Bruggen spreken al sinds zeer lange tijd tot de verbeelding. De Romeinen maakten heuse architectonische wonderen die tot de dag vandaag nog altijd staan en die onderdeel van het landschap zijn geworden. Tegenwoordig komt er nog altijd veel kennis bij kijken om een goede brug te bouwen. Hier krijg je pas echt waardering voor als je een keer zelf probeert om een brug te bouwen en dit kan met games als Bridge Constructor Studio.
Van Bridge Builder tot nu
In 2006 kwam Bridge Builder uit, dit was een 2D game waarin je een brug kon bouwen. Met behulp van lijnen die je trok moest je ervoor zorgen dat je een constructie bouwde waarover een trein kon oversteken. Deze game fascineerde mij enorm, omdat het best wel een lastige game was. De trein heeft een flink gewicht en de brug moet sterk genoeg zijn om hem te dragen. Je zag hem langzaam oversteken en waar er veel druk op de brug kwam te staan werd dat stuk roder en roder tot het verlossende moment dat de trein eindelijk overgestoken was of een van de lijnen 'knapte' en de brug instortte.
Daarna is eigenlijk dit type game niet veel veranderd. Het is nog altijd een groep lijnen die je met elkaar verbindt en uiteindelijk is dat dan een brug. Je test of de brug werkt en als hij werkt ga je naar de volgende uitdaging. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het dus niet.
In 2011 maakte de ontwikkelstudio ClockStone de eerste versie van Bridge Constructor. Deze game was grafisch veel mooier dan Bridge Builder en had ook wat meer uitdaging. Zo kon je kiezen welk materiaal er in de brug gebruikt moest worden en konden er verschillende soorten voertuigen oversteken.

Daarna hebben ze bij ClockStone diverse andere versies van deze game gemaakt, waarmee ze best wel aparte samenwerkingen hebben gehad. Bridge Constructor Portal was een best wel grappige combinatie, waarbij je bruggen moest bouwen in een setting van de game Portal, wat nog goed werkte ook. Ook Bridge Constructor: The Walking Dead was een zeer creatieve draai in het genre, waarin je ervoor moest zorgen dat de zombies op de juiste plek aankwamen.
Terug naar de basis
Nu gaan de ontwikkelaars weer terug naar de basis waar het eigenlijk altijd al om ging: het bouwen van bruggen. Je begint in Harmony Hills, waar je een aantal bruggen moet bouwen om vervolgens andere werelden vrij te spelen. Waar Harmony Hills iets wegheeft van een park, bevat Pine Groves bijvoorbeeld wat meer heuvels, waardoor het terrein waar de brug gebouwd moet worden ook wat onregelmatiger is.
Het concept achter het bouwen van een brug is nog wederom hetzelfde als dat het ooit met Bridge Builder was. Je trekt lijnen en deze lijnen stellen balken voor van het materiaal waar je voor kiest. Je kunt opgeven welke lijnen de weg aanduiden, dat zijn de lijnen die de auto zal gebruiken om overheen te rijden.
Zodra de weg is gemaakt moet je bekijken hoe de balken opgesteld moeten worden om hem stevig genoeg te maken. Je begint met alleen maar houten balken, maar later kun je ook kiezen voor staalkabels en betonnen pilaren om jouw creatie te verstevigen.
Om een stevige brug te maken moet je goed kijken hoe dit precies werkt in het werkelijke leven. Zo zijn bruggen altijd in driehoeken gebouwd. Driehoeken zorgen namelijk voor stevigheid. Wanneer je bijvoorbeeld een rij driehoeken boven de weg tekent en die driehoeken aan de bovenkant met elkaar verbindt, dan wordt het gewicht van het voertuig beter over de volledige brug verdeeld en blijft de brug staan.

In het begin is dit nog te volgen, maar al snel merkte ik dat ik het knap lastig begon te krijgen en kwam ik erachter dat ik niet echt meer bezig was met het bouwen van een efficiënte brug, maar meer een opeenstapeling van deze driehoeken. Toen de brug eindelijk af was en werkte, zat ik ver boven het budget om punten te krijgen voor mijn creatie.
Gen limieten?
Wie de trailers van de game bekijkt ziet dat er vooral wordt aangegeven dat er geen limieten zijn met hoeveel je mag gebruiken om een brug te bouwen en dit kan kloppen, maar is zeker in het begin niet het geval. Er zit namelijk een progressie systeem in de game.
Om verder te komen wordt van je verwacht dat je een bepaalde hoeveelheid punten haalt. Deze punten worden screws genoemd. Bouw jij een brug die voldoet binnen het vereiste budget, dan krijg je een screw. Om bepaalde gebieden vrij te spelen, moet je een minimale hoeveelheid van deze screws hebben.
Dit maakt het wat misleidend wat de ontwikkelaar over deze game te vertellen heeft, namelijk dat de bruggen niet moeten voldoen aan een limiet. Dit zal achteraf, wanneer je eerder de levels hebt vrijgespeeld, wel zo zijn, maar eerst moet je wel alles vrij spelen en dit kun je alleen maar doen door bruggen te bouwen die binnen dat budget blijven en ik moet zeggen dat ik hier best wel moeite mee heb gehad. De vereisten zitten best wel strak op wat nodig is om een brug te bouwen.

Er wordt tijdens de game netjes uitgelegd hoe je een brug moet bouwen en dat werkt prima, maar wat niet wordt uitgelegd is hoe de verschillende materialen waarmee je de brug kunt bouwen precies tot elkaar verhouden. Ik snap dat mijn creativiteit 'grenzeloos' moet zijn, binnen een heel strak budget uiteraard, maar het zou fijn geweest zijn als ik wat tipjes van de sluier krijg wanneer ik stalen balken zou kunnen gebruiken, die veel duurder zijn dan zijn houten soortgenoten. Je wordt hier echter volledig aan je lot overgelaten.
Deze game is geen architecten simulator, maar een puzzelgame en de puzzels gaan altijd, hoe je het wendt of keert, om een zo efficiënt mogelijke brug te bouwen. Het voertuig moet over kunnen steken, maar de brug moet wel binnen een bepaald budget worden gebouwd. Het is daarmee een prima tussendoortje, waarbij je af en toe lekker een brug kunt bouwen.
Conclusie:
Bridge Constructor Studio is voor mensen die van puzzelgames houden en geïnteresseerd zijn in architectuur. Voor het bouwen van een goede brug moet je best wel creatief zijn en wanneer je alles vrij hebt gespeeld, kun je je helemaal uitleven met het bouwen van de brug. Hou er echter wel rekening mee dat het niet zo grenzeloos bouwen is als de ontwikkelaar aangeeft, want je moet wel degelijk aan de budgetten houden om alles vrij te kunnen spelen. Is alles vrijgespeeld, kun je je helemaal uitleven.
0 reacties op "Bridge Constructor Studio"
Gelieve eerst in te loggen of te registreren om een reactie te plaatsen a.u.b.
Log in of registreer hier