Black Survival

Black Survival
6 december 2017 (Early Access)
niet beschikbaar
ja
PC

Always online. Free-to-play. Microtransacties. Het zijn slechts drie van de termen waarvan de nekharen van menig gamer overeind gaan staan. Maar indien juist geïmplementeerd kunnen deze drie dingen prima samengaan met degelijke gameplay. Het op Steam, iOS en Android beschikbare Black Survival is hiervan het perfecte voorbeeld.

In deze preview zullen we ons focussen op de Steam-versie van dit spel, daar die zich nog altijd in Early Access bevindt en dus nog geen volledige release heeft gehad. Ontwikkelaar Archbears heeft hier naar eigen zeggen voor gekozen omdat deze build een exacte port is van de mobiele versie, die het verder wilt kunnen optimaliseren. Alleen dat stemt al hoopvol.

Point and click

Wanneer we denken aan mobiele games, denken we vaak aan spellen met weinig diepgang. En als het aankomt op verhaal en besturing gaat die vlieger zeker op voor Black Survival. Het verhaal van de game is flinterdun en bovendien in een zin samen te vatten: je bent gevangen op een eiland, waar je moet vechten om te overleven. Het is dan ook de gameplay die het geheel moet dragen.

Zoals eerder gezegd is de besturing appeltje eitje. Met enkel een muis kun je de gehele game spelen, al zijn de shortcuts via het toetsenbord ongetwijfeld veel makkelijker eens je ze onder de knie krijgt. Maar voor zij die rustig willen kennismaken met deze turn-based survival battle royale game, is het fijn dat beide opties beschikbaar zijn en naar hartenlust gemixt kunnen worden.

Turn-based survival battle royale?

Een Battle Royale-game met survival-elementen is sinds de explosieve populariteit van PlayerUnknown’s Battlegrounds en Fortnite niets bijzonders meer. Iedereen probeert immers een graantje mee te pikken. Maar Black Survival is bij mijn weten de eerste game die turn-based in de mix gooit. En dat is niet verwonderlijk, daar het klinkt alsof dit niet zou moeten matchen. Dit doet het echter wonderbaarlijk genoeg wel.

In Black Survival word je op een eiland gedropt dat bestaat uit 22 gebieden. Het doel: vindt en dood de negen andere spelers. Met een druk op de knop kun je naar een gebied afreizen, waarvan er ten alle tijden slechts een handjevol beschikbaar zijn. Black Survival bestaat namelijk uit rondes en bepaalt per ronde in welke gebieden je mag zijn, wat kan worden gezien als de Storm van Fortnite of PUBG’s cirkel.

Eens je in een veilig gebied bent geland, heb je een aantal opties tot je beschikking. Je kunt het doorzoeken om zo vijanden, wapens of voorwerpen voor crafting te vinden, hetgeen is waar je meestal mee zal beginnen. Ook kun je rust nemen, zodat je HP of stamina kan herstellen. Hoe meer daarvan hersteld moet worden, hoe langer je rust moet nemen en dus ook hoe langer je kwetsbaar bent. Tenslotte kun je ook een van je skills activeren, eten of drinken consumeren voor instant herstelling of je verplaatsen naar een ander gebied.

Verstoppertje

Eens je voldoende vertrouwen hebt in je uitrusting, is het tijd om de confrontatie met je medespelers op te zoeken. Helaas weet je echter niet waar die uithangen. Gebieden die in die ronde verboden zijn, zijn uitgesloten, daar karakters die daar verblijven eens de timer is afgelopen direct sterven. Maar vaak zijn er dan nog steeds ruim vijf gebieden open waarin ze zich kunnen verschansen. Dat betekent echter niet dat je hoeft te gokken.

Als je in een gebied een actie uitvoert, kun je horen wanneer een speler er aan het rommelen is of een andere speler aanvalt. En je weet dan zelf wel of je moet vluchten of de confrontatie aan wilt gaan. Kies je voor de tweede, dan kun je één aanval uitvoeren, waarna het gevecht enkel verder gaat wanneer jullie beiden jullie volgende actie in dit gebied uitvoeren. Want zoals eerder gezegd, is Black Survival turn-based. Matches worden daardoor vaak een uitputtingsstrijd, waarbij hij of zij met de langste adem wint. Je hoeft hierdoor geen snelle reflexen te hebben of goed te kunnen mikken, waarmee het zich onderscheid van het gros van de andere battle royale-spellen.

Goed gedaan

Eerder vertelde ik al dat Black Survival een free-to-play-spel is. En de meeste lezen dan pay-to-win. Dit is echter geen enkel moment aan de orde. Ik heb de nodige matches in het spel gespeeld en heb deze allen gewonnen zonder ook maar een cent te spenderen. Het gevolg was dat ik met bergen valuta zat die ik kon spenderen in de in-game shop.

In deze shop kunnen extra karakters worden aangekocht, met ieder hun eigen vaardigheden, welke je eerst zelf mag proberen. En ik durf met volle overtuiging te stellen dat geen van de karakters objectief beter is dan de anderen, waardoor niemand zich gedwongen hoeft te voelen om een extra personage aan te kopen.

Naast personages kopen kun je ook skills huren. Ook hiervoor geldt: je hoeft geen cent te spenderen. Na slechts drie matches had ik dankzij de starters bonus, de inlogbonus en de event bonus al genoeg om de duurste beschikbare skill van dat moment zes weken te kunnen huren. In die periode kun je meer dan genoeg verdienen om die ook daarna te kunnen blijven gebruiken. En zelfs als je niet zo intensief speelt, beloont de game terugkerende spelers rijkelijk met allerlei giveaways.

Het laatste soort product dat je kan kopen in Black Survival is die van cosmetische aard, hetgeen feitelijk ook het enige type product is waarvoor je allicht geneigd zult zijn om geld aan uit te geven. Sommige skins zijn namelijk gebonden aan een evenement en slechts tijdelijk verkrijgbaar, waardoor je mogelijk niet genoeg valuta bij elkaar gespaard krijgt voordat ze weg zijn. Maar omdat het absoluut geen gameplay-voordelen biedt, zie ik het kwade er niet van in.

Verwachting

Black Survival is een uiterst vermakelijke twist op het alom bekende battle royale-genre, die zich meer richt op gamers die voornamelijk RPG’s spelen. Met zijn turn-based-stijl is de game veel minder gericht op reflexen en meer op strategie, waardoor het nog maar nauwelijks overeenkomsten heeft met Fortnite. Alleen op het gebied van microtransacties komen de twee overeen, daar geen van beide pay-to-win zijn.

Discord

Enquête
Veel
26%
Best veel
48%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 46 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner