V Rising

V Rising
TBA
Action RPG
ja
PC

Het is nacht. Een zwart laken van duisternis is over de wereld gehuld. Iedereen slaapt, behalve de vele beren, wolven, monsters en al het criminele gespuis dat over de wereld loopt. Zij slapen nooit en zijn altijd waakzaam. Een wolf snelt zich door de duisternis, zich een weg banend door het bos. Normaal is dit roofdier niet zo doelgericht en pakt hij zijn prooi waar hij deze kan vinden, maar niet deze. Hij is net wat groter dan zijn andere soortgenoten en zijn rode ogen verraden wat hij werkelijk is: een vampier. Plotseling verdwijnt hij in een massa rook en in zijn plaats staat de bloedzuiger van oude tijden. Hij kijkt naar zijn doel. Hij weet dat hij klaar is en gaat beginnen aan wat hij al veel te lang niet meer heeft gedaan: houthakken.

V Rising is boven alles een typische survival game. Je begint in een spelwereld met de naam Vardoran. Wanneer je begint, heb je niets en om daar verandering in te brengen zul je in de spelwereld een mooi plekje moeten vinden om een kasteel te bouwen. Dit begint als een houten huisje met de nodige tools om te kunnen overleven, maar naarmate de uren verstrijken, verandert het kot in een kasteel van steen en word je als vampier steeds machtiger.

Standaard survival

Om dit voor elkaar te krijgen, zul je een aantal dingen moeten doen die vrij typisch zijn voor survival games. Zoals hierboven al genoemd ben je vrij veel bezig met de ondankbare taak om hout te hakken, stenen blokken in stukjes te slaan, koper zoeken en ga zo maar door. Je bouwt een huis met een grafkist – je bent tenslotte een vampier – en gaat werken aan de rest. Een workshop om de eerste goede wapens te bouwen, een woodcutter die van de blokken hout een paar fatsoenlijke planken maakt, een smeltoven die van erts fatsoenlijke koper kan maken en ook dit gaat zo verder. Voor je het weet ben je uren verder en is je huis nog steeds een houten kot, puur omdat je bezig bent met het bemachtigen van de resources om iets te doen.

Het is niet alleen maar hout of levenloos materiaal wat je moet hebben. Ook dierenhuiden voor het leer en de spullen van mensen kunnen belangrijk zijn. En dus moet je op jacht. Er zijn nogal wat beren en wolven, maar er is een heuse overbevolking van bandits. Heel veel bandits. De hele spelwereld is eigenlijk één grote berg crimineel gespuis. Dat is jammer, want ik speel als vampier. Ik wil ook graag onschuldige mensen van hun leven beroven, maar dat vonden de makers van de game kennelijk niet nodig. Een gemiste kans als je het mij vraagt.

Na ongeveer twee uur spelen word je verzocht een Blood Altar te bouwen. Vanaf hier gaat de game pas echt een beetje beginnen. Dit altaar laat belangrijke personages in de game zien waar je op kunt jagen en die onderdelen van het spel vrijgeven. Zo is er de Alpha Wolf. Deze wolf is stukken groter dan de rest en ook lastiger om klein te krijgen, maar heb je hem als trofee aan de muur, dan krijg je de ability om te veranderen in een wolf. Dit is fijn, want die rennen stukken sneller door de grote spelwereld.
 
En zo ga je eigenlijk door. Je breidt het huis steeds verder uit en uiteindelijk transformeert het naar een kasteel, krijg je meer krachten en gaat je level omhoog. Om dit te doen moet je eindbazen verslaan die je kunt vinden met behulp van de Blood Altar. Zo kruip je omhoog naar de plek waar zelfs Vlad Dracula van zal zeggen dat hij in jouw schaduw staat. Deze progressieis goed vormgegeven en zorgt ervoor dat de combinatie tussen survival en combat enorm goed afgewogen aanvoelt. De progressie in de game is wat dik en kan verbeterd worden, maar aan de andere kant is het met wat tijd en moeite prima te doen.

