hotness 0
News

Injustice: Gods Among Us

Gepost door

Het is als ontwikkelaar niet altijd gemakkelijk om een nieuwe, aantrekkelijke beat ‘m up op de markt te brengen. Er bevinden zich al aardig wat gevestigde namen op het gebied van fighting games en vernieuwing lijkt de enige sleutel tot succes. Met de reboot van Mortal Kombat had Netherrealm Studios in 2011 een succes te pakken. De titel werd volledig terecht bejubeld. Toch werd de ontwikkeling van Mortal Kombat 2 niet ingezet. De ontwikkelaar besloot zich niet zozeer te richten op de formule genaamd vernieuwing, maar gooide het over een andere boeg: herkenning. Door een samenwerkingsverband met DC Comics aan te gaan lag er al snel een heel ander concept op tafel. De helden en schurken zouden het tegen elkaar op gaan nemen in een wereld vol intriges en bedrog.

Sil



Het is altijd een gewaagde keuze om je te mengen in de wereld van een gevestigde franchise als DC. Fans van de serie zullen vaak niet goed reageren op een nieuw verhaal in hun franchise als deze niet van de hand van de originele maker is. Netherrealm komt er echter goed vanaf. Door een verhaal te schrijven dat perfect aansluit in het DC multiversum en hierbij herkenbare elementen uit bijvoorbeeld de Infinite Crisis verhaallijn te implementeren, blijft het namelijk trouw aan het bronmateriaal. Het voelt hierdoor dan ook nooit vreemd wanneer we twee verschillende versies van bijvoorbeeld Batman of Harley Quinn zien, aangezien deze uit verschillende dimensies van het multiversum zijn.

In het verhaal van Injustice verliest Superman zijn liefde Lois Lane en zijn ongeboren kind door toedoen van The Joker. Mentaal gebroken breekt hij één van de regels van de Justice League Of America en doodt The Joker in het bijzijn van diens rivaal Batman. Wat volgt is Bruce Wayne´s doomscenario. Superman loopt over naar de slechte kant en wordt de dictator van de wereld. Criminelen worden genadeloos afgemaakt evenals zijn voormalige bondgenoten als deze het niet met hem eens zijn. Degene die aan het begin van Injustice nog leven hebben zich dan ook allen achter Kal-El geschaard. Allen, behalve Batman.

 

Sander



Het is aan Batman om te zorgen dat de dictatuur van Superman snel tot een einde komt. Hiervoor roept hij verschillende helden van de DC Comics bij zich om hem te helpen bij deze queeste. Green Lantern, Green Arrow, Wonder Woman en Aquaman zijn de gelukkige. Wat volgt is een verhaal met vooral veel spektakel, maar weinig diepgang. Justin Gray en Jimmy Palmiotti moeten echter wel de complimenten krijgen voor hun verhaal, aangezien ze alle personages in hun waarde laten en even in de spotlights zetten. Daarnaast moet je je afvragen in hoeverre de verhaallijn een rol speelt in een beat ‘m up game. De afwisseling tussen gevechten, cutscenes en quick-time events zorgen voor een goed aanbod aan variatie, waardoor de verhaallijn weliswaar snel, maar met een gezonde dosis vermaak doorlopen kan worden.

Aangezien je het verhaal na een handjevol uurtjes wel hebt uitgespeeld, is het natuurlijk de vraag wat de game nog meer te bieden heeft. Een verhaallijn in dit soort spellen dient altijd ter introductie van de personages, waarna de ervaren rotten onder ons zich doorgaans zullen specialiseren in een bepaald personage. Elk personage in Injustice heeft zo zijn eigen specialiteiten, alhoewel een groot deel van de moves overeenkomen. Door op de cirkeltoets te drukken kun je onderscheidende move uitvoeren. Zo zal Batman de tegenstander doorzeven met Batarangs en zal Green Lantern zijn capaciteiten van zijn ring showen. En zo heeft iedereen wel zijn ‘signature-move’.

Sil



Wanneer je een balkje laat vollopen, kun je met de twee triggers bovendien een sterkere special move loslaten. Zo slaat Superman zijn tegenstander de atmosfeer in, pompt Deathstroke al zijn tools in het gezicht van de tegenstander en tovert Cyborg een gigantische laser tevoorschijn. Deze special moves zijn karakteristiek, geven echt het gevoel met een supermens te spelen en zijn bovendien snel genoeg voorbij, waardoor de flow van het gevecht niet wordt onderbroken.

Het bijzondere balkje heeft ook nog andere doelen. Zo kun je een sterkere versie van de meer gangbare aanvallen loslaten op je tegenstander of eens per gevecht een 'clash' activeren. Bij zo’n clash gaan de twee titanen elkaar te lijf en zetten hierbij health op het spel. Degene die het meeste van zijn super meter durft op te offeren gaat met de overwinning naar huis. Hierdoor richt je als aanvaller flink wat schade aan en krijg je daarbij meteen wat health erbij.

In combinatie met de eerder aangehaalde overeenkomsten in de besturing maakt dit de instapdrempel van Injustice redelijk laag. Dit is echter ook de zwakte. Hoewel het gevechtssysteem diep gaat zullen veel van de geavanceerde moves nooit gebruikt worden. De knoppencombinaties moet je zo snel invoeren, dat je al een rood pak moet dragen om ze in je reguliere aanvalspatroon te verwerken. Spammen van reguliere aanvallen is ook vaak hetgeen dat online de boodschap is.

 

 

Sander



Naast het versterken van gebruikelijke aanvallen heeft Netherrealm Studios nog een troef achter de hand. Je kunt in elke omgeving namelijk gebruik maken van allerlei objecten. Word je achteruit gedreven door de drietand van Aquaman? Dan druk je gewoon op de R1-toets wanneer je langs een vuilnisbak loopt om deze vervolgens met een rotgang tegen zijn kop aan te gooien! Daarnaast is het mogelijk om tegenstanders soms door een heel level heen te slaan. Dit concept is bijvoorbeeld bekend van de recentere Dragon Ball Z spellen. Door een fikse klap uit te delen kun je een speler van een combo voorzien die hem alle hoeken van het speelveld laat zien.

Online heeft de ontwikkelaar geprobeerd met verfrissende modi iets leuks uit de hoge hoed te toveren. Zo kun je online King of the Hill spelen, waarin je met maximaal zeven andere spelers moet uitmaken wie nu eigenlijk de beste is. Twee spelers gaan aan de slag en de winnaar blijft staan. Verlies je, dan zul je weer even op je beurt moeten wachten. Als toeschouwer zul je achterover moeten leunen en loeren op je kans. Daarnaast heb je het meer uitdagende Survivor, waarin je begint met een vast personage en een volle levensbalk. Wanneer je een gevecht tot een goed einde weet te brengen, ga je door naar het volgende gevecht met hetzelfde personage en dezelfde levensbalk. Het is dan hopen op een gunstige loting.
 

Sil



Spelers die van dergelijke opdrachten houden hoeven niet online om afwijkende vechtmodi te proberen. Vergelijkbaar met de challenge tower in Mortal Kombat heeft Injustice de zogenaamde S.T.A.R. Labs. Hier kun je voor elk van de 24 karakters een tiental opdrachten vinden die je reflexen en vaardigheid moeten testen en verbeteren. In plaats van als een raket door deze opdrachten heen te werken kun je nu Angry Birds-gewijs sterretjes verzamelen voor je prestaties. De kunst is dan ook niet opdrachten te volbrengen, maar wel om deze alleen met drie sterren af te sluiten.

Conclusie

Injustice: Gods Among Us is een game geworden waar Netherrealm zich niet voor hoeft te schamen. De verhaallijn is vermakelijk en dat is al heel wat voor een beat ‘m up game. Audiovisueel zit het spel simpelweg goed in elkaar en het aanbod aan personages en modi zit wel goed. Injustice weet zich echter niet te onderscheiden op dat vlak waar het over gaat: de gameplay. Teveel moves zul je niet gebruiken en vaak lijken de combo’s van de personages net iets te veel op elkaar. De clash is leuk bedacht, maar mist diepgang. Op het gebied van multiplayer zal de game zeker voor vermaak zorgen. Al met al is Injustice: Gods Among Us het best te omschrijven als Mortal Kombat met een DC Comics-sausje. Helaas zorgt deze meer voor een flauw smaakje dan voor een pittige maaltijd.

Volg hoofdredacteur Sander van Genderen op Google+!

0 reacties op "Injustice: Gods Among Us"