Als het aankomt op gaming, willen we allemaal het beste. De beste games, de beste platformen om ze op te spelen en de beste hardware om dat mee te doen. Geld is echter voor de meeste mensen een limiterende factor, waardoor er met name op PC een hoop vraag is naar goedkopere alternatieven.
Met de Evnia 27M2N5500/00 duikt Philips niet opeens in het budgetsegment, maar verkent het wel een prijsklasse die in de volksmond doorgaans het middensegment wordt genoemd. Het biedt de performance die we mogen verwachten van de betere schermen, maar drukt de prijs door in te leveren op andere luxes die niet strikt noodzakelijk zijn. De vraag is dan nu in hoeverre die trade-off de moeite waard is.
De saaie stof
Laten we beginnen met de specs. Deze nieuwe Evnia is een 27 inch QHD-scherm met een 2K-resolutie, hetgeen neerkomt op 2560 bij 1440 pixels. Hierop toont het een 180hz refresh rate, hetgeen niet de geliefde 240hz is, maar wel een merkbare stap vooruit van de 120hz en 144hz die we vaak zien. Dit is niet verrassend. Wat dit wel is, is dat het een IPS-scherm is.
Een IPS-scherm heeft over het algemeen een fantastisch kleurenpalet, waardoor het ideaal is voor sommige taken. Gaming is er daar niet een van. Ten opzichte van de meer traditionele TN TFT displays zijn ze traag, wat je gaat merken als het scherm in een keer moet verversen, zoals wanneer je draait in een FPS. Met Fast IPS wordt dit nadeel niet weggenomen, maar het wordt wel minder, al is het ook deels een mooie naam voor marketingafdelingen.

Fast IPS
De belangrijkste features die hiervoor zorgen, zijn Overdrive en MBR. Overdrive is in principe het overklokken van het scherm. Door het te pushen wordt de responstijd beter en krijg je minder last van ghosting. In ruil hiervoor kun je in theorie wel merken dat het kleurencontrast wat minder scherp wordt en zal het meer stroom vragen, al is het nagenoeg onmogelijk het ook in de praktijk te zien.
MBR, hetgeen staat voor Motion Blur Reduction, pakt eveneens ghosting aan, maar doet dit door backlight strobing te verhogen. Door dit gelijk te trekken met de refresh rate, die daarvoor minimaal 120FPS moet tonen, loopt het geheel optisch gezien veel vloeiender. Ook hier kleeft echter een nadeel aan. Hoewel het menselijke oog deze verandering niet waar zou moeten kunnen nemen, heeft het wel degelijk effect. Mensen met gevoelige ogen willen nog weleens misselijk of duizelig worden van dergelijke features, zoals onze eigen Sil kan beamen. Het doet bovendien niets aan de backlight bleed bij met name de zwarte beelden die we gewend zijn van IPS-schermen.
Met knopjes spelen
Het aanpassen van settings is niet beperkt tot software op de computer. Zoals al sinds jaar en dag gebruikelijk is, kun je via het OSD-menu bepaalde zaken aanpassen met fysieke knoppen op het scherm. Philips vond het een strak plan deze op de achterkant van dit scherm te stoppen, hetgeen voor mij persoonlijk echt een heikel punt is.
Het voornaamste nut van deze instellingen, zijn een aantal presets in de vorm van gaming-profielen, die zoals gebruikelijk geen steek houden. Toch is het niet volledig verspilde moeite, daar sRGB en LowBlue modus zo hun nut hebben.
sRGB is een modus die zich richt op de accurate weergave van kleuren. Denk aan een game als Chicory, Guacamelee of PowerWash Simulator om te zien waarom dit belangrijk is. Hoe groot het verschil daadwerkelijk was, is moeilijk te zeggen zonder gespecialiseerde meetapparatuur die we niet hebben, maar het is in ieder geval merkbaar. Het is in ieder geval nuttiger dan de HDR400 support die nergens op trekt en soms zelfs een nadeel is.
Hetzelfde kan worden gezegd voor LowBlue mode, al is dat meer voor de makers van games dan voor spelers. Wie uren achter de PC moet zitten, waarbij relatief weinig op het scherm wijzigt omdat je bijvoorbeeld aan het programmeren bent, is bij deze mode gebaat. Het verlaagt de hoeveelheid blauw licht, hetgeen in een dergelijke scenario weinig impact heeft op de beleving, en zorgt ervoor dat je ogen minder vermoeid raken.

Back to basic
Voor alle toeters en bellen die in het scherm zitten, is de rest van de Philips Evnia 27M2N550000 vrij basic. De doos is weinig meer dan scherm, kabels en poot. De power supply zit ingebouwd in het scherm, wat niet ideaal is maar acceptabel voor een scherm in dit segment, en je hoeft ook geen onboard speakers of USB-poorten te verwachten. Opvallend gezien heeft het wel een 3.5 jackplug, al kan je je afvragen waar dat voor is.
Visueel is het verder ook vrij basic. Geen opzichtige branding of RGB-lichtjes, maar gewoon een saai scherm dat niet zou misstaan in een kantoorsetting. Functioneel als je het in één woord moet samenvatten en soms is dat genoeg.
Conclusie:
Zonder onnodige toeters en bellen is de Evnia 27M2N550000 een prima optie voor iemand met een budget, maar wel games wil beleven met vooral de mooiste kleurtjes. Je gaat geen 4K of zelfs 8K krijgen, noch ga je gamen op 240FPS. Maar realistisch gezien zoek je ook niet een scherm in dit segment als je de hardware hebt om dat te kunnen draaien.
0 reacties op "Philips Evnia 27M2N5500/00"
Gelieve eerst in te loggen of te registreren om een reactie te plaatsen a.u.b.
Log in of registreer hier