De combat

De game heeft een top-down aanzicht. Dit is hetzelfde als in de eeuwige klassieker Diablo.  Met een top-down survival game kun je dan ook verwachten dat deze game vooral met twee games wordt vergeleken: Valheim en Diablo. De vergelijking met Valheim is treffend, wat natuurlijk niet vreemd is. Alle survival games lijken op dit gebied enorm op elkaar. Daar is Valheim niet anders dan V Rising. Maar persoonlijk hoopte ik dat de combat zou lijken op Diablo. Hordes vijanden met een druk op de knop compleet vernietigen met de meest grafisch mooie abilities die je maar kunt hebben heb ik altijd leuk gevonden, maar als je denkt dat dit het geval is, kom je ben ik bang wat bedrogen uit. Het is en blijft een survival game en je zult dan ook de nodige moeite moeten doen om zo sterk te worden dat je werkelijk jouw voeten aan kan vegen met de vijand.

De combat werkt wel erg goed op zijn eigen manier. Belangrijk is dat je blijft onthouden dat je weet wie je bent: een vampier. Vampiers leven op bloed van levende wezens.  Je moet dus regelmatig het bloed opzuigen van iemand. Er zijn diverse soorten types bloed die je kunt opzuigen. Dieren hebben allemaal als blood type ‘creature’. De mensen zijn opgedeeld in diverse blood types, zoals warriors, brutes, workers, rogues of scholars. Wanneer je vecht tegen een warrior en zijn health is bijna op, dan komt er een percentage te staan. Als je dan drukt op de F-knop zuigt de vampier al het bloed op. Daarna krijgt hij het opgegeven percentage aan warrior bloed. Hoe hoger het percentage, hoe meer voordelen dit met zich meebrengt. Met animal-bloed loop je sneller, als warrior krijg je voordelen bij het toedienen van schade, bij rogue is het een combinatie van verschillende factoren.

Hoe meer eindbazen je laat kloppen aan de hemelpoort, hoe meer perks je krijgt die je kan toepassen in de combat. Je kunt twee skills gebruiken en een ultimate. Deze skills kunnen een heleboel dingen zijn. Je kunt een vuurbal schieten, gooien met ijs, beter tegen de zon kunnen en wat dan al niet.

De dag is in twee delen gedeeld. Er is een nacht en een iets kortere dag. Als vampier is de nacht jouw beste vriend. Je kunt doen en laten wat je wilt en daar is niets op aan te merken. Wordt het echter dag, dan moet je uitkijken voor de zon door te rennen van schaduw naar schaduw. Als de zon eenmaal  grip krijgt op je, ga je heel snel steeds meer health verliezen. Ben je bij jouw kasteel bezig, is dit geen probleem. Zodra je een stenen gebouw kunt maken, komt er vanzelf een dak op en dat beschermt je tegen de zon.

Verwachting

Deze game is in Early Access op Steam. Hij is nog niet af, maar wel zo goed als af. Ik heb zelf nog nooit een Early Access-game gespeeld die zo volledig aanvoelde als V Rising. Ik ben geen bug tegengekomen en hoewel ik wel denk dat er wat verbeteringen kunnen komen, gaat de progressie wel in een gestaag tempo verder wat fijn werkt. Bij het begin moest ik even wennen, maar dat is mijn fout. Ik was iets te veel ervan uitgegaan dat het spel zou lijken op Diablo, maar dat is zeker niet het geval. Na een paar uur ben je eraan gewend en voor je het weet ben je uren verder. Een koopadvies: Als je houdt van survival games, dan is dit zeker de moeite waard om te proberen. Zelfs al is hij nog niet helemaal af, hij voelt al vollediger dan heel veel survival-games die wel een release hebben gehad. Hou je niet van survival games, maar ben je wel helemaal weg van Diablo, dan adviseer ik er toch nog even goed over na te denken. 

Discord

Hot
Enquête
Veel
26%
Best veel
48%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 46 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner