hotness 0
News

Special: Osmo Genius Kit

Gepost door



Chromebooks en iPads zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse onderwijs. Sommige scholen stappen volledig over op digitaal onderwijs, terwijl andere scholen de middelen inzetten om hun onderwijs te ondersteunen. Laatstgenoemde is de situatie op de school waar ik werkzaam ben. Wij werken met iPads en Chromebooks ter ondersteuning van alle activiteiten en lessen die wij ondernemen. Een tijd geleden nam ik de Osmo Starter Kit mee naar mijn bovenbouwgroep en dat bleek een groot succes. De Pizza Kit viel zelfs nog beter in de smaak. Toen ik onlangs met de OSMO Genius Kit onder mijn arm het lokaal binnenkwam, was een klein vreugdekreetje bij de kinderen dan ook niet te onderdrukken.

Osmo is een serie aan apps en materialen die kinderen spelenderwijs wil laten leren. In de eerdergenoemde Starter Kit focust dit vooral op programmeren en coderen, terwijl de Pizza Kit al wat meer richting rekenen gaat. De Genius Kit combineert meerdere werelden door natuurkunde, taal, creatief en rekenen aan te bieden. Het was aan mij (of beter gezegd aan de kinderen) om te zien hoe leerzaam en vermakelijk het pakket deze keer is!

Aan de slag!


Net als bij de vorige pakketten is de standaard met het bijbehorende spiegeltje bij de doos inbegrepen. Door een iPad in de standaard te zetten en het spiegeltje over de camera te plaatsen, overziet de app een groot gedeelte van de tafel waar je de attributen plaatst. Deze attributen worden continu herkent en verwerkt in het spel dat je op dat moment aan het spelen bent.

In Numbers gaan spelers aan de slag met optellen, aftrekken en tafels. Door kartonnen vierkantjes met grote getallen erop te gebruiken, maak je rekensommen die door de app worden gevraagd. Deze app voelde soms wat omslachtig. De rekensom was door kinderen snel gemaakt en het vinden van de juiste getallen leverde daardoor soms wat frustratie op. De gedachten waren bij dit spel vaak een stuk sneller dan het daadwerkelijk neerleggen van de som. De app werkt daarentegen wel oerdegelijk, maar viel minder in de smaak bij de bovenbouwers.

Ook natuurkunde (Newton) was iets minder populair. Hierin moeten de kinderen voorwerpen tekenen om een balletje op de juiste plaats te krijgen. Een app die ook vooral om het nodige creatieve vermogen vraagt, maar daar schitteren Tangram en Masterpiece dan weer veel meer in. Met de gekleurde tegels die zijn meegeleverd moet de speler in Tangram figuren leggen. Het gaat hier om ruimtelijk inzicht. Er zitten leuke figuren bij die gelegd moeten worden en het eindresultaat werkt erg bevredigend voor kinderen. Tangram kan gezien worden als een leuk tussendoortje en als oefening om het ruimtelijk inzicht van kinderen te trainen.

Masterpiece is daarnaast een goede manier om kinderen wat meer zelfvertrouwen en oefening te geven in tekenen. De app laat je een schets kiezen, waarvan je vervolgens de lijnen op papier moet ‘overtrekken’. Wanneer je dit hebt gedaan, staat (als het een beetje goed is gedaan) de afbeelding opeens op papier. Wat erg leuk is, is dat je vervolgens een versneld filmpje kunt bekijken met hoe je tot het eindresultaat bent gekomen. Eerlijk is eerlijk, ikzelf heb deze app zeker een paar keer gespeeld. De grootste flop op tekengebied krijgt via deze app toch het idee dat het allemaal zo erg niet is.

Ondanks het succes van Masterpiece gaat de aandacht toch vooral uit naar Words. Vooral omdat deze app voor twee spelers echt een feestje is. In Words beschikken één of twee spelers over een doosje met letters. Er verschijnt vervolgens een afbeelding op de iPad, waaronder staat aangegeven om hoeveel letters het gaat. Spelers moeten de juiste letters voor de camera schuiven om punten te verdienen. Wanneer je alleen bent, is het galgje (Hangman) wat je speelt. Speel je tegen elkaar, dan moet je proberen zoveel mogelijk letters van het woord in beeld te brengen voordat je tegenstander het doet. Zo vindt er een interessante race plaats. Je kunt namelijk nog zo snel het woord zien, maar als je je letters niet fatsoenlijk sorteert, dan ben je soms lang bezig!

Oerdegelijk materiaal


Iets wat in de vorige reviews al is teruggekomen, is dat de Osmo-pakketten van oerdegelijk materiaal zijn gemaakt. De pakketten zijn zeker prijzig (€100 voor deze Genius Kit), maar je hoeft niet bang te zijn dat het snel stuk gaat. Daarmee kiest de fabrikant voor degelijkheid met een prijs boven twijfelachtige kwaliteit met een budgetprijs. Wat mij betreft, zeker omdat het een mooie toevoeging voor in het klaslokaal is, is dit een juiste keuze geweest.

Conclusie


De Osmo Genius Kit is zonder twijfel de meest veelzijdige van alle beschikbare pakketten. Er is in principe voor iedereen wat wils, maar de ene app zal wel vaker worden gestart dan de andere. Daar waar Numbers en Newton in het begin interessant zijn, daar zullen met name Masterpiece en Words de spelers wat langer geboeid houden. Dit alles werkt prima en gaat lang mee vanwege de kwalitatieve materialen die geleverd worden. Ik (Of beter gezegd: de kinderen in mijn klas) ben benieuwd wat voor pakketten er in de toekomst nog zullen verschijnen!

0 reacties op "Special: Osmo Genius Kit"