hotness 0
Naheulbeuk's Dungeon Master
News

Naheulbeuk's Dungeon Master

It's all about prestige

Gepost door

The Dungeon of Naheulbeuk: The Amulet of Chaos is een turn-based RPG die gemaakt is door Artefacts Studio. Deze game verraste veel mensen op een positieve manier en de game doet het op Steam erg goed. Dat er nog een game zou komen in deze franchise zal voor veel mensen geen verrassing zijn. Dat het hier gaat om een sim builder zal voor veel mensen echter wel een aparte keuze zijn. Enige tijd geleden heb ik de demo van de game gespeeld en een preview gemaakt. Uit de demo kon ik niet zo heel veel opmerken, want hij was te kort. Maar dat de game potentie had, kon niet worden ontkend.

Naheulbeuk's Dungeon Master begint met Reivax. Dit is een goblin die wordt aangenomen als hofmeester van de Dungeon of Naheulbeuk. De goblin krijgt te maken met de meester van deze dungeon: de gevreesde tovenaar Zangdar. Het begint met een enorme berg conversaties die best wel leuk in elkaar zitten. De gesprekken voelen bizar cringy aan op een vrij extreme manier. Toch is het wel leuk hoe ze het verhaal proberen te vertellen van Reivax, maar dat hij met elke stap tegengewerkt wordt door de heer van de Dungeon. Alles is te duur en hij heeft nooit ergens zin in. Zolang alles gratis wordt opgelost, is Zangdar tevreden en met alle andere dingen sputtert hij enorm tegen.

Diverse soorten werknemers

Hoewel de game zich voordoet als een Dungeon Keeper-kloon, heeft het meer weg van een management sim waarbij je meer werkt om de werkers zo goed mogelijk te laten werken. Dit heeft te maken met de manier hoe de game werkt. Je bouwt in het begin kamers die erg lijken op die van Dungeon Keeper of Dungeons. Dat zijn van die typische vierkante kamers, waar je vervolgens allemaal attributen in moet stoppen. Een taveerne moet bijvoorbeeld een bar hebben en twee tafels. Verder kun je er nog allemaal spullen in stoppen die de kamer opleuken of die de hoeveelheid bezoekers aan zal trekken.

Naheulbeuk's Dungeon Master

De werknemers hebben verschillende rassen. Er zijn goblins, orks, elven en natuurlijk ook mensen. Allemaal hebben zij andere vereisten om hun werk prettig te maken. De ork is bijvoorbeeld een enorme smeerpijp die gek is op rotzooi. Je zult dan ook voorzieningen moeten regelen voor de ork die niet te schoon zijn. Tegelijkertijd is er de mens die wel graag wil dat alles netjes is opgeruimd.

En zo ben je eigenlijk steeds met een soort jongleeract bezig om iedereen gelukkig te maken. Wanneer je rekening houdt met iedereen en de kamers volstopt met allemaal meubels, gaat de prestige van de kamer omhoog en verhoogt dit jouw totale prestige. Met voldoende prestige ga je een level omhoog en uiteindelijk kun je dan ook een verdieping hoger in de toren beginnen met bouwen.

Prestige is niet altijd even leuk

Hier komt het vervelende van deze game. Het is prima dat je rekening moet houden met diverse zaken, maar bij Dungeons of Naheulbeuk heeft het mijn plezier behoorlijk in de soep gegooid. Op een gegeven moment moest je, om een level verder te gaan, een totale hoeveelheid prestige hebben, die ik simpelweg nog niet had. Ik moest daarom de kamers beter maken, zodat het level steeg en ik een verdieping hoger kon bouwen.

Naheulbeuk's Dungeon Master

Dit bleek een onmogelijke opgave. Ik begon eerst heel erg na te denken of bijvoorbeeld elven, mensen en orks met elkaar gemeen zouden hebben om samen een slaapkamer te delen. Dat bleek niet mogelijk, dus heb ik drie slaapkamers gebruikt, waarvan er eentje niet wordt schoongemaakt. Dit boeit de bewoners echter niets. Met meerdere slaapkamers gaan de bewoners willekeurig ergens liggen. Vaste plekken hebben ze niet.

Daarbij komt kijken dat het verkrijgen van prestige bijna onmogelijk is. Ik heb kamers volgestouwd met allerlei troep, zoals de Reivax in de game dit ook aangaf. Maar het prestige verhoogde nauwelijks. Ik heb geen idee wat ik heb gedaan of wat er verkeerd is, maar er kon nergens meer wat bij en ik was nog niet eens op de helft van het verhogen van dat level.

Het heeft uren geduurd en ik ben de game opnieuw gaan spelen en toen kwam ik wel verder. De game gaat dan eigenlijk op hetzelfde tempo door, maar uiteindelijk kom ik dan weer op een moment dat ik meer prestige moet gaan behalen. Ik vind dit een buitengewoon vermoeiend concept.

Naheulbeuk's Dungeon Master

Een employee simulator in een Dungeon Keeper-sausje

Het vervelendste vind ik nog het gedrag van de werknemers. Die staken heel erg veel. Is er iets niet naar de zin, dan pakken ze een vlag met boze afbeelding en gaan ze al scheldend door het gebouw. Je kunt eigenlijk maar één ding doen en dat is afvragen waarom ze zo boos zijn. Je kunt dan klikken op deze boze persoon en kijken wat zijn behoeftes zijn, maar er wordt niet uitgelegd waarom hij zo boos is. Waarom mag ik dat niet weten?

Op ieder vlak werd ik een beetje teleurgesteld. De muziek was zeer goed, maar de AI liet informatie weg die ik absoluut had willen zien. Wie zijn er ontevreden en wat doen bepaalde personen op ieder moment van de dag? Een overzicht met iedere kamer en hoeveel prestige die kamer heeft. Het zijn allemaal kleine dingen bij elkaar die het voor mij een wat mindere game maken. De ambitie voel je in iedere pixel zitten, maar vervolgens vliegt deze mee met de tocht door de kieren van de dungeon naar buiten toe.

Conclusie:

In korte tijd zijn er drie games uitgekomen die erg op elkaar lijken. Dungeons 4, Naheulbeuk’s Dungeon Master en SteamWorld Build. Van deze drie games vind ik Naheulbeuk's Dungeon Master de minste van de drie. Reden is dat ik snel het overzicht verloor in de game en ook de overdreven jacht naar meer prestige voor mij meer een hinder was om verder te komen dan dat ik ervan heb genoten. Ga je mij vragen of dit een game is die je moet spelen is mijn antwoord eigenlijk: nee. De overige twee games zijn stukken beter in opzet en meer de moeite waard om tijd aan te besteden.

0 reacties op "Naheulbeuk's Dungeon Master"