hotness 0
Jackbox Party Pack 9
News

The Jackbox Party Pack 9

Komt allen tezamen

Gepost door

Wanneer je deze review hebt aangeklikt, ga ik er stiekem van uit dat je wel bekend bent met Jackbox. Deze review gaat immers alweer over de negende editie van de game. Het party-spel is dus al even op de markt verkrijgbaar en probeert elk jaar met vijf nieuwe spellen jou te verleiden om wederom tot een aanschaf over te gaan. Ik zeg hierbij vijf nieuwe spellen, maar oudere games worden ook regelmatig opgepoetst om opnieuw te kunnen shinen in een nieuwe party pack. De reviews van Jackbox Party Pack komen dan ook altijd wel op hetzelfde neer: welke games zijn er inbegrepen en hoe bevallen deze? Let’s find out!

The Jackbox Party Pack 9 bevat in totaal vijf games, genaamd Fibbage 4, Junktopia, Roomerang, Nonsensory en Quixort. De Jackbox veteranen onder ons zullen meteen één van deze titels herkennen, namelijk Fibbage. Niet geheel onlogisch niet nieuw, aangezien er een vier achter te vinden is. In Fibbage is het de bedoeling om lege plekken in zinnen op te vullen met creatieve en vaak absurde antwoorden. Heel soms weet je wat daadwerkelijk op de plek moet staan, maar vaak is het een gok. Die gok moet zo geloofwaardig zijn dat andere spelers denken dat dát het juiste antwoord is. Creativiteit is hier, en eigenlijk overal in Jackbox, dus een vereiste. Veel verschilt dit vierde deel van de game niet van zijn voorgangers. Er popt eens een oude TV op met wat fragmentjes om het geheel wat meer aan te kleden, maar meer is het niet echt. Ook de bekende Enough About You-ronde, waarin je vragen over medespelers beantwoordt, is weer van de partij. Dat is dan wel weer prettig. Fibbage 4 voelt als een zekerheidje voor de ontwikkelaar. De game zal niet worden afgeschoten, maar zeker ook niet met overmatig enthousiasme worden omarmd. Dat is besteed aan de andere spellen.

Big Brother is watching you

Eén daarvan is Roomerang, dat onder de smaakmakers van dit pakket valt. Aan het begin van de game worden er rollen verdeeld, waarna er minigames moeten worden voltooid. Deze minigames draaien uiteraard rondom het intypen van creatieve antwoorden. Jouw doel is om de boel flink op te naaien, waardoor er uiteindelijk middels een stemming iemand gaat worden geëlimineerd. Het klinkt allemaal een beetje vaag en dat is het ergens ook. Geëlimineerd worden betekent niet dat je achterover kunt leunen en niks meer mag doen, want je zult weer terug in het spel verschijnen. Alleen niet zoals je dat eerst deed… Rollenspel gegarandeerd!

Naast Roomerang bevat het spel mijn persoonlijke favoriet: Junktopia. Dit spel deed mij een beetje aan Marktplaats denken, een verkoopplek voor tweedehands spullen waar sommige mensen hun leven aan wijden. Je krijgt twee kansloze voorwerpen voorgeschoteld waar je een pakkende tekst bij zult moeten verzinnen. Je hebt bij dit spel dus écht de vrijheid om grappen te maken en creatief te zijn. Dat maakt het tegelijkertijd wel vatbaarder voor een gebrek aan creativiteit. Wanneer je met spelers speelt die Fibbage al lastig genoeg vinden, zal dit spel niet uit de verf komen. Heb je echter een groepje Marktplaats-bedriegers opgetrommeld, maak je dan maar op voor een potje hilariteit van jewelste.

Roomerang

Inschattingsvermogen en... tetris?

In Nonsensory wordt er een beroep gedaan op jouw inschattingsvermogen. Wat gaat de groep stemmen op basis van jouw tekening of antwoord. Nonsensory is het enige spel in deze game waar ook je tekenskills zijn vereist. Eerder was er altijd Drawful, maar dat spel ontbreekt momenteel in de line-up. Persoonlijk vind ik Nonsensory wel wat meer diepgang hebben dan Drawful. Het kan er stiekem ook mee te maken hebben dat Drawful absoluut niet mijn game was en hier wat andere uitgangspunten zijn. Op basis van een tekening zul je in Nonsensory namelijk moeten stemmen. Denk aan vragen als ‘Hoe groot is de kans dat dit gerecht het populairst is in een restaurant?’. Kies je een heel populair gerecht, dan is de kans groter dat de groep een hoger percentage inzet. Kies je een onbekend of overwegend smerig gerecht, dan mik je op lage scores. Tot zover het helderziende gedeelte.

Als afsluiter van het hele zooitje is er dan nog Quixort. Een game die je vooral andere dingen met je smartphone of tablet laat doen dan typen. Het is namelijk tijd om antwoorden juist te rangschikken. Denk aan jaartallen in de geschiedenis of woorden van een songtekst van links naar rechts. Dit spel speel je in teams van twee. Om en om laat je een magneet heen en weer slingeren om het antwoord op de juiste plek te droppen. De tijdsdruk is een bepalende factor in dit spel. Daarnaast wordt er ook wel wat van je algemene kennis gevraagd. Wanneer je namelijk een onderwerp krijgt waar je echt niks van afweet, dan is het eigenlijk een heel saai moment: je gooit de blokjes namelijk maar ergens neer. Je kunt je niet verschuilen achter je creativiteit en de groep ziet in ieder geval dat je geen verstand van het onderwerp hebt. Wanneer de vragen wel een belletje doen rinkelen, is dit een leuk spel. Het zal echter regelmatig voorkomen dat dit spel op pure willekeur zal worden voltooid en dat is jammer aangezien het de enige echte trivia-game is in dit pakket.

Conclusie:

Al met al is The Jackbox Party Pack 9 een interessante game met vier nieuwe spellen, aangevuld met het bekende Fibbage. Quixort is een discutabel spel, terwijl Junktopia wat mij betreft een schot in de roos is. Fibbage 4 is als vanouds en Nonsensory en Roomerang zijn een leuke aanvulling op het geheel. Wanneer je je nog vermaakt met oudere pakketten, dan zijn geen van de spellen een écht argument om nu meteen de portemonnee te trekken. Ben je een oud pakket langzaam beu, dan is dit een degelijke uitgave.

0 reacties op "The Jackbox Party Pack 9"