hotness 35
Furiosa: A Mad Max Saga
News

Een review vol spoilers: Furiosa: A Mad Max Saga

Een prequel op de beste actiefilm van de afgelopen decennia

Gepost door

Eens in de zoveel tijd wordt er van mij verwacht dat ik iets schrijf over een eigen gekozen onderwerp. Omdat ik nu eenmaal een leven heb naast games, wil ik nog weleens schrijven over iets anders. In dit geval pak ik een andere hobby, namelijk films. Hier is een review vol spoilers van Furiosa: A Mad Max Saga.

Deze review bevat spoilers

Het is een stukje dat ik maar wat graag schrijf. Mijn review is voor de mensen die de film hebben gezien en gewoon graag erover willen lezen. Zelf vind ik het altijd vervelend dat reviewers vaak heel mysterieus schrijven over een plot van een film als Furiosa, omdat je toch wel weet hoe hij afloopt. Je kijkt de film niet vanwege de plot. Maar vertel je dan iets over de plot, dan roept iedereen meteen 'spoiler alert!!!' en doen ze hun oren dicht en gaan ze keihard huilen. Ik heb een keer iemand gehad die dreigde mijn fietsbanden lek te steken toen ik zei dat de laatste afleveringen van Game of Thrones langer duren dan normaal, iets wat door HBO toen allang bekendgemaakt was. Wat een idioot.

Vroem vroem Autootjes

Ik ben geen liefhebber van Nederlandstalige hiphop en al helemaal niet van de manier hoe Femke Louise hiermee omgaat, maar met het liedje Vroem Vroem legde ze wel haar vinger op een zere plek. Er heerst nogal een absurde machocultuur rond auto's. Hoe meer kabaal de autootjes en brommertjes maken of hoe groter de fietsbandjes tegenwoordig zijn, hoe gekker die machocultuur wordt.

Furiosa: A Mad Max Saga

Eens in de zoveel tijd wordt mijn buurt opgeschrikt door een groep mannen met leren vesten en kale hoofden, met een baard en tatoeages en allemaal van dat soort meuk, die aan hun motor hangen. Ze zitten er niet echt op; ze liggen meer. Dat verklaart ook de overmaat aan bierbuiken en misschien ook wel de bijna lakse asociale en ongeïnteresseerde houding naar de rest van de maatschappij. Zij willen uitstralen dat het echte mannen zijn, maar de werkelijkheid is dat ze hoofdzakelijk uitstralen dat ze nogal onder de plak zitten thuis.

De motoren maken zo'n kabaal dat je er niets aan kan doen dat je ernaar kijkt. De meeste mensen die het zien en vooral horen, zullen vrij direct denken wat een ongelooflijke losers het zijn, maar ze zijn zo onder de indruk van zichzelf dat ze het durven dreigend over te komen. Sterker nog, ze bedreigen je als je volledig naar waarheid zegt wat een ongelooflijke losers het zijn. Die houding maakt mij altijd een beetje bang en dat is onterecht. Ik heb voor enkele jaren bardiensten gedraaid tijdens avondjes van een motorclub, waar dat soort figuren hun avondje man zijn vierden en het kon mij niet ontgaan dat het vooral heel onzekere mannen waren die echt een vrouw nodig hebben om iets in het leven te kunnen bereiken. Wat me nog meer opviel, was dat ze misschien heel cool wilden zijn, maar ze waren best vriendelijk. Het is alleen maar dreigend, ze waren niet gewelddadig.

Mad Max staat altijd al een beetje bekend als hét symbool van dit soort gedrag. Het speelt zich af in post-apocalyptisch Australië, waar overal schaarste voor is. Er is amper voedsel, bijna geen water, weinig benzine en intelligente mensen zijn ook vrij zeldzaam. In deze wereld volg je hét baken van intelligentie, namelijk een gestoorde snuiter met de naam Max, in een totaal onvriendelijke wereld om in te leven. In de jaren 80 kwamen de eerste Mad Max-films uit, met in de hoofdrol een nog jonge Mel Gibson die allen grote culthits geworden zijn. Daarna werd het stil.

