Elkaar neerschieten op online servers is niks nieuws. Dit is uiteraard vooral te danken aan Call of Duty, dat met name sinds het eerste deel van Modern Warfare in trek is. Naast Call of Duty waren er nog wel de nodige varianten. Zo zorgde onder andere Tom Clancy’s Rainbox Six voor de nodige variatie. Waar Call of Duty vaak meer wegheeft van hersenloos schieten, daar vroeg Rainbox Six om wat meer tactisch vernuft. Met Rainbox Six Siege is die tactische diepgang alleen maar sterker geworden, want gretig je tegenstander te lijf gaan is er niet bij in Rainbow Six Siege.
De game focust zich op de eeuwige strijd tussen terroristen en de overheid. Bommen die geplaatst worden, mensen die gegijzeld worden…het gebeurt vaker dan we soms denken. Rainbow Six Siege probeert ons een kijkje te geven in deze wereld. Elke ronde speel je met vijf tegen vijf. Hierin zijn er logischerwijs vijf terroristen en vijf operators. En dan kan de pret beginnen.
Eerst in training
Voordat je online kan laten zien wat je in je mars hebt, wordt er eerst van je gevraagd om even in training te gaan. Dit gebeurt in de ietwat gemankeerde singleplayer-modus. Hierin leg je trainingen af die je wegwijs maken met de manier van werken. In Situations krijg je te maken met de operators, die elk zijn eigen specialiteit herbergt. Het betreft hier echter slechts tien missies, dus daar ben je niet al te lang me bezig.
Verder heb je de beschikking over de modus Terro Hunt, waarin je simpelweg de vijf terroristen moet uitschakelen. Denk hier echter niet gemakkelijk te werk te kunnen gaan, want zeker wanneer je de kunstmatige intelligentie wat opschroeft, dan zul je een flinke kluif hebben aan de terroristen die alles uit de kast proberen te halen om hun missie tot een goed einde te brengen. Overigens is Terro Hunt via matchmaking ook op een andere manier te spelen.
De hoofdmoot van de game is Siege, waarin je in teams van vijf terroristische situaties nabootst. Een bom of gegijzelde moet worden verdedigd door het ene team, het andere team moet de gegijzelde bevrijden of de bom ontmantelen. Simpel, toch?
Eén voor allen, allen voor één
Wie het concept van Rainbox Six Siege aanspreekt, moet in het achterhoofd houden dat het spelen zonder bekenden kan uitlopen op een regelrechte hel. Net als in de echte wereld is communicatie het sleutelwoord. Zonder goed af te spreken wat er moet gebeuren, ben je niet veel anders dan een stel kippen in een kippenhok. Wanneer je als verdedigend team een minuut de tijd krijgt om de kamer waarin de gegijzelde of de bom zich bevindt voor te bereiden op de komst van de operators, moet er doordacht gehandeld worden. Wie barricadeert de ramen? Wie gaat om welk hoekje zitten en wie neemt dekking achter de omgevallen bank? Het is een gegeven dat zonder communicatie uitloopt op een ramp. Gezien het feit dat niet al teveel online gamers op de consoles headsets gebruiken, is dit wel een zorgenpuntje.
Dit geldt overigens niet alleen voor de verdedigende partij. De aanvallende partij moet ook goed nadenken over de benaderingswijze. Door de kwaliteiten van de verschillende operators goed te benutten, kun je een hele slag slaan nog voordat je de ruimte gaat bestormen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het versturen van drones die de omgeving scannen voordat je te werk gaat.
Operators bepalen de game
Beide partijen beschikken over tien operators die het verschil kunnen maken. Elke operator heeft zoals gezegd zijn eigen specialiteit. Zo kan Castle ramen en muren van een verbeterde barricade voorzien en kan Smoke met gifgasgranaten het tij keren. De aanwezigheid van dit aantal operators lijkt op het eerste gezicht wellicht wat karig, maar er komen in de toekomst meer operators bij. Deze zullen waarschijnlijk wel een prijskaartje bevatten, alhoewel Ubisoft heeft beloofd dat ze op de één of andere manier ook in-game te verdienen zijn. Het zal je waarschijnlijk wel wat uren gaan kosten voordat het zover is.
Hoorde ik dat nu goed?
Het audiovisuele aspect van games wordt door veel gamers meer gezien als een extraatje dan als het belangrijkste van de game. In Rainbox Six Siege wordt nog maar eens duidelijk wat een bepalende rol het audiovisuele aspect kan spelen. Het geluid in de game is van een hoog niveau. Zeker met een goede headset hoor je de voetstappen van tegenstanders. Je hoort ze de trap oplopen, wachten bij een deur en verder schuifelen. Je hoort hout versplinteren en explosies suizen. Dit alles gebeurt met een prima grafisch plaatje, wat eigenlijk nergens echt instabiel wordt.
Is het allemaal wel genoeg?
De enige kanttekening die nu bij Rainbow Six Siege geplaatst kan worden, is de hoeveelheid aan content. Met elf maps heb je het na een aantal uren wel een beetje gezien. Daarnaast is er naast Terro Hunt, Situations en Siege dus niks anders te beleven. De extra maps zijn volgens Ubisoft wel in aantocht en dat zonder een vergoeding te vragen. Tenminste, dat is wat de uitgever heeft gezegd.
Conclusie
Rainbow Six Siege is een shooter met verbluffend veel tactische diepgang. Dit zal echter alleen tot uiting komen als het gros van je team via de headset met je communiceert. Het spel met een groep vrienden aanschaffen is dan ook een serieuze pre. Vooral op het gebied van audio weet het spel technisch te imponeren. Bij de content die de game voor de volle mep biedt kunnen vragen gezet worden. Ubisoft belooft wat dat betreft echter beterschap door het aanbieden van gratis DLC in de toekomst.
0 reacties op "Rainbow Six: Siege"
Gelieve eerst in te loggen of te registreren om een reactie te plaatsen a.u.b.
Log in of registreer hier