Pro Evolution Soccer 2011

Pro Evolution Soccer 2011
08/10/2010
Sport
ja
PC, PSP, PlayStation 3, Xbox 360, Nintendo DS, PlayStation 2, Wii

Pro Evolution Soccer was enkele jaren terug voor het eerst populairder dan grote concurrent Fifa. De laatste jaren is dat helaas voor Konami helemaal omgeslagen. Sinds de komst van de PlayStation 3 en de Xbox 360 consoles worden de nieuwe versies van PES niet meer zo goed onthaald. Met Pro Evolution Soccer 2011 wil Konami opnieuw een superieur voetbalspel op de markt brengen. Om dit te bereiken gaan ze aan de slag met twee kernwoorden. Verandering en vrijheid zullen de fundamenten vormen van hun nieuwste voetbalgame.

Die veranderingen zullen uiteraard ook in de gameplay plaatsvinden. Vooral het verdedigen is helemaal omgegooid. Bij de vorige PES volstond het om de X knop in te blijven houden om de bal van de aanvaller af te snoepen. Nu heb je drie mogelijkheden om je verdediger te sturen. Je kan passief verdedigen, dan zal jouw speler met zijn gezicht richting de bal achteruit naar de eigen goal lopen om de aanvaller op te vangen. Je kan ook ter plaatste blijven hangen en daar de bal proberen te winnen. Met de derde optie kan je naar de aanvaller toe gaan. Als je hierbij de bal mist heeft de aanvaller van de tegenpartij natuurlijk wel een vrije baan richting de keeper. Het zal er dan ook op aan komen, om op het juiste moment de juiste keuze te maken. Ook de fysische eigenschappen zijn onder handen genomen. Zo zullen de spelers echt knokken voor de bal, waardoor je allemaal andere één-tegen-één situaties krijgt. Dit is volgens de ontwikkelaar dan ook de basis van het voetbal, daarom wordt er ook extra aandacht aan besteed voor PES 2011.

Trucjes zullen nog steeds op dezelfde manier uit te voeren zijn. Dit wordt gedaan door een combinatie van de analoge stick en de knoppen. Wel nieuw is het gebruik van een combo systeem. Dit maakt het mogelijk om meerdere trucjes aan elkaar te knopen. Door de controls aan te passen zal het gemakkelijker worden om schijnbewegingen en overstapjes uit te voeren. Dit gebeurt door L1 in te houden terwijl je de rechterstick beweegt. Uiteraard loop je dan wel een groter risico om de bal kwijt te spelen. Deze schijnbewegingen en overstapjes moeten samen met de nieuwe manier van verdedigen ervoor zorgen dat de duels nog unieker en leuker gaan worden. Vorig jaar werd met groot tromgeroffel het 360 graden dribbelsysteem aangekondigd. Er kwam dan ook veel kritiek toen bleek dat je uiteindelijk toch niet elke gewenste richting uit kon lopen. Nu zou dit aangepast moeten zijn zodat je precies de richting neemt, waarin je de analoge stick richt. Vooral met erg goede spelers zoals bijvoorbeeld Messi (het gezicht van PES 2011) zou dit heel goed gaan uitpakken.

Over de veranderingen hebben we het al gehad, wat ons nu brengt bij het andere fundament namelijk vrijheid. We weten al dat je in elke richting kan lopen, maar het zal ook mogelijk zijn om de bal in iedere richting te sturen met de gewenste kracht. Voor die kracht te kunnen bepalen is er een power meter toegevoegd. Deze meter zal onder je speler worden weergegeven, zodat je hem altijd in zicht hebt. Hierdoor kan je dus de bal precies geven waar je dat wil. Hopelijk is de AI dan ook sterk genoeg om bijvoorbeeld eens de ruimte in te lopen. Uiteraard wordt ditzelfde systeem ook toegepast voor het schieten. Naast het veld kan je via een drag-en-drop systeem de spelers eenvoudig plaatsen waar je wil. Je kan ook verschillende tactieken maken die je tijdens de match kan oproepen. Zo hoef je de wedstrijd niet telkens te stoppen als je om wil schakelen van een verdedigende stijl naar een aanvallende formatie.

En dan is het tijd voor enkele cijfers en weetjes. Er zullen maarliefst 1000 nieuwe animaties aanwezig zijn, die alles samen meer dan 100 uren aan motion capturing in de studio hebben gekost. Verder zijn er ongeveer 6000 spelers terug te vinden in het spel. Daaronder zitten slechts vijftien sterspelers die alle bewegingen net iets makkelijker uitvoeren. Uiteraard kunnen ook zij een bal kwijt raken door een slechte pas of beweging. De licenties van Pro Evolution Soccer, of beter gezegd het gebrek eraan, is altijd een pijnpunt geweest voor de reeks. De laatste jaren zijn er al bijgekomen en Konami heeft verteld dat er dit jaar weer enkele licenties zijn toegevoegd. Om welke en hoeveel licenties het gaat is momenteel nog niet geweten. Een ander leuk nieuwtje is dat we voor het eerst de Master League online kunnen gaan spelen. Hoe dat juist in zijn werk gaat is nog afwachten. Er is ook een feature die na heel wat jaren ontbreken weer terugkeert. Dit is de game speed waarin je zelf de snelheid van de wedstrijd kan instellen. Je hebt hier de keuze van -twee tot +twee, waarbij nul voor de normale spelsnelheid staat. De uitersten liggen ver uit elkaar, zodat iedereen zijn gading zal vinden. Daarnaast wist de ontwikkelaar te vertellen dat ze nog één grote verrassing in petto hebben. Helaas zal deze verassing binnenkort pas bekend worden gemaakt.

Verwachting

Pro Evolution Soccer 2011 belooft terug de goede weg op te gaan. Door enkele veranderingen in de gameplay zal het spel iets minder gecompliceerd gaan worden. Hierdoor moet het weer leuker om spelen worden, samen met de veranderingen in het passen, schieten, verdedigen en truckjes uitvoeren. De veranderingen zijn allemaal gebeurd met het doel om meer vrijheid aan de speler te geven. Als dit allemaal goed gaat uitpakken is dat alvast veelbelovend. Daarnaast zijn er nog enkele nieuwe features waaronder de online speelbare Master League. Ook het herinvoeren van de spelsnelheid zal door de fans gesmaakt kunnen worden. De verwachtingen zijn dus weer hoog gespannen. We zullen nog enkele maanden moeten wachten om te zien of PES 2011 die verwachtingen gaat inlossen.

Discord

Hot
Enquête
Veel
26%
Best veel
48%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 46 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner