hotness 0
News

Necrobarista maakt een statement tegen hedendaagse anime

Gepost door

Er zijn een hele hoop redenen om een game te maken: een visie, geld, een verhaal dat je wilt vertellen of gewoon omdat je het leuk vindt. We hadden nooit gedacht dat frustratie in deze lijst zou staan, maar toch is dat wat er aan de grondslag van Necrobarista lag.

Necrobarista is een volledig driedimensionale visual novel waarin de doden nog een keer samen een kopje koffie drinken alvorens naar de andere zijde te gaan. De visuele stijl en thematiek van de game zijn overduidelijk geïnspireerd door manga en anime en het zou dan ook aannemelijk zijn dat de makers fan zijn van de Japanse kunstvormen. Dat blijkt echter niet helemaal te kloppen.

''In de jaren 90 had je een berg erg experimentele shows,'' aldus Lead Developer Kevin Chen in een interview met Kotaku. ''Ik zeg niet dat die er nu niet zijn, maar de industrie was destijds nog bezig om zijn plek te vinden. In de afgelopen vijf jaar is dat tot een halt gekomen. Grote bedrijven hebben gezegd 'Ok, dit is de beste manier om een goede, stabiele opbrengst te genereren'. En dat leidt voor mijn gevoel tot stagnering. Hayao Miyazaki (een van de oprichters van Studio Ghibli) heeft hier commentaar op gegeven. Hij had het erover hoe het een erg eentonige, bijna incestueuse industrie is geworden.''

Het commentaar van Chen en Miyazaki is niet geheel verrassend. Als een fan van anime en manga kan ondergetekende onderschrijven dat anime vandaag de dag gedomineerd wordt door het ecchi-genre, meestal in combinatie met een harem-thema. En hoewel niet iedereen dat erg vindt, kan dit erg zuur zijn voor zij die andere (sub)genres een warm hart toedragen.

''We zijn grote anime-nerds, maar we hebben een haat-liefdeverhouding met anime,'' vervolgd Chen. We houden van de dingen uit de negentiger jaren en de eeuwwisseling. Cowboy Bebop, FLCL, Gurren Lagann. We wilde iets doen wat anders was, wat zowel een eerbetoon is aan het oude spul waar wij van houden, maar ook zijn eigen pad bewandeld.

[...]

Er zijn veel series over krachtfantasieën of fanservice. Die kunnen gedaan worden en ook goed uitgevoerd worden, maar ze zijn oververzadigd.[...] Ik zal niet zo overmoedig zijn om te zeggen dat we anime en visual novels gaan veranderen, maar als fans willen we content maken voor andere fans die eens wat anders willen. En we denken dat er anime-fans zijn die dezelfde haat-liefdeverhouding hebben.''

De boodschap van Chen en zijn studio is dus duidelijk. Het bedrijf wilt meer diversiteit in de wereld van anime en visual novels en gaat daar niet op hopen en wachten, maar er zelf voor zorgen. En in oktober zullen we zien hoe ze daar in slagen.

 

 

0 reacties op "Necrobarista maakt een statement tegen hedendaagse anime"