hotness 0
News

Special: Cosmo Coding Starter Kit

Gepost door

Hoewel we ons bij GameQuarter vooral toespitsen op het recenseren van videogames, komen er zo nu en dan wat buitenkansjes voorbij. Zo recenseerden we eerder bijvoorbeeld bordspellen als Candy Crush en Jurassic World, maar ook hardware als controllers en headsets worden aan onze testen onderworpen. Een tijd geleden kregen wij de kans om de Starter Kit van de Osmo Coding uit te testen. Gezien ik naast mijn werkzaamheden voor GameQuarter ook in het basisonderwijs werkzaam ben, kon ik de kinderen in de leeftijdsgroep negen tot en met twaalf ook meteen met de kit aan de slag laten gaan. Interessant, omdat Osmo Coding zichzelf vooral aanprijst als educatief speelgoed, maar is dit ook echt zo?

De review van deze Osmo Coding Starter Kit had oorspronkelijk al een stuk eerder moeten verschijnen, maar door de verschillende lockdowns was het niet mogelijk om de tool in het klaslokaal uit te proberen en dat was toch waar ik het meest benieuwd naar was. Meteen bij het openen van de doos valt op dat dit product kwaliteit uitstraalt. Met een prijskaartje van ongeveer € 120,-  mag dat ook wel zou je zeggen, maar in de praktijk moet dit nog blijken. De set bestaat uit een standaard voor de iPad waarop de spellen gespeeld moeten worden, een spiegeltje en plastic tegeltjes die je nodig hebt om de spellen te spelen. De doos kan naderhand worden gebruikt om alles weer netjes op te bergen, waardoor je er wat zekerder van bent dat alles netjes blijft.


Programmeren voor de allerkleinsten


Allemaal leuk en aardig, maar wat is nu de bedoeling van die Coding Kit? De Osmo Coding Kit focust zich op het leren programmeren bij jonge kinderen. Programmeren is als onderdeel van computational thinking onderdeel van de 21th Century Skills die we kinderen vandaag de dag moeten meegeven. De Osmo Coding Kit werkt aan de hand van de bijgeleverde tegels en het spiegeltje dat je op de camera van de iPad plaatst. Door de tegels voor het gezichtsveld van de camera op tafel te leggen, geef je orders aan de figuurtjes op de iPad zelf. Hierdoor kan je personages laten lopen en in bijvoorbeeld Cosmo Jam muziekjes componeren (hierover later meer). De iPad staat stevig in de bijgeleverde houder en de spiegel heeft een opmerkelijk groot gezichtsveld. Dit is prettig, want een gebrekkig gezichtsveld zou al snel veel frustratie bij kinderen kunnen opleveren. iPads zul je wel op voorhand uit een eventuele beschermhoes moeten halen, want anders past deze niet in de houder.

De drie apps op een rijtje


Voor de Osmo Coding Starter Kit zijn drie spellen beschikbaar, namelijk: Coding Awbie, Coding Jam en Coding Duo. In Coding Awbie worden de basisvormen van coderen aangeboden. Door het plaatsen van tegels verplaats je het figuurtje over het speelveld, waarbij deze aardbeien, taarten en andere spullen weet op te pikken. Wanneer je een fout maakt, is dit niet fataal. Je krijgt simpelweg opnieuw de kans om de juiste tegels neer te leggen. Het is allemaal erg gebruiksvriendelijk en zeker voor de beginnende speler een prima introductie.

De kinderen die net iets meer uitdaging nodig hebben, kunnen aan de slag met Coding Jam. Er zijn op het internet verschillende manieren om muziek te componeren. Denk aan een Bandlab of bijvoorbeeld digitale methodes zoals 123zing. Coding Jam zorgt echter voor een speciaal afgebakende omgeving, die met de tegels heel tastbare werkvormen biedt. Na een gerichte introductie kan de speler patronen en loops maken om muziekjes te componeren. De app bestaat uit 24 karakters die samen meer dan driehonderd muzikale geluiden weten te produceren. Niet alleen kom je er dus via deze app achter of je een beetje kunt programmeren, maar ook het muzikale talent dat zich mogelijk in jouw vezels herbergt komt hiermee naar boven. Deze app zal dan ook vooral voor muzikale kinderen een lust voor oog en oor zijn.

De laatste en meest uitdagende app is Coding Duo. Persoonlijk vind ik dit ook de leukste, omdat hier een coöperatieve modus in zit verwerkt. Vandaar natuurlijk ook Duo. In deze levels speel je niet met één, maar met twee personages. Deze moet je hoofdzakelijk van Punt A naar Punt B brengen. Wat dat betreft heeft het iets weg van de eerste app (Coding Awbie), maar de uitdaging is hier wel een stuk groter. Je moet bijvoorbeeld objecten verschuiven om de ander weer een doorgang te verlenen. Je kunt de twee personages alleen besturen, maar wat is nu leuker dan met een vriendje, vriendinnetje of klasgenootje de levels tot een goed einde te brengen?

Cosmo Coding in het onderwijs


Wie het pakket voor zoon of dochter thuis zou willen aanschaffen, is dit een interessant cadeau. In alle rust kan hij of zij de apps doorlopen en om de ervaring compleet te maken kun je zelf aanschuiven bij Cosmo Duo. Het spel neemt spelers erg bij de hand en daardoor kunnen kinderen, zelfs op jongere leeftijd, veelal zelfstandig aan de slag. Bij het spelen liepen we een paar keer tegen een probleem aan. Zo kon het volgende level niet worden gestart en moest de campagne opnieuw worden gestart. Het was de enige smet op onze ervaring met Osmo Coding.

In de klas zijn er tal van opties om met Cosmo Coding te werken. De set is in aanschaf relatief duur, dus zul je eerst met beperkte aantallen moeten werken. Door eigen accounts te maken, kunnen kinderen wel snel ermee aan de slag. Kinderen in de laatste jaren van het basisonderwijs zou je in duo’s met Coding Duo aan de slag kunnen laten gaan. Deze app wijst zich dan vanzelf. Om het goed te introduceren zou je een stukje van Coding Awbie klassikaal kunnen doen, zodat iedereen weet wat de bedoeling is van de Coding Kit.

Na wat research bleek dat Cosmo Coding ook nog tal van andere pakketten aanbiedt. Zo is er Osmo Pizza Co., waarin kinderen met rekenen (optellen/aftrekken/breuken) en communicatieve vaardigheden aan de slag gaan. Ook een Little Genius (Wetenschap) en Creative (kunst) zijn beschikbaar. Alle sets zien er veelbelovend uit, maar hebben we nog niet kunnen testen omdat dit aparte sets zijn ten opzichte van de Starter Kit.

Conclusie


Osmo Coding Starter Kit is een interessant stukje speelgoed dat zeker een educatieve waarde heeft. Wanneer je de set in het onderwijs wilt inzetten, zul je goed moeten nadenken hoe dat dat organiseert. Over het enthousiasme van de kinderen hoef je je geen zorgen te maken. In bovenbouwgroepen in het basisonderwijs is dit een gegarandeerde hit. Heb je thuis een kind dat vooral filmpjes en schietspelletjes op een iPad speelt, dan is dit wellicht een leuke (stiekem educatieve) optie om je kind eens voor te schotelen. Denk daarbij vooral aan Coding Duo, want programmeren samen is leuker dan alleen!

0 reacties op "Special: Cosmo Coding Starter Kit"