hotness 0
News

Verhalen van een game-verzamelaar: Part 1

Gepost door

Er is niets zo persoonlijk als iemands game-collectie. Titels die voor de een misschien dertien in een dozijn zijn, zijn voor anderen wellicht de meest geprijsde favorieten uit hun jeugd. Sommige mensen verzamelen alles wat maar met gamen te maken heeft, andere zoeken juist de specifieke titels die voor hun speciaal zijn. En gelukkig maar, want dit zorgt weer voor diversiteit in de vraag- en aanbodmarkt. In een aankomende reeks artikelen wil ik daarom een kijkje geven in mijn persoonlijke collectie.

Ik plaatste mezelf tot voor kort onder de categorie van mensen die alles verzamelen wat maar met gamen te maken heeft, maar daar ben ik sinds kort toch wel op teruggekomen. De reden hiervan is de MSX, onze allereerste familie computer in huis waarop ik urenlang Frogger speelde. Recent wilde ik weer eens de nostalgie proeven en gelukkig is de console waar ik het zojuist over had nog steeds in mijn bezit, inclusief de games…. op cassettebandjes….

Omdat ik nog te jong was destijds, werd Frogger altijd netjes voor mij opgestart en hoefde ik alleen maar na te denken over hoe ik die stomme kikker de weg liet oversteken, om vervolgens over boomstammen nog een rivier te trotseren. (side-note: kunnen kikkers niet gewoon zwemmen?) Hier begonnen dus mijn problemen met de machine: ik wist niet hoe ik de cassettebandjes moest opstarten en erger nog: het tapedeck en de joystick ontbraken bij mijn systeem.

On a quest

Gewapend met Google en Marktplaats begon ik aan mijn avontuur. Ik vond al snel de exacte joystick die ik vroeger gebruikte en kwam tot een acceptabele deal. Voor het tapedeck werd mij via Google helaas niet duidelijk welke nu juist was. Dus ik besloot om een bundel te kopen: een Sony MSX inclusief het tapedeck dat qua design matchte met de machine. Dit was een upgrade ten opzichte van mijn eigen MSX want hij had RGB-Scart in plaats van RF, en deze was extra cool want hij was zwart in plaats van zilver! Na wat overleg met de verkoper kocht ik deze bundel voor een zeer nette prijs.

Dan zou nu het speelplezier moeten beginnen zou je zeggen, maar helaas is het tegendeel waar. Eenmaal bij mij thuis gearriveerd besloot ik alles direct te testen en daar begon de ellende. De MSX zelf gaf een verstoord signaal en het tapedeck had wel stroom maar speelde geen cassettes af. Ik heb nog een poging gedaan om de apparatuur te repareren, maar van het ene probleem liep ik in het andere. Wat het mij wel opleverde was kennis over het tapedeck. Dit bleek uiteindelijk een vrij standaard apparaat te zijn waardoor ik al snel een vervanging vond op Marktplaats.

Ik ben er klaar voor!

Het opstarten van de spellen bleek ook helemaal niet ingewikkeld; hiervoor was enkel het commando: RUN"CAS:" nodig. Tot mijn verwondering werkte ook het merendeel van de games nog en ik kon dus weer Frogger spelen! Omdat de MSX ook een cartridge-slot heeft, had ik ook nog enkele goedkope spellen gevonden op cartridge. Het voordeel was dat je geen commando’s of tapedeck meer nodig had, maar de spellen zelf deden het simpelweg niet voor me. Een spel was een extreem primitieve top-down versie van Destruction Derby en het ander kon ik niet eens spelen omdat mijn Europese MSX geen Kanji-ROM set heeft om Aziatische karakters weer te geven.

Hier begon ook mijn realisatie dat ik niet nog meer wilde verzamelen of spelen op de MSX, behalve mijn eigen vertrouwde HB-55P met Frogger. De verkoper van de zwarte MSX was zo vriendelijk om mij een deel van het geld terug te geven en ik besloot om de machine met het tapedeck zelf ook weer door te verkopen met vermelding van de gebreken. Ik kwam uiteindelijk in contact met een MSX-verzamelaar, die toevallig een Super Famicom (Japanse SNES) in nieuwstaat, compleet met de originele doos, beschikbaar had. Dit was voor mij de perfecte deal, want ik vind het design van de doos van de Super Famicom namelijk zelfs nog mooier dan het Europese. Dit was deels ook een symbolische trade voor me. Ik sloot hiermee het MSX-hoofdstuk af van mijn collectie en kreeg er iets van mijn favoriete console voor terug.

0 reacties op "Verhalen van een game-verzamelaar: Part 1"