hotness 69
Header.ats
News

Against the Storm

Door de wind, door de regen, dwars door alles heen

Gepost door

Het gebeurt steeds vaker: een pc-game die naar de consoles komt. Onlangs nog met Age of Empires 2: Definitive Edition. De vraag is dan altijd of de vertaling van muis en toetsenbord goed is gedaan. Zoals je in de eerder genoemde review kunt lezen, gaat dit niet altijd goed. Dat het wel goed kan gaan, hebben Civilization VI en Cities: Skylines laten zien. Zal dit Against the Storm ook lukken?

Eerlijk is eerlijk, Against the Storm is geen recente game. De game is immers al sinds 8 december 2023 beschikbaar op de PC via Steam en ook via Game Pass. Zelf had ik de game nog niet gespeeld. Hij staat al wel enige tijd in mijn Steam-bibliotheek, nadat ik hem (uiteraard) in een seizoens-sale heb aangeschaft.

Het regent, het regent en het regent

Against the Storm kun je onder meerdere genres plaatsen. Als je er dan toch een genre aan wilt toekennen dan moet je denken aan zoiets als een Roguelite Colony-sim City Builder. Dat is een hele mond vol, maar wel passend. Dan komen we uit bij het verhaal. De wereld waar de game zich afspeelt wordt geteisterd door een verwoestende storm, de Blightstorm. Alleen de hoofdstad, met de naam The Smouldering city, overleeft deze storm steeds. Deze stad wordt beheerd door de mysterieuze Scorched Queen. Jij bent in dit verhaal een soort gouverneur die, in dienst van de Scorched Queen, tijdelijke nederzettingen opzet in het land rondom the Smouldering City. Deze nederzettingen hebben als doel om grondstoffen en kennis te leveren aan de hoofdstad. Elke nederzetting die je bouwt is tijdelijk, aangezien de storm deze hoe dan ook gaat verwoesten – en dat is waar het roquelite-gedeelte naar voren komt. Elke run levert je iets permanents op. Dit kunnen grondstoffen zijn, nieuwe gebouwen, nieuwe gebieden of nieuwe skills. De bevolking van je Nederzetting bestaat initieel uit mensen, hagedissen en Bevers. Elk ras heeft hun eigen specialiteit en voorkeur en het is jouw taak om ze soepel samen te laten werken.

SHARE_20250710_1212010

Van de regen in de drup?

De gameplay is eigenlijk zoals je van elke city builder bent gewend: je begint met een kleine, kale vlakte met een paar bewoners, een opslag en een centrale hub. Deze centrale hub wordt ook wel The Hearth genoemd en je moet er voor zorgen dat het vuur dat hier brandt, altijd blijft branden. Dit zorgt voor licht in je omgeving, motivatie voor de bewoners en veel meer. Je begint met een aantal grondstoffen in je opslag (warehouse). Dit zijn er natuurlijk nooit genoeg om een nederzetting mee te bouwen en daarom is het zaak om snel meer grondstoffen te gaan verzamelen.

Hiervoor bouw je bijvoorbeeld een klein houthakkerskamp. Als dat gebouwd is, kun je er werkers aan toewijzen. Bevers zijn hier de meest logische keuze, aangezien deze een perk of een proficiency die van toepassing is op hout en bouwen. Uiteraard moeten je bewoners ook eten, dus maak je een jagerskamp of later zelf een heuse boerderij. En op die manier breid je je nederzetting rustig uit. Rondom je nederzetting vind je ook open plekken, genaamd Glades, die nog onder een laagje mist verborgen liggen en geblokkeerd worden door bomen. Deze Glades kun je openen door de bomen weg te laten hakken. Deze Glades kunnen vervolgens bonussen, uitdagingen, resources of nieuwe bewoners bevatten. Er zijn ook grotere glades met verschillende icoontjes. Deze zijn niet altijd goed nieuws, aangezien je hier soms binnen een bepaalde tijd een uitdaging moet voltooien, anders gaan er willekeurig bewoners dood. Het gaat nog veel dieper dan dat, maar om dat allemaal uit te leggen is ietwat tijdrovend. Daarom raad ik je met zeer veel klem aan de tutorial helemaal door te spelen.

Een andere zeer dringende reden om deze tutorial volledig door te spelen zijn de controls. Ik haalde het al even aan in de inleiding en stelde mijzelf en jullie de vraag of de omzetting van muis en toetsenbord naar een controller goed is gelukt. In de tutorial leer je de controls kennen. En ja, het is echt flink wennen, maar dat betaald zich uit. De controls zijn naar mijn idee zeer goed overgezet. Het voordeel is dat je niet echt directe commando's hoeft te geven aan je bewoners. Dit doe je vooral via menuschermpjes. Je stuurt ze dus niet direct individueel aan. Er wordt daarnaast erg slim gebruik gemaakt van knoppencombinaties en die zijn eigenlijk het lastigst om te leren. Als je de tutorial eenmaal af hebt gemaakt, dan durf ik wel te zeggen dat je de controls wel onder de knie zult hebben. Daarnaast is de tutorial ook gewoon echt heel goed opgezet en vooral leuk om te spelen. Veel tutorials zijn langdradig en saai, maar dat gevoel heb ik geen enkele keer gehad bij Against the Storm.

SHARE_20250710_1212450

Zachtjes tikt de regen op het zolderraam

De visuele presentatie van de game is prima in orde. Verwacht geen ray tracing of superscherpe graphics in native 4K. Dat past niet bij deze game en dat heeft de game ook niet nodig. Het ziet er allemaal wel duidelijk en scherp uit, zelfs als je ver inzoomt. De graphics komen een beetje cartoon-achtig op mij over en daarmee bedoel ik niets negatiefs. Ik zou bij deze game niets anders willen zien, want dat zou allemaal de aandacht bij de gameplay vandaan halen. Veruit het grootste deel van de game speelt zich ook af in de regen, met af en toe een opklaring. Maar uiteindelijk gaat het toch weer regenen en hoewel je dan zou kunnen denken dat dat nogal somber kan overkomen, heb ik tijdens mijn speeluren nooit een somber gevoel gehad. De muziek is ook erg toepasselijk gekozen, niet te donker, maar ook niet te lichtvoetig. Ook op de sound effects is weinig op te merken.

SHARE_20250710_1212043

Keepers of the Stone

Eremite Games heeft gelijk bij de lancering van Against the Storm ook het DLC-pakket Keepers of the Stone beschikbaar gemaakt voor aankoop. Deze DLC integreert zichzelf in de basisgame en voegt vooral nieuwe content toe zoals een nieuw ras, een nieuwe omgeving en zogenaamde Ancient Seals. Deze Ancient Seals zijn nieuwe locaties op de wereldkaart waar je een nederzetting kunt starten. De moeilijkheidsgraad hiervan ligt een flink stuk hoger. Je krijgt meer opdrachten en kunt beschikken over unieke modifiers die je run extra uitdagend maken. Het voltooien van deze nederzettingen levert je dan ook grote beloningen op. Het principe "Great Risk, Great Reward" gaat hier voor de volle 100% op.

SHARE_20250710_1212450

Conclusie:

Ik denk dat je al wel kan raden waar deze review naartoe gaat en ik zou nog veel meer over deze geweldige game kunnen schrijven. Eremite Games heeft echt een parel afgeleverd met hun eerste grote game en ik kan niet wachten tot hun volgende release. Wat zij met met z'n zessen hebben neergezet, is wat mij betreft de beste roguelite City Builder ooit en ik durf zelfs te zeggen dat het de beste City Builder ooit is. En ik ben een groot liefhebber van Cities: Skylines, dus dat zegt wel wat. Heb je een PC, koop deze game op de Steam. Heb je een PS5, koop deze game op de PS5. Heb je beide? Koop ze dan op beide systemen, want de developer van zo'n goede game verdient dat. Oh, en schaf dan gelijk Keepers of the Stone aan. Je zult er geen spijt van krijgen!

0 reacties op "Against the Storm"