Monkey King: Hero is Back

Monkey King: Hero is Back
Action adventure
nee
PlayStation 4

Er was ooit een tijd dat een film zonder een begeleidende videogame nagenoeg ondenkbaar was. Maar naarmate consoles beter werden, werd het maken van games duurder, waardoor steeds minder bedrijven heil zien in het maken van goedkope licentiegames en games steeds vaker de kwaliteit van het bronmateriaal benaderen. Monkey King: Hero is Back doet echter sterk denken aan die spellen van vroeger.

Mocht je in de inleiding een negatieve ondertoon hebben opgevangen, dan is het bericht helaas overgekomen zoals bedoeld. Want na even met de game gestoeid te hebben op gamescom, zie ik weinig reden om positief te zijn.

Al heeft een aap een gouden ring…

Xi you ji: Da Nao Tian Gong, de film waar Monkey King: Hero is Back een vertaling van is, is een herinterpretatie van de klassieke Chinese roman A Journey to the West, die eerder de inspiratie was voor onder andere de anime-series Saiyuki en Dragon Ball, evenals een saga in de boekenserie van Campione. Hierin maken we kennis met een viertal reizigers, waaronder een aap genaamd Sun Wukong, ook wel bekend onder namen als Son Goku, The Monkey King en The Great Sage Equaling Heaven. En dat is de hoofdpersoon van dit verhaal.

Ongeacht welke interpretatie men neemt, zijn er een aantal elementen die nagenoeg altijd terugkomen in de vele versies van Sun Wukong, zoals een vliegende wolk die hij berijdt, zijn eetlust, een magische staf en het feit dat hij houdt van een goed robbertje vechten. En voornamelijk dat laatste zagen we terug in de gamescom demo.

In de aap gelogeerd

Wanneer onze speelsessie begint, bevinden de apenkoning en een kind zich aan de rand van een dorp dat overspoeld is door monsters. Zoals je al kon zien aankomen is het aan onze behaarde vriend om grote schoonmaak te houden. Zo rennen we met goede moed richting de eerste groep vijanden.

De gevechten die volgen doen denken aan de licentiegames die ik eerder al aanhaalde. Aan spellen als Shrek, Madagascar of Kung Fu Panda op de PlayStation 2, waarin combat veelal zweverig en clunky aanvoelde. Destijds kon dat nog deels worden gezien als een product van diens tijd, maar met de PS5 in het verschiet kan dit simpelweg echt niet meer.

De ‘’film-game sfeer’’ van weleer komt overigens niet enkel naar voren in hoe de combat aanvoelt, maar ook in hoe het werkt. Wukong heeft een lichte en een zware aanval en kan deze mixen om een handjevol combo’s te maken. Hiernaast zijn er contextgevoelige acties, welke heel cool ogen wanneer je ze voor het eerst ziet, maar hun glans verliezen wanneer ze elke twee minuten de revue passeren. En gecombineerd met het feit dat de demo slechts een handjevol verschillende vijanden bevatte, zorgde dit ervoor dat combat heel snel heel eentonig werd.

Verwachting

Ondanks al mijn op- en aanmerkingen over Monkey King: Hero is Back, denk ik niet dat het spel slecht gaat zijn. THQ Nordic is allicht wel een relatief jonge uitgever, maar het heeft maar weinig grote blamages in zijn portfolio staan. Wat ik echter wel verwacht, is dat de game op alle fronten mediocre is, waardoor het een dertien in een dozijn action adventure wordt die enkel de moeite waard is voor fans van de film.

Discord

Hot
Enquête
Veel
26%
Best veel
48%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 46 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner