hotness 0
News

Review: Gioteck HC2+ Headset

Gepost door

Als het aankomt op hardware, kies ik er doorgaans voor om de spullen te gebruiken die fabrikanten van consoles zelf aanbieden. Slechts zelden heb ik meegemaakt dat externe fabrikanten dit wisten te overtreffen en nog nooit was dat voor een acceptabele prijs. Daar is één uitzondering op: headsets.

Nu is het in mijn opinie ook niet erg moeilijk om de headsets die met consoles worden meegeleverd te overtreffen. Met uitzondering van de Pulse Headset van de PS5, die ik nog altijd niet heb kunnen proberen, is elke immers binnen een week na ontvangst in mijn hardware-koffer geslingerd om nooit meer tevoorschijn gehaald te worden. In mijn werkkamer kun je echter headsets van Philips, Skullcandy, Hyperx, Beats By Dre, Sennheiser en Turtle Rock vinden, waardoor ik best wat referentiemateriaal had om de Gioteck HC2+ mee te vergelijken.

Design

Wat mij al verraste, nog voor ik een noot gehoord had, was het design van deze headset. De headband is een traditioneel design, dat eens bij de daadwerkelijke speaker aangekomen afbuigt. De traditionele koepels voor over je oorschelp zijn omgevormd tot een vorm die het meeste wegheeft van een ruit en nauwer op je gehoororgaan aansluiten, zonder het kraakbeen te vervormen of plat te drukken. Bij mijn huidige headsets ben ik mij elk moment zeer bewust van het feit dat ik het op heb, maar de HC2+ wist mij dat al na enkele minuten doen vergeten, waardoor het al een blijvende positieve impressie wist te maken. Een impressie die overigens wel wat minder positief werd eens de kabels werden aangesloten.

Zoals wel meer headsets vandaag de dag, heeft Gioteck ervoor gekozen om de microfoon afneembaar te maken. Dus wanneer je samen met iemand wilt gamen en ondertussen wilt babbelen, moet je die simpelweg even inpluggen. In theorie althans. De praktijk wees namelijk uit dat ik herhaaldelijk de microfoon moest in- en uitpluggen voor iemand mij kon horen. Eens dat gebeurd was kon ik echter moeiteloos van device naar device gaan en overal kraakhelder te horen zijn, tot de microfoon weer was afgenomen en het probleem opnieuw begon.

Geluid

De microfoon is dus kraakhelder eens die werkt, dat is een goed begin. Maar de belangrijkste factor is doorgaans het geluid. Ook hierin werd ik aangenaam verrast. Verschillende games en genres muziek klonken uitstekend, met een heldere, diepe bass. Kwalitatief kon het zich niet meten met de andere headsets die aan mijn muur hangen, maar terwijl de goedkoopste van deze € 100,- heeft gekost, heb je al voor € 35,- een HC2+ in huis. Dat je ondanks zo’n prijsverschil slechts een marginale vermindering van de audiokwaliteit krijgt, is bijzonder en een absoluut pluspunt voor Gioteck. Maar je weet al dat dan ergens anders op beknibbeld moet zijn.

De duidelijkste manier om geld te besparen, was bij de gebruikte materialen. Want hoewel deze headset erg fijn zit, voelt het erg goedkoop aan als je het in je handen hebt. Met name de behuizing van de speaker doen denken aan het goedkope plastic van de VX4, waarbij je het gevoel hebt niets in handen te hebben, terwijl de kabels erg tenger aanvoelen; alsof ze zouden breken bij het kleinste beetje stress.

But wait, there’s more

Dat materiaal goedkoper zou zijn dan bij premium headsets die meer dan drie keer zo duur zijn, dat mag voor zich spreken. Je krijgt immers waarvoor je betaalt. Dat alleen gaat echter niet verklaren waar het prijsverschil hem in zit. Het antwoord daarop is tegelijkertijd net zo voor de hand liggend als dat het complex is: geavanceerde features.

Met de HC2+ kun je prima een beetje lullen met je vrienden terwijl je elkaar omlegt in Among Us of blokjes in stukken hakt in Beat Saber. Wat je er niet mee kunt, is het gebruiken voor een game als Call of Duty of Half-Life: Alyx als je een optimale ervaring wilt krijgen. 3D- en VR-audio zijn volledig afwezig en een noodzaak voor zij die gewend zijn met surround sound te spelen of zich volledig willen onderdompelen met de headsets van Valve, HTC, Sony of Facebook. Bovendien geven de plastic onderdelen te weinig mee om het comfortabel met de PSVR of Index te gebruiken zonder te riskeren dat je op de niet al te lange termijn permanente schade veroorzaakt eraan. Maar laten we even eerlijk zijn: als je zoveel kunt uitgeven aan een surround sound set of VR-bril, hoef je ook niet voor het laagste prijssegment te gaan als het aankomt op headsets.

Conclusie:

Van de feel tot aan de prijs is de Gioteck HC2+ een duidelijk budgetmodel headset. Maar het is wel een van de betere in die categorie. De koptelefoon zit bijzonder prettig en eens het euvel van de microfoon genomen is, hoor je elkaar kraakhelder. De grootste verrassing was echter de geluidskwaliteit die, hoewel het zeker onderdoet voor headsets van meer dan € 100,-, een superieure ervaring geeft ten opzichte van hardware in dit prijssegment. Maar zoals je van dat segment mag verwachten, moet je daarvoor wel concessies doen als het aankomt op zaken als VR- en 3D-audio. Al met al een achtenhalf uit tien!

0 reacties op "Review: Gioteck HC2+ Headset"