Project xCloud is Microsofts visie op de toekomst van gaming

Op de E3 vertelde Phil Spencer tussen neus en lippen door dat het bedrijf werkte aan een gloednieuwe streamingservice, die games van console-kwaliteit op elk device speelbaar zou moeten maken. Maar toen kwamen de nieuwe trailers en enkele minuten later leek iedereen de aankondiging alweer vergeten. Iedereen...behalve Microsoft.

Zij hebben eerder vandaag dit project opnieuw aan de wereld voorgesteld onder de naam xCloud. En precies zoals Spencer al zei, is het een service die je in staat stelt je favoriete Xbox-games overal te spelen. In de video die gepaard ging met de aankondiging zien we bijvoorbeeld Forza draaien op een smartphone, wat volgens de disclaimer daadwerkelijke footage is.

xCloud zal zich niet gaan beperken tot de first-party games van Xbox of zelfs de releases van grotere uitgevers. Volgens het bericht zal elke game namelijk ondersteund worden, zonder dat de ontwikkelaars ook maar enig werk hoeven te verrichten. Dit omdat de datacentra alle hardware bevatten die nodig is om de games te draaien, hetgeen jouw device naar keuze voor het overgrote deel ontlast.

Op het moment van schrijven is Microsoft xCloud op kleine schaal aan het testen, met publieke tests die gepland staan voor een nader te bepalen moment in 2019. Hiermee hopen ze dat de dienst bij de daadwerkelijke launch hun visie kan realiseren van een Xbox-service die op elk platform te beleven valt, zonder dat er ook maar enigszins wordt afgedaan aan de ervaring.

xCloud zal spelen via een Xbox One-controller gaan ondersteunen, evenals touch controls op zaken als tablets. Ook dit zien we in actie in de video. In de begeleidende blog post lezen we echter ook dat dit nog volop in ontwikkeling is, waardoor de kans groot is dat de nodige wijzigingen zal ondergaan.

Er wordt natuurlijk al jaren gepraat over dat streaming de toekomst van gaming zou zijn en de plannen van Microsoft zijn dan ook niet geheel verrassend. Microsoft is echter allicht de eerste partij die het daadwerkelijk succesvol kan maken. Niet enkel heeft het met Azure duizenden servers in tientallen landen paraat staan, maar het is naar eigen zeggen ook volop bezig om zaken als latency en dataverbruik te optimaliseren, om zo de ultieme ervaring op elk apparaat te realiseren. Wij zijn benieuwd!

 


Discord

Hot
Enquête
Meer nieuws
0%
Meer recensies
14%
Meer video-content
29%
Meer previews
0%
Meer prijsvragen
29%
Meer van alles
29%
Totaal aantal stemmen: 14 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner