hotness 47
EA Sports FC 25
News

EA SPORTS FC 25

Het is weer tijd voor voetbal

Gepost door

Als kind heb ik enorm veel FIFA gespeeld. Voor mij was FIFA 97 de Gouden Tijd van de voetbalgames. Vooral zaalvoetbal vond ik geweldig. De jaren daarop werd de voetbalgame ieder jaar weer een beetje beter en een beetje mooier. Na 2000 begonnen ze echter enorm op elkaar te lijken. Nu is het de beurt aan EA SPORTS FC 25.

Rush

In EA FC 25 is één onderdeel dat echt opvalt vergeleken met de jaren hiervoor en dat is Rush Mode. Dit is ook meteen het meest verwarrende onderdeel van de game. Met Rush Mode speel je voetbal, maar dan met twee teams van vijf man op een kleiner veld.

Vorig jaar zette EA nog in op Volta. Dit was een spelmodus die erg op zaalvoetbal leek. Er waren kleine goaltjes en je speelde met zijn drieën tegen een ander team van drie. Volta is nu weg, wat ik persoonlijk erg jammer vind. Waarom zou je die spelmodus er niet in laten zitten voor mensen die er vorig jaar veel plezier aan hebben gehad? Het bestaat al en het is nu niet zo dat de game zo is veranderd dat er veel aan Volta moet worden gesleuteld.

Het vervelendste van Rush Mode is dat het compleet anders werkt in de diverse spelmodi. Er zijn meerdere manieren hoe je FC kunt spelen. Je kunt de game solo spelen, dus singleplayer. Je kunt met jouw team tegen iemand anders spelen, ook wel multiplayer genoemd. Met FIFA Ultimate Team bouw je jouw eigen team, waarmee je tegen andere teams kunt spelen over de hele wereld.

Met al deze modi kun je Rush spelen, maar allemaal op een andere manier. Wil jij een competitie doen in Rush? Dat kan alleen in multiplayer. Solo kun je alleen maar een potje doen. Als je denkt dat je lekker Rush kunt spelen in FIFA Ultimate Team heb je het ook mis. Daar speel je als enkele speler een soort hero shooter, maar dan met voetbal. Je speelt met een team van vijf spelers die allemaal één voetballer aansturen. Voor mensen met vrienden die ook graag FC spelen, is dit hartstikke leuk, maar ik speel liever alleen en ik vond het vreselijk. Steeds weer stopten spelers tijdens de potjes met spelen en hadden we opeens een teamlid minder.

Rush heeft een aantal onderdelen van het voetbal veranderd. Penalty's zijn nu hetzelfde als met hockey. Het is één speler die moet dribbelen naar het doel van de tegenstander en de keeper moet verslaan. Veel spannender en ook iets eerlijker voor de keeper.

EA Sports FC 25

Vroeger had je zaalvoetbal. Daar had je in plaats van grenslijnen een muur, zodat je altijd door kon blijven spelen. Rush heeft uitlijnen en dat vind ik persoonlijk best jammer, want daardoor neemt het tempo in het potje af. Het is echter jammer dat EA er op zo'n vage manier mee omgaat. Waarom kan ik geen Champions League in Rush spelen of eventueel een zelfgemaakt toernooi? Als ik dat wil, wat maakt dat dan uit. Dit voelt zeker aan als een gemiste kans. Ik verwacht dat er in de komende jaren verbeteringen komen in de volgende versies van de game, maar daar heb je in EA SPORTS 25 niet veel aan.

FC IQ, HypermotionV en allerlei andere hippe namen

Volgens Electronic Arts is FC IQ een complete overhaul op het tactische gedeelte van de game. De ontwikkelaars zelf leggen het vrij nauwkeurig uit, maar puntje bij paaltje merk je hier niets van tijdens het spelen.

Op het moment dat je de teamformatie aanpast, ziet dit er grafisch niet eens anders uit. Je ziet de posities en die kun je invullen met spelers. Wanneer je Ultimate Team speelt of Team Career, kun je ook exact vertellen welke rol welke speler moet invullen. Dit schijnt helemaal nieuw te zijn, maar dit zit er al vele jaren in, dus erg nieuw wil ik het niet noemen.

Ditzelfde geldt eigenlijk voor HypermotionV, de technologie die volumetrische gegevens gebruikt om de bewegingen van spelers zo realistisch mogelijk te maken. Deze technologie is weer een beetje verbeterd vergeleken met vorig jaar en de bewegingen van spelers zouden nog realistischer zijn. Omdat ze dit ieder jaar een klein beetje doen is het niet met elkaar te vergelijken en heb ik eigenlijk het gevoel dat er niets aan veranderd is. Als je echter de bewegingen van de voetballers vergelijkt met FIFA 17, zien de bewegingen er nu inderdaad een beetje realistischer uit. Dat mag ook wel na acht nieuwe versies van dezelfde game.

EA Sports FC 25

Nog een mooie term die EA SPORTS graag gebruikt, is AI MIMIC. Waar HyperMotionV alle bewegingen van alle spelers verbetert, doet AI MIMIC dit in detail voor iedere speler. Merk je dit? Ik moet zeggen dat ik het heel indrukwekkend vind hoe de rechtsbuiten van sc Heerenveen loopt, maar zie bijvoorbeeld geen verschil met Brian Brobbey, de bekende spits van Ajax.

Het lijkt erop dat Electronic Arts heel graag met mooie technische namen strooit om een indruk te geven dat deze game enorm veel verbeteringen heeft, maar dat uiteindelijk de hoeveelheid zichtbare verbeteringen minimaal zijn. De game lijkt enorm op zijn voorganger en dat is eigenlijk ieder jaar.

Ultimate Team en Career

Uiteraard is Ultimate Team weer van de partij. In deze modus krijg jij een 'pakketje' met spelers die je op kunt stellen in jouw team. Je kunt jouw spelers verkopen en je kunt spelers kopen met FC Points. Je kunt ook pakketjes vrijspelen door wedstrijden te winnen en objectives te halen.

Persoonlijk vind ik Ultimate Team nog best wel een leuk idee. Het is een grappig idee dat je jouw dreamteam op kan bouwen, ware het niet dat het enorm veel uur kost of dat je klauwen vol geld betaalt. Je kunt namelijk FC Points kopen met euro's en daarmee kun je pakketjes kopen met spelers. Omdat je niet weet welke spelers je krijgt, vind ik dit persoonlijk enorm op gokken lijken. De Nederlandse overheid is het hier niet mee eens, omdat je vaardigheden moet bezitten om de game te spelen. Het wordt wel wrang als je nagaat dat heel veel minderjarigen deze game spelen en dus dagelijks worden blootgesteld aan het belangrijkste verdienmodel van EA, en ik diverse ouders ken die opeens merkten dat hun rekening heel snel leeg begon te lopen, omdat hun kinderen iets te enthousiast spelers voor Ultimate Team hadden gekocht. Belgische gamers hoeven niet bang te zijn hiervoor, daar is de mogelijkheid tot de aanschaf van FC Points geblokkeerd. Naar mijn mening hebben mijn zuiderburen dit stukken beter voor elkaar dan mijn landgenoten.

Dan heb je nog de Career Mode. Dit is opgedeeld in Team Career en Player Career. In Team Career moet je jouw team managen. Dit gaat nog best wel diep. Je kunt van iedere positie zeggen wat de speler moet doen en welke speler dit moet zijn. Je kunt spelers kopen en verkopen en je kunt ervoor kiezen om wedstrijden te spelen of te simuleren en de computer het resultaat te laten bepalen. Allemaal heel interessant, maar niets wat niet bekend is.

