2010 FIFA World Cup South Africa

2010 FIFA World Cup South Africa
30/04/2010
Sport
ja
PSP, PlayStation 3, Xbox 360, Wii

2010 FIFA World Cup South Africa werd onlangs aangekondigd en dat bracht ons geen verbaasde blikken. Spelletjesfabrikant Electronic Arts ontwikkelt immers al vanaf de jaren ’90 voetbalspellen die gebaseerd zijn op de Europese- en Wereldkampioenschappen. Deze nieuwe telg in de kampioenschappenserie dreigt echter uit te stijgen tot de bovenmaat. Lees deze impressie verder als je als voetballiefhebber wilt weten waarom!

Zoals de naam verklapt - en als je niet onder een steen hebt geleefd - speelt het voetbalkampioenschap zich af in Zuid-Afrika. Verwacht dus vooral veel ‘Lion King-taferelen’ als kleurrijke menu’s, uiteenlopende en versierde Afrikanen en natuurlijk allerlei toeters en bellen waar je uiteindelijk knettergek van wordt. De sfeer neemt in 2010 FIFA World Cup dan ook een prominente rol op zich. Zo krijg je tijdens de wedstrijden veel supporters van dichtbij te zien en zie je coaches al nagelbijtend een wedstrijd volgen.

Net zoals in het vorige deel, te weten UEFA Euro 2008, zien alle voetbalcoaches er als hun evenbeeld uit. In FIFA 10, de meest recente voetbalgame in de serie, vielen de gezichten her en der nogal tegen. Peter Crouch leek bijvoorbeeld helemaal niet op Peter Crouch. In 2010 FIFA World Cup behoort dit tot het verleden en kunnen we concluderen dat het spel grafisch voorwaartse stappen heeft gemaakt. Een voorbeeld hiervan is het veld, die nu van een gedetailleerde grasmat is voorzien. Verder is de belichting aangepakt en ziet het publiek er realistischer uit dan ooit. Zelfs de leken onder ons moeten concluderen dat 2010 FIFA World Cup de mooiste footie ooit gaat worden.

Hoewel het spel erg leunt op de gameplay van FIFA 10, komen we een aantal drastische veranderingen tegen tijdens het spelen. Als we bijvoorbeeld alleen al kijken naar de kunstmatige intelligentie, dan zeggen we daar alleen maar U tegen. Keepers komen niet meer als een kip zonder kop uit en daarmee zijn makkelijk uit te voeren lobjes sporadischer geworden. Ook mogen we zelfs nieuwe dingen in de gameplay verwachten, waaronder spelers die onbewust tegen elkaar opbotsen en nieuwe aannames met het hoofd en de schouder. Twee fantastische animaties komen bij deze taferelen kijken, al mogen we er natuurlijk veel meer verwachten.

De hoofdattractie van 2010 FIFA World Cup blijft logischerwijs het kampioenschap zelf, waar je kan kiezen uit maar liefst 200 voetballanden. Dit betekent dat voetballiefhebbers zelfs met landen als België aan de slag kunnen, ook al zijn deze niet vertegenwoordigd op het toernooi zelf. Je kunt dan ook met de Rode Duivels de kwalificaties nog eens doorlopen om vervolgens in de grote finale te belanden.

Een grote feature die hierbij hoort is de mogelijkheid om het toernooi volledig online te kunnen spelen. Oftewel kies je bijvoorbeeld Nederland, waarna het spel automatisch op zoek gaat naar wedstrijden die zich in die groepsfase voordoen, zoals tegen Denemarken. Overigens speel je nooit met dezelfde 32 spelers, maar werkt het toernooi rondes af tegen spelers die op dat moment in dezelfde ronde verkeren.

Verwachting

FIFA 10 was van nature al een uitstekend voetbalspel, dus is het mooi om te weten dat 2010 FIFA World Cup South Africa daarop verder voortborduurt. Grafisch maakt deze nieuwe telg in de kampioenschappenserie grote stappen en de kleine tweaks in de gameplay lijken positief uit te pakken. Bovendien is het aantal speelbare teams gigantisch en klinkt ons het (online) toernooi veelbelovend in de oren. De vraag of je de game moet aanschaffen als je in het bezit bent van FIFA 10, kunnen we nog niet beantwoorden. Maar als je nu al een doorgewinterde fan bent van het WK 2010, dan kan je deze titel eigenlijk niet aan je voorbij laten gaan.

Reacties

Gilles Vanmassenhove op Maandag 22 februari 2010 om 15:10

Damn, nog meer twijfels hier...

Misschien nu fifa 10 al proberen te verkopen voor een aardig prijsje...
Zo kan ik voor een lichtere prijs deze versie aankopen ^^.

Dimitri Huigen op Maandag 22 februari 2010 om 19:23

Waarom zou je dat willen? Na het WK ben je er in principe wel klaar mee.

Sander van Genderen (GameQ Eindredactie) op Maandag 22 februari 2010 om 20:06

Ik heb UEFA EURO 2008 ook nog hier liggen, alhoewel dit spel wel het Nederlands Elftal heeft met de echte namen. Ook blijft het spel leuk als Nederland het toernooi wint ^^ Dat was bij UEFA EURO helaas niet het geval...

Ely Raeds (GameQ Administrator) op Maandag 22 februari 2010 om 21:01

Het klinkt wel veelbelovend. Vooral het online toernooi interesseert mij mateloos.

Discord

Enquête
Veel
26%
Best veel
48%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 46 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner