hotness 0
News

Multiplayer survival mod DayZ gooit hoge ogen

Gepost door

Het gebeurt niet vaak dat een mod voor een game die 3 jaar oud is zo in de belangstelling komt te staan als met DayZ het geval is. Deze modification voor Arma II is uiterst "hot" bij game reviewers, en gamers in het algemeen. De mensen bij Kotaku hebben de maker achter de mod, die zowat alles zelf deed, gecontacteerd om hem te vragen wat DayZ nu zo'n succes gemaakt heeft.

Achter de mod zit een kerel met de naam Dean Hall, afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Blijkbaar werkt deze programmeur reeds sinds januari 2012 bij Bohemia Interactive, wat zijn kennis van de engine achter Arma II natuurlijk een stevige boost gegeven heeft. Het verhaal achter DayZ is anders weinig origineel te noemen; de wereld werd overrompeld door zombies, en jij bent hier als overlevende aangespoeld. Wat maakt deze mod dan zo speciaal dat het er voor zorgde dat Arma II: Combined Operations op de tweede plaats terecht kwam van Steam's best verkopende games en blockbuster AAA games achter zich liet?

Volgens Hall loopt het op vlak van game design verkeerd tegenwoordig. Er wordt teveel gekeken naar verhaal, vooruitgang, game mechanics. Volgens hem zat de sleutel tot de juiste combinatie in de manier waarop bij de speler gevoelens opgewekt worden tijdens het spelen. "Als dat niet juist zit, dan zal het niet lukken om het concept er door te krijgen", vertelt Dean.

"De speler moet het gevoel krijgen dat er interactie is met de wereld om hem heen", gaat hij verder. "Een voorbeeld hiervan is het temperatuursysteem dat ik onlangs toegevoegd heb. Toen ik Skyrim speelde kreeg ik niet het gevoel dat de omgeving invloed had op mijn personage, het deerde me niet dat ik door sneeuw liep of in water waadde, ik voelde me ontkoppeld van de wereld."

Doordat je in het spel niet enkel met hongerige zombies te maken krijgt, maar ook met menselijke tegenspelers (het is een 'ieder voor zich' speltype), wordt voor een ongeziene spanning gezorgt. De dunbezaaide voorwerpen en wapens in het spel maakt het overleven moeilijker, en zorgt er voor dat spelers elkaar sneller te lijf gaan om spullen, voedsel, drank en wapens te kunnen stelen. Overleven is namelijk de boodschap, en dat nemen sommigen wel erg serieus.

Volgens de website van DayZ heb je om de mod te spelen drie zaken nodig; Arma II: Combined Operations, de mod-bestanden en ballen aan je lijf.

0 reacties op "Multiplayer survival mod DayZ gooit hoge ogen "