In 2016 verscheen Mad Max: Fury Road. Deze film deed naar mijn mening alles goed wat een film goed kan doen. Het was een actiefilm met een verhaal dat door zijn eenvoud perfect was. De actie was geweldig. De regisseur deed enorme moeite om zoveel mogelijk praktische effecten te gebruiken en zo weinig mogelijk CGI-effecten. Het gevolg is dat je naar een film kijkt die stukken echter aanvoelt dan bijvoorbeeld de films van Marvel, die meer aanvoelen als animatiefilms met af en toe live-action erin, dan live action met af en toe wat CGI.

Furiosa: A Mad Max Saga

De wereld van Mad Max is enorm gefocust op gemotoriseerde voertuigen. Er is een tekort aan benzine, maar ze gebruiken wel allemaal motoren die zo hard mogelijke geluiden moeten produceren. Echt hard gaan ze niet, maar de herrie die ze maken, trotseren het gemiddelde vliegveld. Vandaar dat ik denk dat de hoofdpersoon Max de meest intelligente is. Je moet wel heel hard tegen een deur aangelopen hebben om tijdens een moment dat er amper nog benzine is, krankzinnig veel benzine slurpende motoren te gebruiken om de woestenij te trotseren. Max rijdt overigens ook in zo'n bak, dus hij is geen haar beter.

Furiosa en het land van overvloed

Het verhaal van Furiosa is helemaal gespitst op het land van overvloed. Dit is de plek waar de hoofdpersoon opgroeit en alles wat nodig is om te leven is aanwezig. Het is er groen. Er zijn paarden, bloemen, bomen met vruchten en er is windenergie. Het paradijsje is het deel van de beschaving die nog hun hersens gebruiken om te overleven in plaats van als een kip zonder kop op een motor te gaan zitten en andere mensen te bestelen.

In de film zie je hoe Furiosa, door haar eigen roekeloosheid, wordt gepakt en meegenomen door een groepje motormuizen die haar meenemen naar ene Dementus, die geweldig wordt vertolkt door Chris Hemsworth. Die is beter bekend als Thor in het MCU. Haar moeder probeert haar te bevrijden en dat lukt ook wel, maar ze betaalt er meer voor dan haar leven. Het komt er uiteindelijk op neer dat de nog kleine Furiosa gedwongen wordt te kijken hoe haar moeder aan een boom gehangen boven een brandstapel, terwijl iemand de ingewanden uit haar lichaam snijdt. Lekker bruut.

Furiosa: A Mad Max Saga

Een prequel

Deze film is een prequel van Mad Max: Fury Road. Je ziet een wereld die geen genade kent en je maakt kennis met Immortan Joe en zijn gang. Die gang blijf ik geweldig vinden. Er loopt een man rond met een kunstneus, een net uniform met twee gaten bij de borst, waar zijn tepels uitsteken met in beide een piercing. Beide piercings zitten met een kettinkje vast aan elkaar. Constant zit die goorlap met zijn tepels te spelen. Dat soort details vind ik persoonlijk geweldig.

Furiosa, die door slim spel uiteindelijk uitkomt bij Immortan Joe, ziet dat ze geen schijn van kans maakt en besluit om zichzelf constant te vermommen als jongen. Door lef te tonen weet ze zich soldaat te maken en als soldaat komt ze in de vrachtwagen terecht die spullen vervoert naar andere nederzettingen. Dit klinkt als helemaal niets, maar het is een vrij gevaarlijke onderneming. Werkelijk alle mensen die leven in de wildernis zijn wel uit op een vrachtwagen met alleen maar spullen waar enorme behoefte aan is en die willen maar wat graag die spulletjes hebben.

Tijdens de eerste overtocht van een nieuwe vrachtwagen weet de bestuurder van de vrachtwagen en Furiosa als enige te overleven. De scène is misschien wel de beste actiescène die ik ooit heb gezien. Het filmwerk is fantastisch. Je voelt de knallen van de explosies en de hitte van de vlammenwerpers. Je ruikt de kruitdampen en het zweet. Je proeft het bloed dat rijkelijk vloeit op je lippen. Deze actiescène is werkelijk krankzinnig.

Nadat de actie voorbij is en je even een moment hebt om met de hoofdpersonages op adem te komen, ziet de bestuurder dat Furiosa een vrouw is, maar besluit met haar samen te werken. Dit levert op dat zij een iets meer dan vriendschappelijke band krijgt met deze man en ze besluiten samen terug te gaan naar het land van overvloed waar zoveel jaar eerder Furiosa haar moeder beloofde terug naartoe te gaan.

