Square Enix CEO zegt dat ze te hoge verwachtingen hadden van de Tomb Raider reboot

Tomb Raider (2013)
05/03/2013
Action adventure, Platform
ja
PC, PlayStation 3, Xbox 360

Hoewel de Tomb Raider reboot uit 2013 zeer positief ontvangen werd door zowel de media als de community van de game, waren de geluiden die vanuit het kamp van Square Enix kwamen een stuk minder gelukkig gestemd. De game zou zijn verwachte verkoopaantallen bij lange na niet halen en zou dat, volgens latere berichten, pas na een jaar klaargespeeld hebben. Volgens Square Enix CEO Yosuke Matsuda lag dat echter vooral aan de uitgever zelf.

In een interview met Gamesindustry.biz, haalt de Japanse zakenman verschillende van diens Westerse IP's aan, waaronder dus de reboot van Lara Croft. Daarover zegt hij dat de doelen die ze zichzelf gesteld hadden, simpelweg niet realistisch en daardoor dus ook niet haalbaar waren. De game zou een volledig fiscaal jaar dat zwak was uitgevallen moeten opvangen, hetgeen natuurlijk bijna geen enkele game zou lukken.

''Allereerst,'' zo begint het citaat uit het interview ''Tomb Raider is een hele belangrijke titel en een hele belangrijke IP voor ons en daar is niets aan veranderd. Het fiscale jaar voor degene waarin ik president werd (in 2013) was er een waarin onze totale verdiensten niet erg goed waren. Het was direct voor het einde van dat fiscale jaar, in maart, dat Tomb Raider verscheen en we hadden er hele hoge verwachtingen van. Terugkijkend, denk ik dat het doel dat we onszelf gesteld hadden extreem hoog was.

Ik zeg dit nu met het voordeel van het kunnen reflecteren op gebeurtenissen, maar destijds waren onze verkoopcijfers voor de release van Tomb Raider erg slecht. En ik denk dat onze mensen waarschijnlijk op de game gerekend hadden en uitkeken naar hoeveel die zou opbrengen. Aan het einde bleek dat niet zoveel ze zijn als dat we voorspeld hadden.''

Met ruim elf miljoen verkochte exemplaren is de reboot van Tomb Raider absoluut geen mislukking te noemen en het perspectief dat Matsuda nu biedt, verklaart waarom de berichten die jaren geleden uit de hoek van Square Enix kwamen een vreemd misplaatste negatieve ondertoon hadden. Helaas zegt dat echter nog niets over een derde deel in de serie.

 

 

Bron: GamesIndustry

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties

Games Headliner