hotness 0
News

Column: Praten over game engines deel 2

Gepost door

In mijn vorige artikel heb ik het al gehad over diverse game engines. Een interesse die mede is gewerkt door mijn achtergrond als developer. Hierin valt te lezen dat er een hoop factoren zijn die een rol spelen bij het kiezen van de juiste engine voor de game die je gaat ontwikkelen. De belangen, de zak met centjes en de gebruikte technieken spelen hierbij een grote rol. Deze keer licht ik nog een aantal engines uit.

RuneTek

De RuneTek engine wordt gebruikt voor RuneScape, een webbased game. De eerste versie van RuneTek dateert al uit 1998. Op dit moment bevindt de game engine zich in de zevende iteratie. De RuneTek 7 werd voor het eerst gereleased op 24 mei 2013 en bevond zich destijds nog in de betafase. Deze engine is geschreven in Java en C++.

REDengine

De REDengine is de inhouse game engine van CD Projekt Red. De studio heeft er voor gekozen een eigen engine te ontwikkelen, omdat zij erin geloven dat er geen bestaande engine beschikbaar is die ze in staat stelt om al hun creativiteit in kwijt te kunnen. De eerste versie kwam in 2011 van de band. De REDengine is ontwikkeld in C++, hierdoor is de engine geschikt voor titels die uitkomen op PC, PlayStation, Xbox en Nintendo Switch.
Bekende games gebouwd op deze engine zijn The Witcher 3 en het door bugs geplaagde Cyberpunk.

Het Poolse CD Projekt RED spitst zich met deze engine toe op niet lineaire role-playing games. Doordat het bedrijf de engine zelf ontwikkeld weet het precies waar deze toe in staat is. Daarnaast biedt dit CD Projekt RED de mogelijkheid aanpassingen aan de engine te maken, die nog te ontwikkelen games van de studio ten goede komen.

Unity

Het Deens-Amerikaanse bedrijf Unity Technologies heeft de Unity game engine ontwikkeld. Deze engine biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om spellen te ontwikkelen voor PC, consoles en mobiel. Tevens is de engine te gebruiken voor webbased games en spellen die gebruik willen maken van VR. Unity werd voor het eerst in 2005 uitgerold en is vooral populair onder de indie games, maar ook een aantal grote titels gebruiken Unity. Denk aan spellen als Pokémon Go, Monument Valley en Call of Duty: Mobile. De gekozen programmeertaal is C# voor deze engine.

Met name het licentie model maakt de engine voor veel studio’s aantrekkelijk. Het bedrijf achter de engine hanteert drie verschillende licenties. Voor bedrijven met een jaarlijkse omzet van minder dan 100.000 dollar is er ‘Unity Personal’, een gratis versie. Verder is er voor de grotere ontwikkelaars ‘Unity Pro’, deze versie bevat tevens alle functionaliteiten van Unity. Daarnaast is er nog ‘Unity Plus’, een betaalde variant met iets minder functies dan de Pro-versie.

RAGE

De Rockstar Advanced Game Engine, ofwel RAGE, is de engine van Rockstar. RAGE is ontwikkeld door Rockstar San Diego en kan worden ingezet voor games op PC, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation 5, Wii, Xbox 360, Xbox One en Xbox Series. Bekende titels als Grand Theft Auto IV, Grand Theft Auto V, ​​Red Dead Redemption en Red Dead Redemption 2 zijn gebouwd op deze engine. In 2006 zag de engine het levenslicht, met als eerste game Rockstar Games Presents Table Tennis. Deze engine komt het best tot zijn recht in open wereld games.

RAGE is gebouwd in meerdere programmeertalen, de meest gebruikte hierbij zijn C#, C++, Java, en JavaScript. Rockstar Games stelt de engine niet beschikbaar voor derde.

Conclusie

De lijst met game engines is enorm lang, maar door dit artikel hoop ik jullie een extra kijkje te geven in het landschap. Wellicht volgt er later nog meer.

 

0 reacties op "Column: Praten over game engines deel 2"