Furiosa: A Mad Max Saga

Sommige beloftes breken

Ze komen er nooit. Net op het moment dat ze eindelijk een kans zien, worden ze ingehaald door Dementus en gevangen genomen. Tijdens de strijd verbrijzeld Furiosa haar arm. Om te laten zien dat Dementus niet zacht geworden is, wordt zij aan die arm opgehangen, wat best wel pijn moet doen.

Wat helemaal klote is, is het lot van haar geliefde. Voor een tweede keer weet Dementus iemand die dicht bij haar staat dood te martelen. De manier hoe dit wordt getoond is gruwelijk. Je ziet niet echt uitgebreid wat die man wordt aangedaan, maar dat wordt aan je verbeelding overgelaten. Je ziet geen details en hoort niets, maar het is wel een scène die op zijn manier gruwelijker is dan welke Torture Porn film ook. Soms is dingen weglaten erger dan ze laten zien.

Furiosa weet te ontkomen. Terwijl de hele bikergang helemaal met zichzelf bezig is om te laten zien hoe cool ze iemand aan het doodmartelen zijn, weet zij een mes te bemachtigen, snijdt de arm af waar ze aan hangt, steelt een motor en gaat ervandoor.

Ze komt niet meer in het beloofde land. De belofte die zij aan haar moeder doet, wordt hét thema van beide Mad Max-films. In Mad Max: Fury Road zie je op een gegeven moment dat ze emotioneel breekt, als ze realiseert dat er geen beloofde land meer is. Alles is opgedroogd en het ziet ernaar uit dat de mens de strijd tegen de natuur verloren heeft. Een donkere boodschap met een donkere knipoog naar deze tijd, waar constant iedere beslissing tegen klimaatverandering op zoveel weerstand kan rekenen, dat wetenschappers steeds meer vrezen voor de toekomst.

Spoilers

Ik vond de film zeer goed. Het camerawerk is uitmuntend. Het is benauwend op het moment dat dit zo moet zijn en opeens zie je dan een prachtig shot van een prachtige omgeving op het moment dat dit nodig is. De muziek van onze eigen Tom Holkenborg is ook een opstapeling van de prachtige soundtrack van het vorige deel.

Furiosa: A Mad Max Saga

Er is echter wel een klein detail wat ik niet geweldig vind. Één van de sterke punten van Mad Max: Fury Road vond ik dat je niet echt spoilers kon geven. Waarom niet? Dat is heel eenvoudig. Het gaat om een konvooi dat eerst al vechtend zich een weg baant door de woestenij en daarna weer teruggaat naar waar het vandaan kwam. Dat is het hele verhaal. De slechterik gaat dood, zoals altijd. De goede blijft leven, zoals altijd. Het is de reis ernaartoe die zo geweldig is en de actie die zeer goed is uitgewerkt.

Dat is bij Furiosa: A Mad Max Saga wel anders. Die probeert iets meer een verhaal erin te krijgen. Vooral bij het einde is dit te merken. Er is een slechterik, namelijk Dementus en ook hij gaat aan het einde dood, zoals te verwachten. Is dit een spoiler? Ik vind persoonlijk van niet. Het is niet meer dan een Hollywoodiaanse actiefilm die altijd dezelfde lijn volgt. Slechterik doet lelijk tegen de hoofdpersoon, de hoofdpersoon neemt wraak en de slechterik verliest.

Het probleem is dat met het einde er zo enorm veel in gepraat wordt, dat ik op een gegeven moment wel het gevoel had dat ze maar eens korte metten moet maken met die Dementus, zodat hij eindelijk eens zijn kop houdt. Wat er wordt verteld, is volstrekt irrelevant en kost veel te veel tijd. De persoon die met mij meeging om de film te zien vond de film slecht vanwege het einde en dat vind ik persoonlijk een beetje overdreven, want de reis naar het einde was zeer goed en ook is het einde van Dementus vrij gruwelijk.

Persoonlijk vind ik deze film een schoolvoorbeeld hoe een actiefilm moet zijn. Hou het verhaal eenvoudig en zorg ervoor dat je zoveel mogelijk practical effects gebruikt en pas als het echt moet CGI. Dan heb je voor je het weet een zeer goede film gemaakt.

0 reacties op "Een review vol spoilers: Furiosa: A Mad Max Saga"