Player Career is niet zo gek veel anders, maar dan doe je dit met één speler. Je begint waar de speler begint en wisselt de speler van club, dan ga jij mee met de speler. Je speelt alleen maar op het moment als jouw voetballer het veld op komt. Je kunt er wel voor kiezen om ook alleen jouw kampioen te besturen of het hele team.

EA Sports FC 25

Hier is een nieuwe modus beschikbaar. Je kunt nu kiezen om de carrière van een icoon te spelen. In de standaardversie zijn dit Ruud van Nistelrooy, Thierry Henry, Andrea Pirlo en Kelly Smith. Wanneer je de Ultimate Edition hebt, kun je ook kiezen voor David Beckham, Ronaldo Nazário en Zinedine Zidane. Ik ben geen voetbalfan, maar als ik deze namen noteer, krijg ik spontaan zin om de game te spelen.

EA heeft al aangegeven dat er in het komende jaar diverse spelers bij zullen komen, waaronder niemand minder dan Johan Cruijff.

Wat is er nu echt zichtbaar veranderd?

FIFA, of tegenwoordig FC, is dertig jaar oud en ieder jaar komt er een nieuw deel. FIFA 95 leek meer op een soort isometrische 2D game, die zo simpel in elkaar zat dat je van de scheidsrechter weg kon rennen als hij een kaart trok of hem onderuit kon trappen. Nu is FC 25 na dertig jaar enorm veranderd.

Het verschil tussen de oudste en de nieuwste game in de serie is, zoals je kunt verwachten, enorm. Ga je echter ieder jaar kijken wat de wijzigingen zijn, dan zie je in de afgelopen tien jaar heel weinig verschil. Ultimate Team is al zestien jaar oud en is de meest succesvolle toevoeging die er is. Steeds komen er nieuwe soorten potjes voetbal langs met kleinere teams. Zaalvoetbal in FIFA 97, straatvoetbal in FIFA 18 en nu is er dan Rush.

Het had veel meer moeten zijn. Mijn favoriete club is FC Heerenveen en als daar de spits scoort, zit ik te kijken naar een animatie van een juichende speler die in The Witcher 3 nog lelijk zou zijn.

Ik had inmiddels wel verwacht dat het gras van het grasveld er ook uit zou zien als echt gras. Dat soms de grasmat wat minder perfect eruit zou zien dan een perfecte grasmat. Dat tijdens de regen het een smerige modderboel kan worden. Nu zit je te kijken naar een perfecte grasmat waar de spelers lekker in sompen. Ik heb nog nooit zulke mooie grasmatten tijdens slecht weer gezien, zelfs niet met kunstgras.

Wat ik wel mooi vind, is het publiek. Dat beweegt echt. Vroeger als kind droomde ik ervan dat in FIFA 99 of later het publiek zou bewegen en nu eindelijk beweegt het publiek. Maar dat heb ik ook al gezien in FC 24 en had er wat mij betreft er in 2010 al in moeten zitten.

Omdat ieder jaar een nieuwe FIFA of EA SPORTS FC uitkomt, lijken de veranderingen minimaal. En waarom zouden ze te veel veranderen? Het is de grootste melkkoe van Electronic Arts, dus ze kijken wel uit met het uitproberen van nieuwe dingen die er eventueel voor kunnen zorgen dat fans van de serie de game niet goed meer vinden. Zolang de game goed verkoopt, zal het niet veel veranderen. Voor de fan is het prima, maar voor mij als recensent is dat best jammer.

Conclusie

Fans van de voetbalserie krijgen met EA SPORTS FC 25 precies wat ze verwachten. Dat is voor de fans mooi, maar als franchise lijkt er weinig progressie in te zitten. Er lijkt niet al te veel veranderd te zijn vergeleken met de jaren hiervoor en dat hoeft ook niet. Fans zullen altijd de game blijven kopen, hoewel ik ze graag het advies zou willen geven dit een paar jaar niet te doen.

0 reacties op "EA SPORTS FC 25"