooralsnog niets gedaan met de waarschuwing en heeft zelfs verklaard dat ze er ook niets mee gaan doen. En dat is genoeg reden voor de Kansspelcommissie om stappen te zetten.

De commissie heeft een officiële klacht ingediend bij het parket, waarvan een proces-verbaal is opgemaakt. Dit heeft niet direct gevolgen voor EA. Het parket zal echter wel een onafhankelijk onderzoek inrichten naar aanleiding van de klacht, welke kan leiden tot een strafrechtelijke vervolging. De Kansspelcommissie (en in het verlengde hiervan de Belgische staat) en Electronic Arts treffen elkaar dan in de rechtbank. In een eerder bericht gaf de Kansspelcommissie al aan dat het niet naleven van de regels kan leiden tot een boete van maximaal € 1.600.000,-. Toch is het nog lang niet zeker dat men dit daadwerkelijk moet betalen.

België heeft vooralsnog geen wetgeving die specifiek over loot boxes gaat en daarom heeft de Kansspelcommissie de huidige gokwet geïnterpreteerd en toegepast op de praktijk. De geest van de wet is echter in zekere mate subjectief, waardoor een rechter die de zaak behandeld tot een andere interpretatie kan komen. Mocht dit het geval zijn, dan kan dit een precedent worden in toekomstige zaken.

Bron: GameQuarter

Discord

Hot
Enquête
Meer nieuws
0%
Meer recensies
14%
Meer video-content
29%
Meer previews
0%
Meer prijsvragen
29%
Meer van alles
29%
Totaal aantal stemmen: 14 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner