Tijdens mijn bezoek aan gamescom dit jaar speelde ik tientallen titels en zag ik er nog veel meer. Ik was echter oprecht verrast toen mijn favoriete game aan het eind van de dag niet van een grote uitgever kwam, maar gemaakt was door een klein team genaamd Mass Creation.
De game die zij demonstreerden heet Shing! en is een 2D beat ‘em up voor maximaal vier spelers, vergelijkbaar met spellen als de oude X-men, The Simpsons en Teenage Mutant Ninja Turtles arcadekasten. Alleen hoef je nu geen kwartjes meer paraat houden.
Aangenaam
Tezamen met twee andere journalisten en een medewerker van de ontwikkelaar doorspeelde ik de demo van Shing!, welke bestond uit drie levels. Hierbij hadden we keuze uit een mannelijke samurai, een kunoichi, een kleerkast met een bijl en een vrouw met een speer. Ik koos ervoor de laatste te zijn gedurende mijn speelsessie.
Eens iedereen besloten had welk karakter hem aanspraak, belandden we direct midden in de actie. Shing!’s grote verkooppunt is diens besturing, dat op een fundamenteel level afwijkt van genregenoten als Streets of Rage. Want waar dergelijke games doorgaans een sterke en zwakke aanval onder de knoppen verbergen, evenals een superaanval, daar vecht je in Shing! met de rechteranaloge stick.
Free flow
Mocht je dat wat onwennig klinken, dan neem ik je dat niet kwalijk. Ook ik en mijn buurman keken elkaar vrij moeilijk aan toen de ontwikkelaar trots vertelde over deze designkeuze. Maar na zelf ermee gestoeid te hebben kan ik niets anders zeggen als dat ik het nooit meer anders wil.
Wanneer ik de pook naar onderen haal, slaat mijn vrouwelijke krijger haar speer op de schedel van de vijand. Ga ik vervolgens snel naar rechts, dan steekt ze de punt in de ribben van de oppositie, om met een duwtje naar boven over te gaan in een luchtcombo. Ik ben nooit een held geweest in games als deze, ook al vind ik ze leuk, maar in Shing! domineerde ik het slagveld en had ik daarbij de grootste lol omdat de besturing eindelijk ‘’juist’’ voelde.
Samenspel
Dat ik het liefste alleen speel is niet bepaald een geheim. Shing! wordt echter het beste genuttigd in goed gezelschap. Maar maak je niet druk als je onmogelijk drie vrienden tegelijkertijd bij elkaar weet te krijgen. De ontwikkelaars vertelden ons namelijk dat, hoewel de game ideaal gezien in local co-op wordt gespeeld, het ook mogelijk is om (een deel van) de plaatsen in te laten vullen door online vrienden. En daarbij hoeven jullie niet te vechten om wie wie mag zijn, daar je gewoon wanneer je wilt tussendoor van karakter kunt ruilen met een medespeler. Plezier is dus verzekerd, vooral wanneer je een beetje onderlinge spanning krijgt wanneer je elkaars kills en power-ups steelt. Want als spellen als Super Mario, Mario Kart en Super Smash Bros. ons iets geleerd hebben, dan is het wel dat elkaar een beetje speels zieken nooit gaat vervelen.
br>Conclusie
Shing! is snel, origineel qua besturing en speelt vloeiend. Maar nog belangrijker dan dit alles: het is ontzettend leuk. Ik ben niet iemand die graag met anderen speelt, maar als ik de kans had gehad, had ik de hele dag met die andere gasten zitten gamen op gamescom.
0 reacties op "Shing!"
Gelieve eerst in te loggen of te registreren om een reactie te plaatsen a.u.b.
Log in of registreer hier